Saturday, 10 December 2011

Sirir 1 : Amanat Anuar dan Arwah Aminah

Dato Anuar Ibrahim [DSAI] telah membunyikan gondang porang  PRU 13 dan telah menyoru ‘semuo puak yang tidak mempercayoi ‘kesucian nya di dalam kes liwat” dan berjanji akan mengampunkan/memaafkan kaum ini jika mereka menyokong beliau untuk merampas putra jaya di dalam PRU 13 ini . Dan isu utamo yang diamanatkan di dalam ‘soruannya ini adalah berkaitan tuduhan bahawa Perdana Menteri adolah 'suspek sebonar' yang bertindak sebagai 'pengarah operasi' permbersihan nama baik seorang PEMBESAR dalam kes pembunuhan si Aminah bt Abdullah.  Selain itu DSAI juga memberi fakta-fakta yang mengaitkan PM sebagai orang yang menjadi'pengarah sebenar konspirasi' dan orang yang paling bermotif untuk membunuh Aminah sambil mengakui bahawa Razak Baginda memang juga mempunyai motif untuk membunoh . ….Response Den ….hehehee….berapo orang yang lagi akan tertipu dan mempercayai dakyah si DSAI nie. …yang dah tertaksub dongan dakwaan nei Den tak nak ambik peduli…sobab kalau di togo nanti….porang bosa lak….buek nambah doso Den ajo….

Monday, 7 November 2011

Altantuya Revisited : A Blown Up Theory .

Ontah mano datangnya idea nie Den pun tak tahu, semasa  minum pagi  tadi sambil menikmati sup gear box qurban…Den terbaca alkasih PM dan isterinya yang dok mengerjakan haji di Mekah. Dalam pada mereka sedang menunaikan  haji tu ada juga suku sakat yang anti dengan mereka berdua [ dalam kes ini manusia tu suku sakat Den yang sedang duduk semojo dengan Den sambil menikmati  sup gear box tu ]. Menuru mereka , “ katonya PM Iran pergi haji , sama macam golongan yang lain , malah katanya PM tu naik lori dan tiada bezanya  dengan umah haji yang lain..tapi kato mereka lagi tengok si Najib dan Rosmah tu, mereka kerumah Allah dengan  dieskort  dan diberi layanan yang keterlaluan,,lalu mereka mempersoalkan ke mahburan ibadah haji yang dilaksanakan oleh pasangan pemimpin kita tu.

Thursday, 3 November 2011

Terimaaa..Kasihhh...ATM

Sejak menjadi askar pencen ini, dan dah mula berkerja dan berniaga seperti orang awam , Den terasa banyak sangat kelainannya. Ini la masanya Den nak  ‘mengadjustkan’ diri dan cuba memahami senario dan suasana dunia orang awam. Maklumlah dalam 27 tahun  yang lepas, dunia yang Den kenali adalah dunia askar…dan  maso tu Den ghaso…Den  Join the Army…Den  tak berapo tahu pasal  ‘outside world’…mungkin  kerana lamo bonar duduk dalam  ‘fox hole ‘ kot . Silap Den jugak sebab, mula-mula Den masuk Navy…lopeh tu  Den tukar color lak… join the Army…kalau maso tu Den join the Navy…tontu dah lamo Den ‘see the world’. Den tak join Air Force dulu sebab maso tu Den jenis ‘gayat’ sikit’ maso tu Den ingek kalau masuk Air Force mesti kojo kek awam biru dan  tompek tinggi ajo. Alangkah naifnyo Den maso. Rupo-ruponyo masuk komando lagi gayat, kono tergojun payung, absailing, repealing .Tapi maso tu gayat-tak gayat Den hobin ajo sobab komando laa katokan.…Akhirnya Army laa tompek Den membosar dari tingkatan satu hinggo tigo, sebagai Kadet Tentera Sekolah, lopeh tu maso tingkat  4, 5,6 sebagai boi kat Cwg Putera MTD dan kemudiannya joint kadet…commission, masuk Army sampai laa Den pencen..Kalau di campur pengalaman hidup sebagai tentera ini dari tingkat satu sampai Den bicara..fuhhhh 32 tahun jugaklaaa Den hidup dalam suasana keaskaran….

Wednesday, 19 October 2011

Politik Dan Askar Pencen.

Kehangatan dan bahang PRU 13 semakin terasa. Perkara ini tidak boleh disembunyikan lagi dan dah menjadi ‘open secret’ yang PRU  13 mengikut ramalan Den akan dibuat selewat-lewatnya pada bulan 3 tahun depan.  Sebagaimana pernah Den kata dulu, bahawa Den tidak berminat sangat nak membincangkan isu politik ini kerana, biasanya kesudahan tidak baik. Sama ada penyokong kerajaan ataupun penyokong pembangkang semuanya mempunyai alasan tersendiri untuk menyokong mana-mana pihak yang di sukainya. Begitu jugak Den, kalau Den ceritakan pandangan dan sokongan politik Den diruang ini..Den pasti akan bertalu-talu soalan dan hujah yang akan diutarakan oleh pihak penyokong pembangkang dan sudah tentu jenguh Den nak menjawab kepada pihak yang tak sependapat dengan Den.

Wednesday, 12 October 2011

Heli Pad ..LP..LZ ..!

Dalam siri yang lopeh Den bercerito pasal MADEVAC, yang mano biasanya tidak semudah nak dilaksanakan sebagaimana mudahnya nak menceritakan. Sebelum Den bercerito panjang Den nak beri takrifan dulu fasal takut ado yg tak dapek tangkap cerito Den ini nanti . MADEVAC ini dalam bahaso mudah adolah MEDICAL EVACUATION , dibawa keluar atas dasar sakit, kesihatan terganggu dan sebagainya. Kalau CASEVAC ...maksudnya CASUALTY EVACUTION, ini biasonya kalau tercedera semasa bertempur ke, terpijak jerangkap samar ke..dan ado yang kono parang pun dikategorikan sebagi CASEVAC...dan kalau BODYBAG..ini maksudnya ...bawak keluar jenazah laa..huhu sebonarnya tak ado istilah ini sajo Den buek..

Monday, 3 October 2011

MEDEVAC .

Jumaat lopeh kalau tak silap Den , ado ditayangkan cerita drama Bere Hijau , siri satu di TV 1. Mungkin pasal  ia baru bermula, mako kurangnya aksi-aksi komando yang ditontonkan kecuali kisah ‘flash back’ Sjn Ramli ? dan di mana adegan salah satu anggota cuba membawa anggota yang cedera keluar dari kawasan operasi......yang bertempur dengan PGK.  Bilo part tu Den teringek maso Den terlibat di dalam- operasi-operasi  dan terpakso membawa anggota cedera keluar. Dan secara kebetulan masa tu Den berseorangan di Hotel di Seremban. Alahai..maso tu fikiran pun mudah laah melayang teringek maso zaman Den mudo-mudo di kawasan operasi. Maso tu Den tak lah bernasib baik seperti ‘group GGK dlm drama  tu,..Den tak pernah bertembung dan bertempur...dengan PGK. Yang biaso den bertembung adalah dengan Pendatang Haram Thai (PHT)sekali, Geng puak PULO sekali dan yang lain selalunyo....group kobau pendek..dan jugo binatang liar lain seperti gajah dan seladang dan harimau....huhuhuu.

Thursday, 29 September 2011

Askar Tak Ado Kojo !

Ado yang beri komen “Askar  tak ado kojo”  dalam salah satu artikel Den.Secara peribadi, walaupun Den dah boleh dimasukkan di dalam kategori askar pencen, Den memang tak berapo selesa bilo mendengar ungkapan yang askar tak ado kojo nie.  Dan ghaso statement tu keluar dari mereka yang mungkin tidak berapa faham atau  tau budaya kerja dalam  askar nie. Secara kebetulan hari ini gonap 27 tahun Den kojo dalam askar. Bilo Den ghonongkan balik, sepanjang maso 27 tahun yang lopeh, hanya beberapo ketiko sahaja yang Den boleh kata bahawa ....Den tak ado kojo, ia itu maso cuti..itu pun tak menentu, ado jugo maso cuti kono datang berkojo. Kategori kojo dalam askar ini , amat banyak..maklumlah askar ini boleh dikategorikan sebagai  ‘Jack of all threads master of non “.

Tuesday, 27 September 2011

1000,2000,3000 Check !

Alfansorrey geng PARA ! Bilo Den menulis pasal PARA WAR DANCE ado lak yang tak berapo pueh hati dengan Den..Den mintak maaf laa. Den bukan nak mulo porang sabil dengan geng para ini. Den sajo nak menyakat. Cerita fasal PARA ini teringek lak maso Den mulo-mulo menghadiri kursus PARA, nak mendapatkan sayap penerjunan tu. Badge Den  [grup]  adolah grup pegawai kadet yang pertamo di pilih untuk menjalani latihan asas penerjun statik ini. Sebelum tu memang tak pernah ada lagi anggota kadet yang mendapat sayap penerjunan statik sebelum ditauliahkan. Nak dijadikan sejarah agaknya, maka grup kadet Den telah terpilih sebagai grup pegawai kadet pertama yang menjalani latihan asas payung terjun.

Tuesday, 20 September 2011

Para War Dance ..

Tarian perang  [War Dance] yang telah di pamerkan  semasa sambutan Hari Malaysia/Merdeka tempoh hari telah sedikit sebanyak  menarik minat anak lelaki Den yang berumor 7 tahun tu.  Dan secara kebetulan beliau juga sempat menyaksikan tarian perang  HAKKA, yang dibuat oleh Team All Blacks , New Zealand sebelum perlawanan rugby piala dunia 2011 antara New Zealand dan Japan.  Dari situ beliau [anak Den ] telah mengajukan soalan  apa  hebatnya  pasukan PARA dan apa bezanya dengan pasukan komando.  Dan dalam masa yang sama anak Den yang darjah ompek tu  menyampuk lak,  kenapa komando tak ada juga tarian perang macam yang dibuat oleh pasukan PARA tu .  Susah jugak nak bagi jawapan yang tepat fasal  soalan yang diberikan kerana Den tak pasti sama ada dia orang akan faham bila Den cakap fasal misi, operational capability dan sebagai strategk  force dan sebagainya. Maklumlah budak mentah lagi. Walau bagaimanapun demi untuk tidak melukakan hati mereka Den jawap jugak soalan mereka di dalam bahasa yang mudah untuk mereka faham.

Monday, 19 September 2011

Sudah Tukar Kaa.... ? Ayooo Saya tak tahu.....!!!

Tidak sampai 24 jam PM kita dah bercakap pasal pemansuhan ISA dan beberapa undang-undang dharurat yang lain, keluar pulak statement dari seorang wakil rakyat pilihan Kota Alam Shah, berkaitan dengan cadangan supaya bendera Jalor Gemilang di gantikan..dan buat masa ini, dia tu dah gantikanpun dengan bendera DAP. Kalau laa ISA boleh diguna pakai lagi….pastikan si Mano ini menjadi orang terakhir yang di kenakan tindakkan undangx dibawah ISA tu . ..!!! Den malaeh nak komen dan mengutuk pasal tindakan dan saranan anggota DAP yang bersahabat baik dengan PAS dan PKR  tu . Lagi banyak kita kutuk dan marah serta maki dia, buat nambahkan dosa kita aje…
JASA MU DIKENANG ....

Friday, 16 September 2011

HANG Ber5 Bukan Melayu Asli

Kali ini Den nak menulis di luar dari norma kebiasaan dan akan membahasakan penulisan Den berdasarkan kepada ‘perkara-perkara yang terlintas dibenak Den, tanpa perlu menapisnya dulu. {edisi pendek = Den nak merapu laa nie ] Justeru itu, Den harap pembaca dapat menilainya secara santai dan tidak akan menilai dari segi logik, ilmiah dan sebagainya. OK Den dah start nak merapu nie….Semasa perbarisan Hari Malaysia tadi antara kenderaan-kenderaan yang berarak melalui pentas DiRaja adalah , satu siri kereta Pahlawan Melayu yang di dahului oleh Tuah, Lekir, Lekiu  kenderaan pahlawan keluaran  proton,..itu yang Den dengar dari pengulas, dan Den tak dengar pasal si Jebat dan Kasturi…[mungkin ada disebut kot] . Dan pada waktu tu Den terfikir mungkin si Jebat tidak diajak sebab dia dah dalam kategori Bus sekarang {Bas JEBAT : MELAKA KL] atau mungkin tengah sibuk, maklumlah kalau ikut seniority dalam jenis kenderaan si JEBAT yang mula-mula keluar dan dah dalam kategori bus bukan kereta seperti yg lain rakannya maka ia tidak disenaraikan. TUAH pun dalam kategori bus juga mula-mulanya…TUAH BUS CO, tapi Cuma famous kek Melaka ajo.

Monday, 12 September 2011

Kami Redha..Tapi...Issshhhh..Kalaulaaa......

.Pemergian seorang pemberita BERNAMA semasa mengikuti misi kemanusian di Somalia telah sedikit sebanyak menimbulkan banyak pertanyaan tentang  ‘persediaan’ yang telah dibuat oleh pihak penganjur bagi menghadapi misi tersebut. Pada mulonyo Den maleh nak menulis dan mengulas mengenai kejadian tersebut, kerana Den berpendapat, pihak penganjur sudah semestinya ‘membuat persediaan yang secukupnya’ dari aspek keselamatan, sebelum melaksanakan  misi di bumi Somalia. Dan Den percaya , mereka telah mendapat ‘nasihat keselamatan’ dari tim atau pasukan yang memang ‘pakar fasal isu-isu keselamatan di Somalia.  Dan Den menganggap bahawa kejadian yang menimpa arwah tersebut adalah merupakan satu ketentuan Ilahi dan kita semua patut redha menerimanya. Itu adalah tanggapan asal Den mengenai kejadian tersebut.

Friday, 9 September 2011

Exam Fever .

Dalam diam-diam dah lebih seminggu kita bergayo. Kesibukan dan keseronokan Den berhari raya kali ini adalah lain dari kebiasaannya. Maklumlah Den baru nak berjinak-jinak menjadi orang awam. Dan keseronokan ini ditambah dengan fikiran yang lapang kerana , tidak seorang pun anak-anak Den akan menduduki sebarang peperiksaan penting sekolah pada tahun ini. Kalau tak risau juga , sebab takut-takut mereka raya hingga lupo fasal buku dan nak mengulang kaji pelajaran.

Wednesday, 7 September 2011

I was there ..

Setelah hampir seminggu berada di Djibouti, barulah perlaksanaan tugas yang telah diamanahkan kepada kami dapat dilaksanakan dengan lancar dan teratur. “Eyes  and ears” kami yang pada masa itu telah diletakakan di front line agar dapat memberi maklumat yang terkini dan sahih berkaitan dengan situasi kapal Malaysia yang ditawan itu. Pada  hari keempat kami juga menerima berita bahawa sebuah lagi kapal dagang kepunyaan Malaysia turut di tawan di perarian Somalia. Ini bermakna terdapat dua buah kapal dagang Malaysia yang telah ditawan oleh pihak lanun.Keadaan ini membuatkan kami lebih proaktif dan berusaha dengan lebih keras lagi bagi memantau kedua-dua kes ini. Walau bagaimanapun perkara ini bukan dapat dilakukan dengan mudah dan ia memerlukan kos yang agak tinggi. Segala bentuk pebelanjaan untuk informer kami termasuk  kos pengangkutan, telefon dan juga elaun harian di tanggung.

Friday, 19 August 2011

Siri 3 : Breaking The Ice.


Hari berikutnya kami telah membuat appointment untuk berjumpa dengan General Ade Musa- Presiden of Somalia Puntland. Pertemuan tersebut diaturkan oleh Dr Z telah diadakan di Restoran di Sheraton Hotel. Wah dalam hati Den masa tu tak sabar-sabar lagi nak menghadiri perjumpaan tersebut. Maklumlah pada masa tu Gen Abe Musa ini adalah antara orang yang paling berpengaruh di kawasan autonomi Somalia Puntland, sebahagian dari kawasan utara Somalia. Dalam hati Den masa tu, fuhhhhh bukan main bangga lagi dan berdebar-debar lak nak menemu ramah orang kuat Somalia nie.

Seeing Is Believing :

Kali ini Den nak buat selingan sekejap, nak menulis pun tak kesempatan waktu, cuma Den nak memberi gambaran sedikit sebanyak tentang latihan yang di lalui oleh anggota Asas Komando. Cuma lepas ini Den harap janganlak nak dimanupilasikan klip  video ini yea. Den dapek pun dari you tube...kalau tak puas hati, suruh youtube  blok clip nie.....Dan kalau yan gtak keras hati , JANGAN NONTON. !!!!!


GAMBARAN SEBAHAGIAN DARI LATIHAN SURVIVAL HUTAN. BILA MELIHAT VIDEO INI TERKENANG MASA DEN MENJALANI LATIHAN TERSEBUT DULU, DARI SEGI ZAHIRNYA NAMPAK SEKSA, TAPI SEBENARNYA BANYAK YANG MELUCUKAN, KALAU ANDA DARI JENIS  'HAPPY GO LUCKY'.LAA



Den rasa yang nie mesti SISWA nie  [pegawai] .Soalan yang ditanya amat mudah "..Kemana kamu nak pergi selepas nie ?' ...Kalau jawap, turun skot [gagal] dan tak jawab nielah padahnya...


Budak ini Den rasa juara gula kabung. amacam Mat Sebi, Lagu Bunga Tanjung pun boleh tergugatkan ?


Tamat  latihan...satu kejayaan, satu pengharapan...lepas nir jangan terlibat dengan aktiviti-aktiviti yang tak senonoh dah lah..

Tuesday, 16 August 2011

Siri 2 : They Got and They Forgot


Pada keesokannya, selepas sarapan, Den dan Kol X telah membuat brain storming bagaimana nak melaksanakan tugas yang telah diamanahkan. Matlamat utama kami adalah untuk mengumpul maklumat berkaitan dengan lanun dan kes penahanan HS 1. Perkara ini bukan satu benda yang mudah dan ia memerlukan usaha yang bersungguh-sungguh dan rancangan yang teliti. Hasil dari brain storming tersebut , kami telah membuat keputusan untuk berjumpa dengan pihak UKMTO [UK Maritime Trade Operations ] .  UKMTO adalah mirip kepada organisasi IMB [International Maritime  Bureau] yang merupakan sebuah badan sukarela awam.

Sunday, 7 August 2011

Petikan Hansard Dewan Rakyat : 13 MAY 1969 Revisited .

Den dah lamo nak menulih pasal Peristiwa !3 May ini secara kebetulan Den terbaca isu ini di blog CELAH GEGAR dan Den cut n pastekan untuk semua pembaco melayu semoga ianya memberi sedikit kesedaran kepada kita untuk BERSATU sebelum terlambat. 



Siri 1 : TIM ADEN : Djibouti Here I Come !

Den masih ingek lagi pada 19 Ogos 2008 lebih kurang jam 2230 waktu tempatan kapal Bunga Melati 2 (BM2) kepunyaan MISC dipercayai telah ditawan oleh sekumpulan lanun di Gulf of Aden, Somalia. Dari maklumat awal yang diterima dari pihak MISC, kapal tersebut adalah merupakan sebuah kapal ‘tanker’ yang membawa muatan minyak kelapa sawit yang dalam perjalanan dari Dumai, Indonesia ke Rotterdam, Belanda. Terdapat seramai 29 warga Malaysia dan 10 warga Filipina yang turut sama ditawan di dalam insiden ini.

Monday, 1 August 2011

Ramadhan di Empat Benua.

Pojam colek,pojam colek…Ramadhan datang lagi..Syukur kita dapat  berpuasa sekali lagi.   Dan kita patut lebih bersyukur kerana kita dapat menjalankan ibadah puasa dan bertarawih di bulan yang mulia ini dengan penuh kesenangan tanpa sebarang halangan, kerana negara kita masih lagi aman..tahun.. Dan pada kali ini Ramdhan tibo, Den terkonangkan  maso-maso Den berpuaso semasa dalam perkhidmatan. Terutamanyo semasa operasi. Kalau  berpuaso di dalam kem, biasanyo kegiatan dan tugas harian totap samo, latihan Pt dan latihan fizikal lain biasonya  akan diteruskan seperti biasa juga.

Sunday, 31 July 2011

"A picture is worth a thousand words"

"A picture is worth a thousand words"

Thursday, 28 July 2011

Siri 2 : The Roaring Tiger : Capt Mohd Raus b Abd Manaf (R)

Sepengetahuan Den , komando Malaysia ini ada ramai hero-hero yang tidak diketahui oleh pihak umum sebaliknya mereka adalah ‘legenda’ dan menjadi sebut-sebutan  antara beberapa generasi komando sama ada disebabkan oleh keberanian mereka di dalam  menentang musuh atau pun ada juga yang menjadi legenda disebabkan sifat dan sikap ketaatsetiaan serta semangat komando yang mereka tunjukkan di dalam penugasan harian mereka. Dan ada juga di antara mereka yang menjadi ‘legenda’ disebabkan perangai dan sifat mereka yang …berani tak bertempat. Masa zaman Den, nama-nama seperti Nordin Awang Liku, Ali Cabang, Osman Mario, Bakar Engginer , Kapt Suffian. Mc Gyer, dan beberapa orang lagi selalu menjadi ‘cerita’ di kalangan anggota komando bukan disebabkan keberanian mereka semasa bertempur dengan pihak PGKM, tetapi disebabkan sifat dan semangat  komando mereka yang agak extreme...

Wednesday, 20 July 2011

Siri 1 : The Roaring Tiger : Capt Ali Amir (Arwah)

Dalam entri Den kali ini, Den bercadang untuk menulis berkaitan dengan hero-hero komando yang telah mengorbankan jiwa dan raga demi untuk keselamatan negara. Mereka- mereka ini adalah hero-hero yang sepatutnya dilaung-laungkan  kerana sifat keberanian dan jati diri  yang mereka tunjukkan sebagai anggota komando  dan layak di gelar sebagai “pahlawan negara”.  Dari semakan dokumen rasmi, Den dapati ada mereka yang telah di ‘sanjung’ sebagaimana yang sepatutnya tetapi ada juga yang telah tidak diberi sebarang ‘recognition’ sebagaimana yang sepatunya.

Monday, 18 July 2011

KLIK KE BLOG PAPAGOMO

Den tak berniat nak membuat posting hari ini , apa tah laei posting yang  berbaur politik..Tapi bilo Den terbaco blog nie, yang mano sanggup mempermainkan orang yang mati semato-mato nak meraih sokongan, Den ghaso terpanggil  untuk menyebarkannyo..dan membiarkan pembaco membuat penilaian sendiri samo ado ini adolah sandiwara politik atau memang kejadian sebenar..Jom  kito tengok dan kito nilaikan....KAT SINI.

Sunday, 17 July 2011

Siri 2 : OPS SCORPENE

Kapal selam Scorpene adalah merupakan salah satu aset strategik Negara yang baru dibeli. Sebagai satu aset strategik kerajaan Malaysia tidak seharusnya  memberi terlalu banyak publisiti dan juga penyebaran maklumat berkaitan dengan asset tersebut apatah lagi tentang tahap operasi dan juga ‘services viability ‘ aset tersebut. Selain dari itu aset ini adalah sangat sensitif dan juga digeruni oleh pihak musuh kerana kebolehannya beroperasi tanpa dikesan.

Friday, 15 July 2011

SIRI 1 : OPS SCORPENE

Mungkin ramai yang tak tidak tahu bahawa, terdapat usaha serampang dua mata yang bertujuan untuk memdapatkan maklumat ketenteraan dan juga secara tidak langsung bertujuan untuk memperlekehkan kredibiliti pasukan keselamatan kita. Dan dalam masa yang sama akan memburokkan kerajaan,Perkara ini jelas berlaku di depan mata, walau bagaimanapun kita tidak mampu untuk berbuat apa-apa disebabkan ia dilindungi oleh undang-undang malah ia telah menjadi satu keperluan pula dari segi undang-undang untuk kita melaksanakannya. Situasi ini  boleh di panggil sebagai “Espionage through the Legal Means”. [ELM]. ELM  ini pulak boleh berlaku dengan duo caro, pertamo, melalui kebebasan bersuaro di Parlimen [ELM + PROXY ] dan keduo melalui tindakan undang-undang terhadap kerajaan.

Wednesday, 13 July 2011

WITH THE GOD'S WILL....I WILL SURVIVE !

Baru duo tigo artikel Den tulis yang  berkaitan isu keselamatan, ghamai yang dah paneh. Den bukanyo nak berpolitik tetapi Den nak membincangkan isu-isu berkaitan keselamatan. Ado salah sangko dan dah mulo menuduh Den macam-macam. Den tak marah, cumo Den sodih sikit yang menuduh caro tak langsung tu adolah orang-orang yg warak, dalam  Islam ado mengajarkan bahawa TAK BAIK KITO BUROK SANGKO….tapi ,ontahlah maleh Den komen lobeh-lobeh. Sobab yg Den ghaso ghamai yg buruk sangko nie adolah orang-orang yg baik latarbelakang agamonyo. Bagi nak merodhokan keadaan biar Den menulis perjalanan terakhir Den sebagai pegawai Undang-Undang dan berharap ini mungkin akan menyojokkan keadaan sebolom Den menulih pasal isu-isu keselamatan yang lobeh grand lagi hahahaaaaa...

Tuesday, 12 July 2011

THE HIDDEN HAND...

Seperti mana yang telah Den nyatakan bahawa BERSIH sebenanya telah didalangi oleh THH yang mempunyai agenda tersendiri yang ingin mencampuri urusan pemerintahan di Malaysia. Nak di cerito seara detail, takut panjang sangat dan berbolit-bolit hinggo menyukarkan Den nak membuktikan kebenaran dakwaan bahawa BERSIH dibiayai oleh geng-geng Yahudi, George Soros. Jadi Den cubo tulis secara ringkas dan padat agar mudah difahami.

SEBONARNYO DAH BANYAK BLOG YANG BERCERITO DAN BUKTIKANNYO...DEN INI KIRO SIARAN LEWAT ATAU SIARAN ULANGAN ..AJO..

Sunday, 10 July 2011

Kenali Pemimpin BERSIH ......

Den tidak mengonali Ambiga in secaro khusus atau doket, lalu Den bueklaa aktiviti menggogling dan Den jumpo fasal ambiga ini dan menurut ceritonyo ...”Ambiga Sreenevasan has stood up for religious tolerance and was the lawyer for Lina Joy in her apostasy case. Ambiga has argued that Article 121(1A) of the Constitution of Malaysia does not deprive Muslims from equality and freedom of religion. Acting in her capacity as President of the Malaysian Bar Council, Ambiga accepted a memorandum on the formation of an inter-faith commission, which also made 14 demands. Ambiga further held a forum on Article 121(1A) concerning syariah law and the rights of Muslims for freedom of religion, despite objections from conservative Muslim groups.

Looking For The Master .

Bila Den nyatakan bahawa sekarang ini ada ‘hidden hand’ yang nak memporak perandokan negaro kito Den pasti ghamai akan tergolak dan ado jugo kato yang Den dah melalut .Kalau ado yang beranggapan demikian Den tak kisah, sobab Den pasti ado jugak yang ingin tahu fasal “hidden hand” ini. Lagipun Den nak bagitahu sobab bondo ini elok dikhobarkan kepada orang ghamai, nak-nak geng-geng seIslam dan seMelayu Den. Terpulanglah pado pembaco nak terimo atau tidak.

Tuesday, 5 July 2011

Antara Den Atau Dia...

Den nak sambung balik pasal perjuangan Den yang bolom selosai sebagai pegawai undang-undang.  Semaso Den berkhidmat di dalam formasi yang akhir Den sebagai pegawai undang-undang, banyak berlaku peristiwa-peristiwa yang sering  “menimbulkan “conflict of interest” antara Den dan juga keperluan organisasi.  Di dalam masa yang samo Den selalu jugak berlago angin dengan beberapo orang pegawai memerintah unit. Den bukan lah nak berlagak hero atau nak jadi robin hood dalam kebanyakan kes, tetapi Den ghaso bilo Den diamkan atau tak ambik  port, Den tak seleso dan selalu jugak Den terjago tongah malam, dan bertanyo pado diri Den , adokah Den bersikap jujur dan buek apo yang sepatutnya di dalam menolong budak-budak (anggota) yang sering kali tertipu dan teraniaya secara tidak langsung disobabkan kenaifan mereko bilo tibo bab-bab undang-undang tentera ini.

Sunday, 3 July 2011

Nasib Baik Aku Tak Join .

Den maleh nak berpolitik, tetapi memandang ghamai pembaco Den terdiri dari anak-anak mudo yang mungkin suko berpolitik, mako Den nak sampaikan sikit messsage, manolaa tau kot-kot ado yang boleh menerimo, pada yang tak boleh menerimo Den tak kocik hati...masing-masing ado pandangan sendiri. bilo tibo bab politik ini.sensitif sikit banyak yang nak menorokam Den kalau Den tak sealiran dengan mereko.....kalau macam tu suko hati kau lah.. Niat Den cumo nak mengingekkan bondo yang Den ghaso baik....

Sunday, 26 June 2011

U STRIP OFF...I... STRAP ON

Sebagai Pegawai Undang-undang , selain dari mengendalikan kes-kes untuk perbicaraan Mahkamah tentera, Den juga terlibat di dalam menyediakan dokumen untuk kelulusan pihak berkuasa tinggi di dalam meluluskan beberapa hukuman yang telah dijatuhkan oleh Pegawai Memerintah atau Komandan di unit-unit bawah naungan formasi. Bab ini pun selalu menimbulkan kontroversi antara Den dengan beberapa pegawai memerintah atau komandan . ini adalah kerana ada di antara perbicaraan terus yang di laksanakan adalah tidak sah dan menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun perkara ini banyak tidak diketahui oleh para anggota. Justeru itu ramai di antara anggota yang dibicarakan secara terus “sering kali tidak mendapat hak yang sebenarnya”..dan ada di antara mereka yang telah disalah bicara tanpa di ketahui oleh OKT sendiri. Ada juga antara PM atau komandan yang membicarakan orang main ikut sedap hati dan menjatuhkan hukumannya secara salah.  Walau bagaimanapun perkara ini ramai tidak diketahui oleh pihak umum dan jika ada pun ramai di antara mereka yang buat-buat tak tahu.

Thursday, 23 June 2011

15 -1

Assalamualaikum semua. Berdasarkan kepada entri yang lepas, Den tengok ghamai yang member komen “baik” kepada Den sehingga , terus terang Den ghaso segan lak. Disini Den nak bagi tahu bahawa sebonarnya Den ini bukanlah insan yang “baik sangat”. Den pun nakal jugak [tapi tak jaik{jahat} ] nak-nak maso Den bujang dan di zaman jahiliyah dulu. Cuma nakal Den tak lah melibatkan orang lain. Ado satu peringkat tu maso tinggal kek mess, ado kes ramai pegawai kono kacau dongan  hantu dan ado yang kono “tindih” dan “kono aleh maso tidur”..tapi Den sorang ajo yang tak ponah kono kacau dek bondo polik-polik tu hinggo ado yang mengatokan  “mano dio nak kono, bilo hantu masok ajo bilik dio , antu Nampak bendera dio samo dongan bender hantu , samo,,tu yang antu tak kacau dio tu sobab satu geng”. Sikap Den maso  kojo dulu banyak dipengaruhi oleh sifat Den maso kek kampong dan Den amat sensitif kalau tengok orang susah atau orang kono aniayo sobab dulu Den susah dan selalu kono aniayo. Apo-apo pun bilo Den ado “kuaso “ sikit tu yang Den  nak gunokan dongan sebaiknyo.

Tuesday, 21 June 2011

NOT GUILTY AS CHARGED !

Secara peribadi Den dapati  menjadi pegawai undang-undang di dalam army, biasanya banyak berlaku “conflict of interest”.  Kadang-kadang kita cuba bersikap jujur dan nak memberi ‘hak kepada yang empunya hak’ tetapi  ada pula suara-suara yang mengarahkan sebaliknya. Den bukanlah seorang yang suka nak menjadi hero “rakyat”tetapi  di dalam satu-satu situasi tu kadang-kadang Den terpaksa menongkah arus semata-mata kerana “kesiankan rakyat”. Perkara ini biasanya tidak disukai oleh segolongan “chief” yang kebanyakannya “buta mata hati” bila tiba bab-bab undang-undang . Mentang-mentanglah dia chief of the red Indians, apa sahaja yang disuruhnya hendaklah di patuhi dengan alasan untuk kepentingan perkhidmatan, walhal dia tidak tahu bahawa tindakannya itulah yang boleh menggugat kepentingan perkhidmatan. Kalau kita tengok chief-chief ini , sijilnya sebesar poncho, kalau cerita “welfare” anggota seolah-olah dialah pejuang kepada nasib “red indians” tadi. Tapi pada hakikatnya, dia gunakan “undang-undang” untuk menguatkan kedudukan dia dan nak membuktikan dia berkuasa dan nak mencari populariti ...dah kena virus artis lak

Monday, 20 June 2011

Without fear or Favor .

Selepas Den  tamat belajar di UiTM, Den telah menjawat jawatan Peg Undang-undang di Mk GGK, Kem Sg Udang. Bermula dari situ sehinggalah tahun ke 7  Den menjadi Pegawai Undang-Undang. Dalam masa 7 tahun tu, banyak peristiwa atau insiden yang berlaku yang mana semuanya gara-gara Den berpegang kepada prinsip “without fear or favour “. Sikap Den yang selalu berpegang kepada prinsip itu sebenarnya banyak mendapat tentangan dari rakan-rakan Den yang sama-sama menjawat Pegawai Undang-undang di formasi lain. Ada yang menganggap Den ini “ a liability to the legal community” di Sel Perundangan Tentera Darat. Sebabnya akan Den ceritakan satu persatu dan kemudian pembaca sendiri nilaikan. Den bertindak begitu bukan pasal nak jadi champion atau nak dapat populariti, tapi Den bersikap demikian kerana, niat Den tak nak menganiayai orang,itu posan arwah nenek Den dan omak Den yang tak akan Den lupo sampai bilo-bilo...Nenek Den selalu ingekkan Den maso Den kocik-kocik dulu ..” Czar..kau kalau kajo bosa dan ado pangkat esok, jgn aniya orang yo..tak baikkkk!”.Bondo tu InsyAllah akan Den pogang sampai Den mati...

Sunday, 19 June 2011

Jomu Digulo-gulokan

Selepas tamat dari misi Bosnia, Den telah bertugas semula sebagai Adjutant  di Rejimen 11 Rejimen Gerak Khas. Pada waktu tersebut, Den dapati ramai dari kalangan pegawai mudo, yang berpangkat  Lt –Kapt telah di berhentikan dari pekhidmatan dari unit Gerak Khas diatas pelbagai sebab. Ada diantaranya berhenti kerana tidak lulus peperiksaan kenaikan pangkat, ada yang disebabkan “ketidakpuashatian” dengan pihak atasan dan ada yang berhenti disebabkan gagal semasa pemilihan “regular board”, untuk menjadi pegawai regular. Kebanyakkan dari mereka ini berhenti dan kemudiannya menghadapi masalah untuk mendapat pekerjaan yang sesuai disebabkan kebanyakkan dari mereka termasuk Den memasuki tentera dengan hanya lulusan SPM atau STPM. Justeru itu mereka ini seringkali gagal untuk mendapat pekerjaan yang sesuai dan ada diantara mereka yang menjadi peniaga ikan, pemandu teksi dan sebagainya.

Wednesday, 15 June 2011

Ampon Yo Tok..!

Selain dari menjadi PA dan tim “pelindung” kepada Komander, Den juga sering kali terlibat di dalam memberi perlindungan keselamatan semasa lawatan –lawatan VIP dan  kumpulan-kumpulan tertentu  yang datang ke Bosnia. Penugasan Den ini agak rumit kerana terpaksa menjago VIP dan pada kebiasaannya akan  membuat lawatan ke lokasi-lokasi di sekitar Bosnia. Ini menyebabkan  geng CRT ini terpaksa cover banyak tompek dalam jangko maso yang agak singkat. Biasanya seminggu sebelum ketibaan VIP Malaysia yang akan datang melawat, maka  kami akan bermula membuat tinjauan kawasan dan tempat-tempat yang bakal di lawati. Tujuan adalah untuk membuat security assessment dan juga untuk memudahkan mengatur gerakkan tim pengiring. Lawatan VIP yang pertamo yang tim kami kena cover adalah PTD. Kami telah membuat perancangan teliti bagaimana hendak melaksanakan “security protection” ke tas VIP ini memandangkan beliau akan melawat banyak penempatan tentera dan juga beberapa kawasan riadah di Sarajevo.

Sunday, 12 June 2011

Capt Den Boleh.!

Kira-kira hampir sebulan Den dan Tim tinggal di Hotel Livno sehingga  menunggu  kem baru MALCON I siap. Rutin kerja harian Den adalah kebanyakan mengikut  sajo jadual pergerakan Komander. Penugasan begini memang menyeronokkan kerana Komander selalu keluar sama ada untuk mesyuarat di Bde HQ  , pergi Sarajevo ( Ibunegara Bosnia), membuat pertemuan dengan pemimpin tempatan dan juga orang-orang penting di Bandar Livno seperti  Ketua Kaum Muslim, Paderi , Ketua Puak HVO (Croats) dan pemimpin puak Serbs. Ini adalah salah satu langkah “untuk memahami kehendak mereka dan meminta kerjasama mereka di dalam menjayakan mandat  “Perjanjian Dayton” . Ini merupakan salah satu  projek psikologi (PSYOPS) dan usaha untuk memenangi hati penduduk tempatan untuk menyokong dan memberi “bantuan” kepada usaha-usaha MALCON I untuk memastikan keamanan di kawasan tersebut. Kaedah ini memang biasa di kalangan tentera Malaysia yang di tugaskan di mana-mana ceruk dunia ini , ia itu usaha yang pertama sekali adalah untuk memenangi hati rakyat dan penduduk tempatan di mana mereka bertugas.

Thursday, 9 June 2011

Boleh Tuan,Tidak Ada Masalah !

Setelah lebih kurang seminggu Den berkampong di hotel Livno, maka kem yang baru di bina pada dasarnya telah hampir siap dan sebahagian dari pasokan Malcon telah mula menduduki kem tersebut. Pada masa itu Den masih lagi tinggal di hotel Livno bersama tim Den kerana penempatan untuk Komander Malcon masih lagi di dalam pembinaan. Oleh yang demikian tim Den diarahkan untuk terus tinggal di Hotel dan bertindak sebagai “security team” untuk membori perlindungan kepada Komander Malcon yang tinggal di hotel tersebut. Mewah jugo Den ghaso maso tu, maklumlah maso tu salji tongah toba lagi,kalau tingga ke kem tentu masih banyak perkara yang tidak memberi keselesaan berbanding dengan tinggal di dalam hotel. Tim Den akan mengikut dan memberi perlindungan kepada Komander Malcon ke mana sahaja beliau bergerak. Untungnya penugasan ini, Den dapat banyak peluang untuk keluar dari kem Malcon dan melihat sendiri keadaan Bosnia dan Bandar-bandar kecil lain. Semasa ini lah peluang yang baik bagi Den untuk memahami dan melihat sendiri kesan dari peperangan yang berlaku sebelum ini. Peluang ini jugo Den gunokan untuk bergaul dan berkonalan dengan penduduk tempatan.

Tuesday, 7 June 2011

OK Sir Line Clear ..!

Seminggu pertamo Den  duduk kek Konjic tak ada banyak apo-apo tugeh yang sepesifik yang diborikan kepada team Den. Ini mungkin di sobabkan semasa tu pasukan MALCON satu sedang sibuk di susun semulo dan  bersiap sedio untuk berpindah ke kawasan operasi baru di Livno. Kawasan ini majority penduduknyo adalah berbangso Croatia dan berugamo Kristian.  Pada masa tu Den di fahamkan bahawa  tim tinjau dan group engineer telah bergerak ke kawasan baru untuk membuat tinjauan kawasan dan juga memulakan permbinaan kawasan penempatan Markas baru MALCON di kawasan Livno. Pada satu potang tu selepas waktu berbuko puaso, Den telah pergi ke Markas MALCON di Konjic, yang terletak kiro-kiro 15 Km dari tompek tinggal Den. Semasa minum di mess, kami digemparkan dengan berita bahawa , pasukan tinjau dan engineer telah di ganggu dengan tembakan rambang oleh anggota bersenjata yang di percayai puak Crotia. Den pun terus bergorak ke bilik gorakan dan ingin mengikuti perbualan antara team tinjau MALCON dan pengawai bertugas di Markas yang pada ketiko itu rancak  sedang membuat laporan..Den mendonga dengan tokon dan ponuh debaran perbualan mereko..[lobih kurang laa]

Sunday, 5 June 2011

@#$..Masak Asam dan Kopi Salju.

Bosnia Herzegovina (BiH) merupakan salah satu Negara kecil yang berasal dari Republik Sosialis Yugoslavia.  Pada 1991, Republik  Yugoslavia telah berpecah berikutan dengan kejatuhan pengaruh komunis di Eropah Timur. Pada mulanya Slovenia dan Croatia berhasrat  menyatakan untuk berpisah dari Yugoslavia, dan menjadi negara berdaulat. Semasa itu BiH melalui suatu referendum telah menyatakan untuk berpisah Yugoslavia dan menjadi negara berdaulat dipimpin Presiden Alija Izatbigovic. 

Saturday, 4 June 2011

Well Mr.President …I have a Question for you!.

SOBAB NAK TOBUIH KESILAPAN SEMALAM (SALAH POSTING) TERIMOLAA INI SEBAGAI SATU CARO DEN  MEMOHON  KEMAAFAN ..HAHAHAHA...

Selamo setahun lobeh sikit (sebulan) Den berado di USMC Staff Collage, Den banyak belaja pasal keronah dan peranghnai orang luar. Den jugak banyak mengetahui pasal latar belakang corak pemerintahan dan jugo kehidupan sosial mereko. Nak-nak geng pak Arab dari Saudi Arabia, Jordan, Mesir, Morroco dan kawasan yang sewaktu dongannyo. Den jugo ado bergaul dongan puak Israel dan beberapo negaro eropa yang lain. Pendek kato semaso di sano memang banyak mengajar Den pasal kehidupan didunio. Satu yang Den selalu perhatikan antaro pelajar-pelajar luar negaro ini ,adolah masing-masing suko membanggo-banggokan negaro masing-masing dan perkaro ini termasok dongan Den sekali laa. Bilo kami bersembang ado ajo yang nak menogakan kemogahan negaro masing-masing.

Where Is MALAYSIA ?


RALAT : DEN MINTA MAAF KERANA ARTIKEL "I DID IT MY WAY"..TERPOSTING..DEN CUMO EDIT SIKIT BILO DEN PUBLISH..DIO KELUAR MACAM ARTIKEL BARU LAK...SORREY YEK...!

Dah menjadi satu impian dan harapan  mana-mana pegawai untuk  terpilih menghadiri kursus “Staff College”, sama ada di dalam mahupun di luar Negara .Kursus tersebut merupakan satu kursus yang  perlu dihadiri bagi  memudahkan peningkatan di dalam kerjaya masing-masing. Kalau di Malaysia kursus tersebut di adakan di Maktab Turus , di Kuala Lumpur  dan ada juga antara pegawai-pegawai yang terpilih untuk menghadiri kursus tersebut di luar Negara.  Mana-mana pegawai yang terpilih untuk menghadiri kursus tersebut di luar  Negara biasanya  dianggap  “elite” dan biasanya akan mempunyai peluang untuk dinaikkan pangkat berbanding dengan penuntut yang berkursus di dalam Negara. Walau bagaimanapun ia adalah satu andaian yang tidak berasas kerana kateria yang diguna pakai di dalam pemilihan untuk kenaikan pangkat di dalam askar ini adalah sama ada “ anda boleh diterima oleh pihak atasan” dan bukannya disebabkan kriteria yang telah digariskan seperti yang selalu di war–war kan .JIKA KAMU DIKEHENDAKI OLEH PIHAK ATASAN MAKA AKAN NAIKLAH PANGKAT KAMU. Den tahu statement Den tidak menyenangkan sesetengah pihak, tapi ini adalah hakikat yang sebenarnya. Tetapi bagi Den ini lebih kepada rezeki, kalau ada rezeki adalah kalau tak  nak buek macamano.

Friday, 3 June 2011

I Did It My Wayyyyyy!

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Anda  mungkin biasa mendengar perkataan  “recce “ atau perkataan “reconnaissance” yang membawa maksud tinjauan untuk mendapatkan maklumat. Dalam istilah taktikal ketenteraan yang sebenarnya ada membawa beberapa maksud khusus. Sebagai contoh , kalau kita kata  “air recce”, ini bermaksud “tinjauan udara dan biasanya menggunakan pesawat udara”, dab beberapa istilah ang lain seperti  final recce, close recce dan sebagainya. Di dalam dunia ketenteraan penggunaan  perkataan recce sudah menjadi  “jargon”  di dalam kehidupan harian.”. Ia bukan sahaja maksud ke penggunaan istilah taktikal tetapi juga kepada perkara-perkara dalam kegiatan harian. Sebagai contoh,  kalau kita nak membawa keluarga kita ke suatu tempat untuk beriadah biasanya kita akan berkata “Aku nak recce dulu tempat tu, sesuai tak sesuai untuk keluarga”. Atau kita nak pergi ke tempat-tempat hiburan , “aku nak recce dulu nak tengok dulu ok ke tak ok tempat tu, nak tengok  juga harga yang dia org akan charge.” “Aku dah recce dah harga benda tu kat market ..dan sebagainya . 

Wednesday, 1 June 2011

Smell..Smell..1,2,3..Got More.

Ado dari pembaco Den yang mengadu tergeliat lidahnya sebab membaca blog Den..pasal tu Den minta maaf sebab kalau boleh memang Den nak gunakan bahasa Malaysia standard atau bahasa inggeris lagi standard kan ?. Tapi kadang;kadang tu bila guno bahasa Malaysia, Den dah biasa dengan loghat  Den rasa laju nak menaip dalam bahasa loghat tersebut  Nak guno bahaso Inggeris Den kurang mahir lak. Apa-apa pun Den akan cuba menulis semudah boleh supaya apa yang cuba disampaikan akan dapat diterima dengan mudah. Seperti kata  pujangga, permudahkanlah kamu di dalam sesuatu urusan supaya kamu dipermudahkan. Den rasa walaupun bahasa Den tidak berapa baik tapi Den percaya pembaca masih buleh mendapat message yang cuba Den sampaikan. Hajat hati nak menulih dalam bahasa Inggeris baru standard boto, tapi bilo Den fikirkan, yang Den sendiri tak mahir dan baik di dalam penggunaan bahasa itu, takut apa yang Den tulih tak dapat Den nak sampaikan dengan baik, maka Den lupokan ajo niat Den tu.

Tuesday, 31 May 2011

Cari [Ubi] Kayu...Cari [Ubi] Kayu.

2 Disember 1989 adalah merupakan tarikh di mana Perjanjian Hatyai ditandatangani oleh Parti Komunis Malaya (PKM), Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Thailand. Seluruh dunia menyaksikan upacara menandatangani pendamaian itu dan sejak perdamaian tersebut, memang tidak ada persengketaan bersenjata antara dua puak ini. Boleh dikatakan semenjak perjanjian tersebut dimeterai, tiada lagi ancaman komunis secara “kekerasan” yang berlaku. Pendek kata, perjuangan menentang komunis dengan menggunakan senjata telah selesai. Peristiwa itu telah menjadi  satu simbol kejayaan Malaysia di dalam memerangi ancaman anasir komunis. Walau bagaimanapun ini bukan lah bermakna ATM telah mengundurkan  semua askar-askar yang bertugas di perbatasan sempadan . Walaupun secara rasminya ancaman komunis telah berakhir, tetapi usaha untuk menjaga keselamatan perbatasan sempadan masih lagi diteruskan .

Thursday, 26 May 2011

NEED TO KNOW BASIS .

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Tempoh Den berkhidmat di unit 21 Komando tidak lah lamo mano. Kiro-kiro  4 tahun ajo.  Lopeh tu telah di postingkan ke unit 11 Rejimen Gerak Khas RGK). Unit ini glamor sikit dan kadang-kadang dikenali sebagai S.A.S  Malaysia. (Special Air  Service – Pasukan elite British). Cogan katanya adalah Tetap Unggul.  . Unit ini dianggap lebih elite dari unit –unit tempur komando yang lain. Budaya kerja dan juga keterampilan anggota 11 RGK ini agak berbeza jika dibandingkan dengan  anggota komando yang lain. Maso zaman Den dulu, sekarang Den tak pasti, biasonya orang-orang tertentu dan terpilih ajo yang akan dipilih untuk menyertai untuk ini. Maso tu Den rasa bangga dan mogah juga kerana telah di beri peluang untuk berkhidmat di dalam unit ini.

Tuesday, 24 May 2011

GO OR NO GO....I Will GO...

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Stand By adalah satu situasi di dalam tentera di mana sesuatu pasukan itu dikehendaki berada di dalam sedia untuk melaksanakan sesuatu tugas operasi khas atau boleh diatur gerakkan bila keadaan memerlukan. Istilah ‘stand by ‘ ini telah menjadi satu kebiasaan kepada unit-unit tempur sama ada Rejimen Askar Melayu, Rejimen Ranger, mahupun pasukan komando. Biasanya  bila sesuatu unit atau pasukan itu di letakkan di dalam status  “Stand By”, ini bermakna pasukan tersebut akan sentiasa berada di dalam keadaan siap untuk diatur gerakkan di dalam satu jangka masa notis tertentu, seperti 2 jam notis, 8 jam notis atau 24 jam notis. Pendek kata bila amaran “Stand by” telah dikeluarkan kepada sesuatu unit itu, maka unit tersebut pada dasarnya telah bersedia untuk di atur gerakkan dan beroperasi.

Saturday, 21 May 2011

Mimpi Maggie , Mimpi Ngeri !

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!



Hari ini Den penat sedikit sebab baru balik dari membeli barang-barang dapur. Antara  barang yang Den beli adalah 5 bungkus Maggie (1pack = 5 bungkus). Maggie adalah makanan kegemaran Den selain dari nasi, nak-nak kalau Maggie kari taroh telur dan sotong. Setakat 2-3 bungkus Den tak jadi masalah.  Perkara ini bukanlah satu isu yang luar biasa bagi Den,walau bagaimanapun ia merupakan punca leteran orang rumah Den kepada Den. Maklumlah dio tu misi , pantang Nampak Den makan benda-benda yang ”tak berapa berkhasiat”, habis dia berceramah dan berkhutbah pasal bab-bab keperluan untuk memakan makanan berkhasiat dan bernutritiens tinggi. Den pulak dah macam “ketagihan’ dengan Maggie ini, kalau tak kono sekurang-kurangnya seminggu sekali, raso macam kurang lak, tapi tak sampai ke peringkat macam ketagihan candu. Apa-apa pun Maggie nie dah menjadi salah satu  makanan ruji sejak zaman Den bersekolah lagi. Maso tingkatan 1 hinggo tingkatan 5 Den tinggal di asrama. Jadi sepanjang maso tersebut Maggie telah menjadi “santapan utamo “ Den , nak-nak kalau ujung bulan. Bilo masok askar, minat  untuk memakan Maggie makin bertambahlak, sobab pado pandangan dan mengikut selero Den, punconya  Maggie nie  : COPEK DIMASAK SODAP DIMAKAN.

Friday, 20 May 2011

Ke Ranjang Belanja..!

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Pejam celik pejam celik, dah masuk hari Jumaat. Pantas betul masa berlalu dan bulan pun dah nak sampai penghujungnya.  Biasanya bagi orang yang bekerja hujung-hujung bulan adalah antara tarikh dan masa yang  sangat dinanti-nantikan. Bagi askar minggu-minggu terakhir ini adalah sangat bermakna, kerana pada masa ini laa masa yang sesuai untuk mereka  memeriksa sama ada “sang harimau “ akan mengaum atau  hanya berpesan “..sorry your transaction has been cancelled because insufficient  amount Code 570.” Bagi yang tak faham  maksud pernyataan tersebut, sila gunakan kemudahan  online Goggle translator ( GT ) dan  hasilnya terjemahannya adalah Maaf  transaksi  anda  telah  dibatalkan  kerana  JUMLAH YANG MENCUKUPI Kod 570”. Woit ?..Ini yang Den maleh nak gunokan google translator ini kerana, yang Den faham kalau bahasa Inggerisnya insufficient (NOT ENOUGH IN AMOUNT OR QUALITY TO SATISFY A PURPOSE OR STANDARDbermaksud…”tidak mencukupi “..tapi bila Den pakai insufficient  membawa maksud  “mencukupi  “ . Masalahnya kalau mencukupi kenapalaa duit tu tak keluar-keluar.!!! Sebagai nasihat kalau kawan-kawan kena buat tesis ko, kena tulis artikel ko bila buat rujukkan dalam bahasa Inggeris jangan nak cuba-cuba gunakan  online GT kerana Den pasti  kau akan kecundang.

Wednesday, 18 May 2011

Satu utk saya, satu utk bapak..

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Latihan fizikal dan mental yang keras yang telah dilalui oleh anggota komando menyebabkan ramai  dikalangkan anggota komando mempunyai tahap keegoan dan keberanian yang melampaui tahap keegoan dan keberanian manusia biasanya.  Perkara ini terjadi disebabkan ada di kalangan anggota komando,  yang gagal mengawal emosi dan juga berfikir secara rasional disebabkan kedangkalan fikiran mereka atau disebabkan desakan “darah muda”. Akibat dari permasalahan tadi, maka secara tidak langsung ia telah menyebabkan ramai dari kalangan anggota komando yang masih muda mempunyai sifat keegoan yang tinggi  dan selalu menunjukkan keberanian mereka  secara keterlaluan walaupun tidak kena pada masa dan tempatnya. Perkara ini semua dilakukan adalah disebabkan kegagalan mereka untuk mengawal fikiran dan juga keinginan yang tinggi untuk menonjolkan jati diri mereka sebagai seorang anggota komando .

Monday, 16 May 2011

InysAllah..InsyAlllah....ehhh Boleh Blahhh Pulak !

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Mungkin  ada yang beranggapan bahawa  ramai anggota yang menyertai unit komando ini kebanyakannya mempelajari  ilmu kebatinan atau ilmu persilatan dan juga ilmu-ilmu rohaniah lain seperti kebal, memakai susuk keberanian semata-mata untuk mempertahankan diri. Perkara tersebut mungkin benar berlaku di masa awal—awal penubuhan komando dahulu. Walau bagaimanapun sejak kebelakangan ini amalan-amalan sedemikian rupa telah berkurangan dan amat jarang berlaku atau di amalkan oleh komando-komando kita . Ini mungkin disebabkan sejak penubuhan Kor Agama di dalam ATM telah memberi sedikit sebanyak panduan serta larangan untuk menuntut ilmu sebegitu rupa di dalam  ajaran Islam. Justeru itu, amalan-amalan yang berbentuk khurafat itu telah lama tidak diamalkan oleh anggota-anggota komando. Keberanian yang ada pada komando-komando kita pada hari ini adalah disebabkan hasil dari latihan yang telah mereka lalui dan  juga jati diri mereka  sendiri dan bukannya disebabkan oleh amalan ilmu-ilmu kebatinan sebagaimana yang sering diamalkan oleh komando-komando Indonesia.

Saturday, 14 May 2011

1 stoking, 2 stoking, 3 stoking....!!

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Ramai yang mungkin berpendapat bahawa, setiap orang yang menjadi tentera itu biasanya mempunyai jiwa yang kuat serta jati diri yang teguh.  Lebih-lebih lagi kalau mereka itu menyertai tentera darat yang mana diketahui umum satu pasukan yang agak “keras” dan regimental  jika dibandingkan dengan tentera udara  dan laut.  Walau bagaimanapun dari pengalaman Den perkara itu tidak lah benar dan di dalam tentera darat sendiri masih ramai anggota yang mempunyai sifat dan jati yang sensitif, emosional dan juga sentimental.

Wednesday, 11 May 2011

Bisa Nangis Lagi....!!!

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Semenjak Den menulis  fasal pengalaman Den semasa berkhidmat, terutamanya semasa siri Basic Komando (Siri 1-15d), Den banyak dapat komen dari pembaca. Kebanyakan pembaca member komen yang positif, memuji dan ada juga yang terlalu mengangkat Den. Maaf cakap komen-komen yang terlalu memuji terpaksa Den deletekan, kerana Den segan dan rasa tak selesa. Kalau ada komen yang mengutuk, Den akan tetap siarkan sebab Den tak kisah pasal kutuk-kutuk ini. Cuma bila bab puji-puji Den segan sikit.  Jadi kali ini Den nak maklumkan kepada semua pembaca bahawa walaupun Den telah dilatih sebagai anggota komando, tetapi sebenarnya Den dan komando-komando yang lain adalah sama juga macam manusia lain. Den pun ada perasaan takut, geli, dan sebagainya.

Oleh sebab itu dalam entri ini Den nak cerita sikit beberapa sifat “ kurang komando” yang ada pada Den dan kawan-kawan Den. Ada satu masa tu, pada hari minggu kalau tak silap Den, senior Den yang berpangkat Mejar telah mengajak Den untuk keluar ke Melaka untuk menuntun wayang. Kami bergerak dari Kem Sg Udang kira-kira jam 2:00 petang dengan menaiki kereta yang dipandu oleh senior Den tu. Semasa kami sampai di Selekoh Haji Said, kawasan Paya Rumput Sg Udang, kami lihat kenderaan dihadapi kami terbabas lalu terlanggar pokok. Senior Den terus memberhentikan kenderaan dan kami keluar dari kereta dan menuju ke kenderaan yang terbabas tersebut untuk memberi pertolongan. Sebaik tiba Den dapati pemandu sedang mengerang kesakitan dan tersebit antara tempat duduk dan stereng kereta .Di sebelah pemandu Den lihat seorang wanita, mungkin isteri pemandu tersebut juga tersepit dan  berkata “..tolong selamatkan anak saya”..dengan suara yang amat menyedihkan.  Bila Den periksa kenderaan tersebut Den dapati ada seorang bayi  berumur antara 4 ke 6 bulan berada antara kedua-dua tempat duduk hadapan . Den terus mengangkat bayi tersebut dan Den dapati pada waktu itu muka dan kepala bayi itu telah luka dan berdarah.

Selepas mengeluarkan bayi tersebut, Den berkata dengan senior Den yang berada di belakang Den, “Tuan tolong pegang bayi ini, saya nak cuba keluarkan ayah dia yang tersepit “...Lalu Den memberikan bayi tersebut kepada dia. Selepas itu Den terus menolong pemandu yang tersepit tadi. Dalam pada itu, Den terdengar jeritan seorang wanita  “Alllllahhhhh...”, wanita tersebut berada di kawasan itu kerana ingin melihat kejadian itu. Bila mendengar saja wanita tersebut menjerit Den berpusing ke belakang dan dapati senior Den telah jatuh dan seolah-olah tidak sedarkan diri. Den terus mendapatkan beliau dan memegang bayi yang berada di tangannya. Den pun bertanya “ Tuan apa pasal tuan macam nak pengsan nie “...Pada masa itu Den dengar dia kata “...Sorrylaa Den, aku memang tak leh  tengok darah, tu  yang aku rasa nak pitam tu ..”..Apa ???  Tuan komando tak boleh tengok darah ...? Den macam tak percaya aje, tapi itulah hakikatnya, Apabila ambulan sampai, bukan sahaja mangsa kemalangan dibawa ke hospital terendak, senior Den itu pun diangkutnya sekali kerana pada waktu itu dia kelihatan amat lemah dan tak bermaya....Dalam hati Den, ingatkan komando tak ada masalah dengan darah, tapi ada juga yang phobia bila melihatnya.

Satu lagi kisah berlaku semasa operasi di kawasan sempadan. Seorang terup komander, 2Lt “Jack”  telah “terkena parang semasa hendak membuat basha dan mengalami luka yang agak dalam di bahagian ibu jari kaki. Disebabkan banyak berlaku pendarahan, Den telah mengarahkan agar anggota medik menjahit luka tersebut.  Perkara tersebut tidak di persetujui oleh pegawai yang cedera itu, dan katanya, “Tuan, saya tak mahu dijahit, biar luka tersebut disapu dengan ubat sahaja, lagipun saya ada membawa ubat gamat”..katanya. Den tidak bersetuju dengan permintaan tersebut dan mengarahkan agar luka tersebut dijahit juga. 2Lt Jack, merayu kepada Den bahawa dia tidak mahu dijahit. Bila Den tanya dia kenapa ,...jawabnya.” Tuan saya tak leh tengok jarum, saya phobia !....Apa ? Komando phobia bila tengok jarum ????? Tapi kalau anda tengok penampilan dia, memang takut, muka macam geng  pocah pintu, kalau pakai loreng, wing bertempek kiri kanan, tak cukup kat dada, kat bahu ada lagi, dengan pisau komando yang mempunyai sarung kulit beruang...pendek kata bila melihat keterampilannya....memang takut dan melambangkan komando sejati. Tapi sayangnya ..bila dia melihat jarum...suntikan atau jahitan...lututnya jadi lemah dan lembek....!!!!!

Sebab itu Den katakan bahawa, kami walaupun dah dilatih sebagai komando, tetapi dari segi nalurinya kami tetap sama dengan manusia biasa. Macam Den, walaupun Den gah bercerita fasal pengalaman Den sebagai komando, tapi Den pun ada phobia juga. Mula-mula seorang pun tak tahu fasal “masalah” Den tu. Benda tu pecah masa Den lepas kahwin.  Satu malam tu, Den balik ke rumah pak mertua Den. Rumah dia rumah papan dua tingkat, rumah kampung . kira-kira pukul 3 pagi, Den dengar bapak mertua Den mengetuk siling di bahagian bawah rumah. Den pun turun bersama isteri, mak mertua dan anak buah Den nak menengok apa yang dibuat oleh bapak mertua Den. Menurut bapak mertua Den , kat bawah siling tu ada seekor ular sawa dan dia cuba untuk mengeluarkannya. Emak mertua Den kata”...Den kau pergi tolong ayah kau tu, kau komando, benda-benda macam ini tentu tak jadi masalah.”.Den pun terdiam dan memandang isteri Den, kata isteri Den :..”Apa lagi , pergi laa..”:. Den turun dengan memberanikan diri, komando laa katakan, Den ambil galah buluh, Den maju setapak, kemudian Den jolok kat lubag siling tu, Den maju setapak Den jolok dan kemudian Den berundur tiga empat tapak. Isteri Den menjadi hairan..”Aik? komando pun takut ular ke, kata dah makan ularlaa, buat soplaa, buat BBQ laaa...ini kepala ular tak nampak lagi dah berundur...!!!”.Den terus respon “....Den makan ular dah mati, ini ular hidup....Den goliiiiiiiiiiiii (geli )...Mak dan bapak mertua Den gelak besar bila dia tahu yang Den memang geli dengan ular. Lepas tu masa dah ada anak, semasa melawat zoo, anak Den sibuk nak bergambar  dan memegang ular, Den buat-buat tak dengar aje dan mengajak mereka berlalu dari kawasan itu.....Kato Den “..Don’t touch the snake...its dirty !!!...Isteri Den senyum aje bila mendengarnya...!!!!

Satu lagi insiden yang memalukan Den, masa tu Den dah ada dua orang anak. Semasa tu Den sedang baring di hadapan TV,tiba-tiba anak Den berlari ke ruang tamu sambil berkata “Abah..ada tikus....cepat bunuh”...Bila dengar perkataan tikus, apa lagi,Den terus bangun dan melompat ke atas tangga menuju ke tingkat atas. Anak Den bertanya...”Abah apa fasal  lak abah lari...?.”..Den masa tu tengah memegang kain pelikat yang hampir terlodeh, dan berkata..” bunuh tikus...?..no way ...abah geliiiiiiiii...” Bila mendengar saja kata-kata Den, anak Den tergelak besar...”Abah Komando...tapi takut dengan tikus...??. Masa tu isteri Den berkata “..Alahhhh abah kau tu, cakap berdoga-doga (besar), komando laa, lompek sini lompek sano , tembak sini tembak sano....torgojun payong, makan ular, makan katak, tapi bilo kono dengan tikus ....abih hilang komandonya........!!!  Pinngggg...berdesing teliga Den bila mendengarnya...tapi apa nak buat, memang Den takut dan geli  dengan binatang-binatang seperti tikus, ular dan anak ayam...Lagipun Den hanya manusia biasa dan bukannya ..SUPERMAN.DAN Den juga BISA NANGIS LAGI.....!!!!!.



Tuesday, 10 May 2011

Unprofessional Conduct ?

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Setiap tahun memang sudah menjadi kebiasaan bagi unit-unit di bawah naungan GGK (Gerup Gerak Khas) untuk mengadakan latihan bersama dengan beberapa pasukan khas dari  luar Negara. Ini bukan satu  rahsia Negara, kerana terdapat banyak juga laporan-laporan yang berkaitan dengan tentera asing  yang dilaksanakan terpampang di dada akhbar. Den mula terlibat dengan latihan bersama ini sebaik sahaja Den tamat menjalani kursus AK dan semasa itu Den bertugas di X RAY Sqn 21 Kdo dan menjadi ketua troop.  Latihan bersama dengan pasukan khas asing ini biasanya melibatkan latihan dua hala. Konsepnya “u  teach me ,I teach u” dan biasanya ia focus kepada latihan kepakaran dan operasi-operasi khas.  Ia akan dibahagikan kepada dua peringkat, peringkat pertama adalah latihan secara teori dan praktikal dan peringkat kedua adalah latihan yang perlaksanaan operasi khas.

Latihan bersama yang pertama Den laksanakan adalah melibatkan pasukan unit khas dari british. Kebanyakan dari mereka adalah anggota-anggota yang sangat terlatih di dalam operasi bandar (urban warfare ) tetapi kurang pengalaman dan juga pendedahan tentang operasi-operasi hutan.  Memang tidak dinafikan ada di antara mereka yang pernah melaksanakan latihan dan operasi peperangan hutan yang sebenarnya di kawasan Amerika Selatan, tetapi minat mereka untuk menjalani latihan dan mempelajari seni peperangan hutan dari tentera Malaysia sangat tinggi, kerana (ramai org Malaysia yang tak tahu hal ini kot..) tentera Malaysia adalah satu-satu negara yang sangat di segani kerana kejayaan kita membanteras komunis . Dan ke banyakkan tentera asing juga menganggap bahawa tentera Malaysia adalah pakar dan mahir di dalam  seni peperangan hutan. Justeru itu banyak negara-negara asing yang ingin mempelajari peperangan hutan ini dari tentera Malaysia.

Pada fasa pertama latihan bersama yang diadakan dengan pasukan penjajah tersebut, semuanya berjalan dengan lancar sebagaimana yang dirancang.  Walau bagaimanapun kebanyakan dari kami (termasuk Den )  amat tidak menggemari dan meluat dengan anggota dari pasukan penjajah tersebut. Kebanyakan dari mereka adalah sombong dan bongkah dan selalu memandang rendah dengan komando kita. Sifat-sifat hidung tinggi dan bongkah sebagai penjajah masih lagi menebal di sanubari mereka . Mereka masih menganggap kami sebagai  tentera dari  “third world country” dan tidak se sofistikated mereka. Memang Den akui pada waktu tersebut tentera kita masih belum mempunyai kelengkapan-kelengkapan canggih seperti , Nigth Vision Goggle (NVG)(Alat pandang malam), GPS, telefon satelit, infra red binocular  dan sebagainya.  Gelagat dan kelakuan mereka yang sering meninggi diri dan memandang rendah kepada kami, apatah lagi negara kita pernah dijajah oleh mereka membuatkan Den merasa marah dan tidak selesa.  Semenjak itu, Den pun sentiasa bersikap tegas dan tidak berkompromi dengan mereka apa bila timbul masa-masa mereka meminta bantuan. Pendek kata Den masa tu tak “layan dia orang sebagai tetamu “...Masa tu Den muda lagi dan tak pandai lagi  nak beralah..atau bersopan santun...nak menerokam macam ghimau  ajo hahahahhaha.

Latihan peringkat akhir  yang melibatkan  “operasi khas” bersama  telah dirancang untuk diadakan di sebuah  kawasan lapangan terbang lama. Pada masa tersebut, Den telah di arahkan untuk menjadi pasukan merah (musuh).  Den dan troop Den telah dipertanggungjawabkan untuk mempertahankan kawasan kompleks lapangan terbang dan juga dua stesen pemancar (dummy, - sebenarnya adalah tangki air  lama yang diubahsuai untuk kelihatan seperti pemancar ).  Pasukan biru (pasukan khas british dan juga tim letupan khas  anggota Y Sqn) telah ditugaskan untuk melaksanakan satu serangan mengejut dan memusnahkan pemancar tersebut.  Setiap tim letupan (British dan Y Sqn )  dipertanggungjawabkan untuk memusnahkan  satu pemancar dengan menggunakan bahan letupan sebenar.

Minggu pertama itu, Den yang  mengetuai  pasukan merah di kompleks lapangan terbang lama itu telah melaksanakan rutin harian seperti membuat rondaan kawasan, memasang barb wire (dawai gulung) di beberapa tempat sensitif dan juga  benteng-benteng pasir bagi memperkuatkan lagi sistem  pertahanan kami. Sepanjang masa tersebut, Den tahu pihak pasukan biru akan membuat pemerhatian dan tinjauan bagi mengenal pasti kedudukan kami dan juga penempatan beberapa halangan sebelum mereka mula menyerang kedudukan kami. Mereka juga (pasukan biru) akan mencatat segala aktiviti harian kami dan juga mengenal pasti kedudukan “pemancar” dan akan memilih jalan masuk dan keluar  ke kompleks tersebut. Bila gerakan kami,( yang akan turut disenaraikan sebagai sasaran penting) adalah terletak di tower kawalan lapangan terbang tersebut. Den telah memberi arahan supaya laluan ke menara tersebut tidak dipasang dengan sebarang halangan atau  benteng pasir kerana Den telah mempunyai satu rancangan “jahat” nak mengenakan komando British tersebut.

Kira-kira 2 minggu Den dan troop  berkampung di kawasan tersebut. Akhirnya Den mendapat maklumat bahawa, beberapa orang pegawai atasan akan datang melawat ke lokasi kami pada malam tersebut dan JMT (Jangka Masa Tiba ) (ETA) ke lokasi kami adalah dalam 1200 malam. Ini merupakan satu ‘hint’ kepada kami bahawa pada malam tersebut pasukan biru akan menyerang kedudukan kami dan memusnahkan kedua-kedua pemancar. Den telah memanggil semua anggota kumpulan  merah dan memberi taklimat akhir  tentang tindakan yang akan diambil jika kedudukan kami diserang. Sebenarnya perkara ini telah lama di taklimat dan anggota semuanya telah mengetahui untuk bertindak jika diserang. Walau bagaimanapun pada malam tersebut , Den telah mengeluarkan perintah khas.,bahawa...pada jam 1100 malam, Den mahukan beberapa lapis “barb wire” (wire berduri gulung yg digunakan untuk menghalang orang melalui sesuatu kawasan  ) di pasang di kawasan hadapan jalan untuk ke  tower dan beberapa tempat lain yang tidak pernah dipasang lagi sebelum ini.

Kira-kira, 1200, malam,  beberapa pegawai atasan yang dijangka akan datang melawat ke lokasi Den tidak muncul- muncul. Den beranggap mungkin mereka telah membatalkan niat mereka untuk ke lokasi Den dan mungkin juga mereka berada di satu lagi kawasan sasaran. Walau bagaimana pun tepat jam 12:15 Den melihat trip flare pertama yang dipasang di kawasan perimeter tempat sasaran telah menyala, dan  diikuti dengan beberapa letupan “thunder flash” dan juga tembakan senjata peluru kapur. Pada waktu itu, semua lampu di kawasan pertahanan Den telah dipadamkan kerana kami mahu pasukan biru menghadapi masalah apabila menyerang di suatu lokasi yang gelap.  Den yang berada di “tower” dapat melihat kelibat pasukan  biru berlari sambil menembak untuk menghampiri kawasan sasaran. Keadaan kompleks dan menara yang gelap gelita itu telah memberi masalah yang besar kepada pasukan biru. Pada waktu itu, dengar mendengar beberapa jeritan dalam bahasa Inggeris ..”F)#@!@! S@#$%  OH )3*& ARHH%^%%7...di bahagian bawah tower tersebut. Pada waktu Den pasti bahawa “toman dah masuk jaring..”...Den senyum dan berkato dalam hati “ ..Ambik kau , kau ingek kau terror sangat, kato ado NVG apo tak guno..”..sekarang mampuih kau tersangkut kat kawat..’

Beberapa minit kemudian , Den mendengar tipuan wisel dan itu menandakan bahawa kami semua mesti mengambil perlindungan kerana mereka akan meletupkan kedua-dua “pemancar” dengan bahan letupan sebenarnya. Lepas letupan, Den mendengar pasukan biru menjerit perkataan  “FALLING DOWN” antara satu sama lain dan ini membawa maksud bahawa serangan telah berjaya dan mereka dikehendaki berundur ke RV selepas serangan mereka. Kira-kira 30 minit kemudian Den mengarahkan lampu kompleks tersebut dibuka. Pada masa itu Den perasan salah satu dari pemancar tersebut tidak jatuh sebagaimana yang sepatutnya . Den tak tahu pasukan manakah yang memasang letupan di sasaran tersebut, sama ada komando british atau anggota Y Sqn. Setelah memastikan bahawa anggota Den semuanya ok , Den mengarahkan mereka untuk berehat dan tidur .

Pada pagi keesokannya, kami memaklumkan kepada HQ bahawa satu dari sasaran tidak jatuh dan Den memberi  “damage assessment” kepada HO. Secara keseluruhannya Den klasifikasi serangan tersebut sebagai gagal.  Pada masa itu juga Den mendapat maklumat dari HQ bahawa 3 orang komando British telah mendapat kecederaan yang agak teruk di mana mereka terpaksa mendapat jahitan antara 5-8 jahitan kerana terlanggar barb wire.  Masa tu Den bertanya adakah anggota Y sqn pun mengalami kecederaan yang sama dan jawapannya amat melegakan hati Den..tiada yang kena. Pada masa tu Den senyum sendiri, ambik kau british, padan dengan muka kau..

Semasa post mortem, keadaan menjadi agak kecoh, apabila pegawai British menyatakan kekesalannya terhadap tindakan Den yang dianggap tidak profesional dan tidak memberi kerjasama dengan pihak beliau. Pada waktu tersebut, CO dan OC serta Ketua Staf GGK turut hadir. Mat Salleh tu pun kata, disebabkan kecederaan yang dialami oleh 3 anggotanya menyebabkan mereka gagal untuk meletupkan sasaran pemancar dengan sempurna dan pemancar tersebut tidak dapat dimusnahkan dan pada dasarnya misi tersebut gagal. Setelah mendengar kekesalan yang diluahkan oleh Pegawai British tersebut, CO Den terus bertanya kepada.. Den “ OK ..2LT ...hahaha (Den) Do you have anything to say about the allegation made by Major bla..bla..Mula-mula Den diam , kemudian Den terus berkata :

..”Yes Sir !,Well with due respect Sir. First I have to tell our British counterpart that” ..I am, in fact we are as professional as you  are.

“No 2 : throughout the exercise, we have given our full commitments to ensure the success of the exercise is guaranteed.

And thirdly...the incident will not happens, and I am referring to the causalities sustained by 3 of your so call professional soldiers, if and if you all  are professional enough and abide to the basic rule of raid, that is “the target must be put under surveillance until the last moment prior to the attack, I am sure that the incident will not happen.
If a proper and thorough surveillance until the last moment prior to the attack has been made, I am sure your professional soldiers will know the exact locations of the barb wire and could past through it without any problems. Furthermore, you all have been equipped with your NVG, why you never used it..So don’t blame us for your lack of professionalism and failure to anticipate the changes of the barrier location..

(Sorry yo, Den terlopeh lah menulis dalam bahaso orang putih nie…sebonanrya Den pun bukan pandai ..tapi pasal ghoram punya pasal , Den hobin ajo…)

Masa tu telinga Den dah panas, Den pun tembak laa...Sebaik sahaja Den berkata demikian. CO Den terus menyampok...OK 2lt Den...enough...you  get out from this room now.!..Bila mendengar aje arahan CO Den yang mungkin tengah marah tu, Den terus beri dia tabik sedas..dan “Permission to carry on Sir”.Den keluar dari bilik tersebut. Apa belaku lepas tu Den tak tahu. Walau bagaimanapun selepas tamat latihan bersama tu, Den tidak dikenakan apa-apa pun tindakan dari pihak atasan Den. Den rasa mungkin Co pun mempunyai pandangan yang sama dengan Den. Sejak dari itu Den memang tak respek langsung dengan komando British tu . Sobab tu, semasa Den  berkhidmat , den tak pakai langsung wing SAS yang Den terima dari mereka. Dia orang mungkin mempunyai kelebihan dari segi peralatan dan kelengkapan, tetapi “…naluri” di orang tak sesuai dan tak mempunyai sifar keberanian sejati macam pahlawan melayu, ..heheee….hehheeee……

Monday, 9 May 2011

Siri 15d : Breaking the trends....!

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Setelah dua hari kami ‘senang banyak’ dan ‘berkampung’  didalam ladang kelapa sawit tersebut, kami pun  membuat persiapan untuk bergerak menuju ke CP 10 , iaitu tempat penamat kami.  Walaupun kami semua berasa ‘fresh’ dan ‘segar’ kerana  telah mendapat rehat  dan tidur yang cukup, bau kami tetap sama dan Den mahu mengekalkan begitu sehingga ke garisan penamat.  Sebelum bergerak, seperti biasa Den akan memberi satu taklimat ringkas . Kali ini tiada sebarang  arahan berkaitan “Tindakan Serta Merta “ yang diberikan  kerana keyakinan kami amat tinggi  bahawa perkara itu tidak diperlukan.  Den Cuma merancang untuk mengadakan satu lakonan dan drama sedih dan menyayat hati, semasa kami melapur di CP 10. Rancangan kali ini  adalah untuk menarik simpati jurulatih dan supaya kami tidak banyak ditanyakan berkaitan perjalanan kami.  Den akan memegang watak si capik, yang mana Den akan berjalan seperti orang capik dan bertongkat ketika menghampiri garisan penamat, sementara itu  Rumbi akan di papah oleh Mat Sebi dan Nizam dan Mat Lani ditugaskan untuk membawa pack dan senjata Mat Lani. Semuanya ini dirancang adalah untuk  meraih simpati dari jurulatih agar mereka tidak banyak bertanya  tentang perjalanan kami. Setelah semua bersedia , kami pun memulakan langkah .

Setelah kami berjalan selama kira –kira 30 minit , kami pun telah nampak akan kelibat CP 10..di mana khemah dipasang dan kami dapat lihat ramai anggota AK yang telah berada di kawasan tersebut dan keadaan mereka adalah amat riuh sekali . Kira kira 300 meter dari CP, kami mula memainkan peranan kami. Den berjalan seperti orang capik (terenjut-enjut) seolah-olah mengalami kesakitan lutut yang melampau , sementara itu Rumbi telah dipapah oleh  Nizam dan  Mat Sebi dan di belakang sekali kelihatan  kelibat  Mat Lani yang berjalan seperti unta Bahgdad dengan membawa pack dan senjata si Rumbi.  Kira-kira 100 meter dari garisan penamat , Den nampak  Kapt bla..bla..dan Sarjan Misai menunggu ketibaan kami . Masa tu Den terdengar jeritan dari Sarjan Misai “..Woi  komando, larilaaa, takkan kau org berjalan  lagi…dah nak mampos sangat ke ?...Bila mendengar jeritan Sarjan Misai, Den menjadi tak selesa. “apo laie Sarjan Misai  nie, tak habis-habis nak toture orang’. Demi  menjaga hati Sarjan Misai, Den pun buat-buat berlari, macam orang capik sambil menggunakan tongkat, si Mat Lani yang mula-mula jalan di belakang Den, telah berlari memotong Den, macam kaldai yang sarat dengan bagasi, sementara itu Nizam dan Mat Sebi tetap mengekalkan temponya kerana mereka sedang memapah si Rumbi.

Sebaik sahaja sampai, kami mendengar jeritan dan sokongan serta kata-kata semangat dari AK yang lain. Mereka semuanya kelihatan ceria dan bergelak ketawa.  Kami terus melapur di khemah dan berjumpa dengan Sarjan Misai. Masa tu Sarjan Misai Cuma berkata “…ok bagus siswa kamu Berjaya sampai juga akhirnya. Lepas ini kamu boleh joint tim yang lain dan berehat. Kalau kamu rasa sakit dan perlukan rawatan , pergi ke khemah medic.  Malam ini jam 8  berkumpul untuk makan malam ..dan kamu semua boleh bergerak sekarang …!!!....Masa tu Den macam tak percaya ..”Apa ??? kami tak perlu nak beri sebarang taklimat sebagaimana yang lazimnya, tak perlu  disoal dan tiada sebarang kata-kata atau perbuatan mendera pada kali ini. Apa dunia nak kiamat ke…???Den macam susah nak menerima situasi itu..!!! Ini bermakna semua lakonan kami untuk meraih simpati dari jurulatih tadi adalah sia-sia belaka …!!!! Cehhh..buang maso ajo, lakonan kami sikit pun tak di hargai dan tak mendapat perhatian yang sewajarnya…bentak hati Den. Apa-apa pun, kami tetap gembira kerana, “dosa-dosa” kami semasa pergerakan dari CP 8,9 dan 10 masih tidak  dibalas lagi…hehehee…

Malam itu ada sedikit kelainan dari malam-malam yang lain. Kami makan tanpa sebarang gangguan, kami dibenarkan untuk membuat pentadbiran masing-masing tanpa sebarang gangguan. Kami tidur di tempat lapang dan tiada lagi jeritan dan kejutan di waktu malam yang menghantui kami. Secara teorinya, latihan AK telah tamat, Cuma kami masih tak mengetahui siapakah yang bakal gugur di saat-saat akhir. Memang menjadi lumrah Kursus AK, pada hari terakhir atau sebelum upacara penyampaian bere hijau dan pisau dilaksanakan akan ada seorang dua AK yang akan digugurkan. Dan saat itu adalah yang paling kami takutkan kerana ia mungkin terjadi pada kami. Bagi Den, peluang untuk perkara itu berlaku pada Den adalah tinggi memandangkan Den adalah siswa novis…dan ia pernah berlaku pada siswa lain sebelum itu. Sebab itulah, pada malam itu walaupun latihan AK telah tamat secara rasminya, tetapi selagi upacara penganugerahan bere hijau tidak dilaksanakan Den tidak menunjukkan sebarang reaksi kegembiraan kerana pada waktu itu apa yang Den fikirkan adakah Den akan digugurkan dari kursus disaat –saat akhir. Den tidur dengan seribu kebimbangan, walaupun sepatutnya tiada apa lagi yang nak dibimbangkan pada saat itu.

Pada keesokannya, selepas minum pagi, kami dibahagi-bahagikan kepada beberapa kumpulan. Kami diarahkan untuk membuat persiapan “ kawasan serangan mengejut” yang akan digunakan untuk demonstrasi serangan mengejut semasa perbarisan tamat latihan. Ada kumpulan yang diarahkan untuk menyediakan model  di khemah berhampiran tempat perbarisan tamat latihan .Pbt Sudin telah dipanggil untuk mengetuai kumpulan tersebut…dan pada waktu itu kami semua dah menjangkakan yang  Pbt Sudin adalah bakal penerima anugerah komando terbaik di dalam kursus kami. Ini adalah kerana, biasanya pelatih terbaik dikehendaki memberi taklimat serangan yang akan dilaksanakan  semasa upacara tamat latihan kepada tetamu kehormat yang akan menyampaikan bere hijau dan di dalam kes kami beliau adalah Panglima GGK sendiri.  Setelah dua hari kami Berjaya menyiapkan sasaran yang diperlukan. Seterusnya kami telah dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama adalah kumpulan yang akan terlibat di dalam demonstrasi serangan dan kumpulan kedua adalah mereka yang tidak terlibat dan akan bersedia di tempat permulaan untuk perbarisan penyampaian bere hijau.

Den telah di letakkan di dalam kumpulan demo, tetapi peranan Den adalah kecik aje, sebagai pembantu ketua kumpulan letupan. Sementara itu Sam telah dilantik sebagai ketua kumpulan serangan. Den rasa tak sedap hati sebab sebagai siswa Den sepatutnya dilantik sebagai ketua kumpulan letupan, tetapi ini tak berlaku. Dari saat itu , hati Den dah mula gelisah” ini mesti kes kena gugur di saat-saat akhir ini “ kata hati Den. Selain dari itu Sam juga telah dilantik sebagai ketua perbarisan  semasa tamat latihan dan Adjutannya adalah Pbt Sudin. Ini menguatkan lagi sangkaan kami bahawa Sudin akan dipilih sebagai komando terbailk. Perkara itu Den tak berapa kisah , sebab Den tahu bagaimana perasaan menjadi penuntut terbaik ini, sebab masa cadet days dulu Den adalah pemenang pedang kehormat dan juga pemenang akademik terbaik untuk kadet . Jadi pasal penuntut terbaik atau tidak Den tak kisah sangat, tapi yang Den risaukan adalah sama ada Den akan dianugerahi bere hijau atau tidak…

Pagi yang dinantikan pun tiba, semasa perbarisan pagi, Sarjan Misai, telah member taklimat terakhirnya sebagai jurulatih kami. Berapi-rapi kata-kata semangat yang dihamburkan kepada kami oleh Sarjan Misai. Kemudian tiba bab sedih yang dinanti-nantikan ramai…Masa tu Den dah bersiap dan berada bersama dengan kumpulan letupan  sebelum memasuki kawasan demonstrasi. Sarjan Misai, dengan suara yang tenang menyatakan “ OK nama-nama yang saya panggil sila keluar dan jumpa saya di khemah jurulatih selepas nie…98445…Pbt..bla,,blaa.. 983435  Pbt huhhuu.. 398537 Pbt ishh.sihkkk..” kata Sarjan Misai. Wah Den rasa lega sebab nama Den tak dipanggil, Den lulus laa nie kot…kata hati Den. Tetiba Kapt bla..bla..kata kepada Sarjan Misai..”  Sarjan..panggil Siswa..hahahaha (Den)..sekali , jumpa saya “. Bila dengar sahaja nama Den disebut, Den rasa nak menjerit, rasa-rasanya bagai kepala Den di hompok kelapo ajo …!!..Den terus pusing kanan, hormat sedas dan berlari menuju ke tempat Kapt bla..bla… Maso tu Den cuba tabahkan hati..dan berkali-kali…berkata dalam hati “..as I expected..as I expected…ok be clam, be cool..this is not the end of the world or my world for that matter…” Den cuba nak memujuk hati Den…yang hairannya den tak menangis  punnnnnnnn…Bila sampai saja di tempat Kapt bla-bla…dia berkata dengan ringkas “…OK saya nak kamu pergi ke khemah gerakan (bilik gerakan  - berhampiran tempat perbarisan kira-kira 200meter dari situ ) dan berjumpa dengan OC(Ketua Cawangan  Komando )…pergi sekarang.!!!.”. Bila dengar sahaja arahan tersebut, Den pun berlari sepantas kilat dengan menjinjing senjata Den.  Tak pelaa,,,kata hati Den..turun skot pun tak paa sekurang-kurangnya den dah lalui semuanya….InsyAllah kali kedua Den akan Berjaya…kata Den lagi di dalam hati.

Sebaik sahaja sampai di bilik gerakan, Den terus masuk dan melapur pada OC yang ada  di situ .Masa tu Den lihat, Pbt Sudin dah ada di dalam khemah tu dan Den lihat suara dia tergagap-gagap seolah-olah sedang memberi taklimat. OC terus bertanya kepada Den ..” Kau tahu sebab apa kamu dipanggil ?” ..Tidak Tuan, tapi saya rasa saya akan diturunkan skot Tuan ..” jawab Den “..OK kata OC  Den dengan senyum…” You have 45 minutes to familiarize with the model and the attack orders and to rehears and I want you to present it when the Panglima comes …”..Rasa-rasanya itulah yang Den dengar perkataan yang terkeluar dari mulut OC Den. Sebaik sahaja menerima arahan itu Den terus menerima kayu penunjuk (pointer) dan juga Q cards berkaitan skrip persembahan yang akan diberikan dari Pbt Sudin.

Walaupun masa agak singkat dan Den berada di dalam keadaan tertekan, Den Berjaya menyampaikan satu taklimat yang memuaskan hati Panglima GGK pagi itu. Apa taknya, bila dia baling spanner (istilah menyoal dengan tujuan untuk menduga) Den akan menepis dan mengilas soalan dia. Dia bagi jurus tiga Den jawab jurus 5,…wah macam cerita Laksamana DoReMI lak.. hahahahhaaa….akhirnmya..Panglima GGK tu rasa puas hati dan mungkin juga dia dah puas digoreng oleh Den…hahahaha  (sorry yea, melawak ajo). Selesai taklimat, Den diarahkan oleh OC untuk memasuki perbarisan penganugerahan bere hijau, sementara itu kawan-kawan Den dah  pun memulakan gerakan untuk membuat serangan. Setelah semuanya selesai majlis penganugerahan bere hijau itu dilaksanakan dengan penuh gilang gemilangnya….Den maso tu hanyo ..tersonyumm..tersonyommmmmmmmmmmm..panjang……

Selepas perbarisan, Den dimaklumkan bahawa, Sudin tidak dapat memberi taklimat dengan baik dan selalu gagap dan gugup, sebab itu walaupun dia dipilih sebagai penuntut terbaik, dia tak boleh nak memberi taklimat tersebut dengan baik. Pasal kredibiliti Den dalam aspek memberi taklimat ini, ke banyakkan dari jurulatih memang dah tahu….(shhh sorry bukan nak menyombong  yo) sebab tu Den digantikan di saat-saat akhir. Lepas tu baru Den tahu kalaupun Den tak disuruh untuk memberi taklimat tersebut, Den memang lulus kursus tersebut, Den tidak diberikan peranan penting di dalam serangan dan juga semasa perbarisan kerana menurut jurulatih ia adalah kerana mereka sangkakan  kaki Den sakit betul dan disebabkan mereka melihat Den berjalan macam orang capik sebab tu mereka tak berikan sebarang peranan penting kepada Den semasa perbarisan anugerah bere hijau. Masa itu  , barulaah semua pertanyaan sering yang bermain di kepala Den baru terjawab. Lakonan Den menjadi tetapi hampir memakan diri.....Apa-apa pun.....hari tu Den dah “Break the trend..dan tradition..”...Sebab Den adalah siswa yang lulus hanya setelah sekali sahaja menghadiri kursus asas  sejak 6 tahun kebelakangan itu...