Saturday, 10 December 2011

Sirir 1 : Amanat Anuar dan Arwah Aminah

Dato Anuar Ibrahim [DSAI] telah membunyikan gondang porang  PRU 13 dan telah menyoru ‘semuo puak yang tidak mempercayoi ‘kesucian nya di dalam kes liwat” dan berjanji akan mengampunkan/memaafkan kaum ini jika mereka menyokong beliau untuk merampas putra jaya di dalam PRU 13 ini . Dan isu utamo yang diamanatkan di dalam ‘soruannya ini adalah berkaitan tuduhan bahawa Perdana Menteri adolah 'suspek sebonar' yang bertindak sebagai 'pengarah operasi' permbersihan nama baik seorang PEMBESAR dalam kes pembunuhan si Aminah bt Abdullah.  Selain itu DSAI juga memberi fakta-fakta yang mengaitkan PM sebagai orang yang menjadi'pengarah sebenar konspirasi' dan orang yang paling bermotif untuk membunuh Aminah sambil mengakui bahawa Razak Baginda memang juga mempunyai motif untuk membunoh . ….Response Den ….hehehee….berapo orang yang lagi akan tertipu dan mempercayai dakyah si DSAI nie. …yang dah tertaksub dongan dakwaan nei Den tak nak ambik peduli…sobab kalau di togo nanti….porang bosa lak….buek nambah doso Den ajo….

Monday, 7 November 2011

Altantuya Revisited : A Blown Up Theory .

Ontah mano datangnya idea nie Den pun tak tahu, semasa  minum pagi  tadi sambil menikmati sup gear box qurban…Den terbaca alkasih PM dan isterinya yang dok mengerjakan haji di Mekah. Dalam pada mereka sedang menunaikan  haji tu ada juga suku sakat yang anti dengan mereka berdua [ dalam kes ini manusia tu suku sakat Den yang sedang duduk semojo dengan Den sambil menikmati  sup gear box tu ]. Menuru mereka , “ katonya PM Iran pergi haji , sama macam golongan yang lain , malah katanya PM tu naik lori dan tiada bezanya  dengan umah haji yang lain..tapi kato mereka lagi tengok si Najib dan Rosmah tu, mereka kerumah Allah dengan  dieskort  dan diberi layanan yang keterlaluan,,lalu mereka mempersoalkan ke mahburan ibadah haji yang dilaksanakan oleh pasangan pemimpin kita tu.

Thursday, 3 November 2011

Terimaaa..Kasihhh...ATM

Sejak menjadi askar pencen ini, dan dah mula berkerja dan berniaga seperti orang awam , Den terasa banyak sangat kelainannya. Ini la masanya Den nak  ‘mengadjustkan’ diri dan cuba memahami senario dan suasana dunia orang awam. Maklumlah dalam 27 tahun  yang lepas, dunia yang Den kenali adalah dunia askar…dan  maso tu Den ghaso…Den  Join the Army…Den  tak berapo tahu pasal  ‘outside world’…mungkin  kerana lamo bonar duduk dalam  ‘fox hole ‘ kot . Silap Den jugak sebab, mula-mula Den masuk Navy…lopeh tu  Den tukar color lak… join the Army…kalau maso tu Den join the Navy…tontu dah lamo Den ‘see the world’. Den tak join Air Force dulu sebab maso tu Den jenis ‘gayat’ sikit’ maso tu Den ingek kalau masuk Air Force mesti kojo kek awam biru dan  tompek tinggi ajo. Alangkah naifnyo Den maso. Rupo-ruponyo masuk komando lagi gayat, kono tergojun payung, absailing, repealing .Tapi maso tu gayat-tak gayat Den hobin ajo sobab komando laa katokan.…Akhirnya Army laa tompek Den membosar dari tingkatan satu hinggo tigo, sebagai Kadet Tentera Sekolah, lopeh tu maso tingkat  4, 5,6 sebagai boi kat Cwg Putera MTD dan kemudiannya joint kadet…commission, masuk Army sampai laa Den pencen..Kalau di campur pengalaman hidup sebagai tentera ini dari tingkat satu sampai Den bicara..fuhhhh 32 tahun jugaklaaa Den hidup dalam suasana keaskaran….

Wednesday, 19 October 2011

Politik Dan Askar Pencen.

Kehangatan dan bahang PRU 13 semakin terasa. Perkara ini tidak boleh disembunyikan lagi dan dah menjadi ‘open secret’ yang PRU  13 mengikut ramalan Den akan dibuat selewat-lewatnya pada bulan 3 tahun depan.  Sebagaimana pernah Den kata dulu, bahawa Den tidak berminat sangat nak membincangkan isu politik ini kerana, biasanya kesudahan tidak baik. Sama ada penyokong kerajaan ataupun penyokong pembangkang semuanya mempunyai alasan tersendiri untuk menyokong mana-mana pihak yang di sukainya. Begitu jugak Den, kalau Den ceritakan pandangan dan sokongan politik Den diruang ini..Den pasti akan bertalu-talu soalan dan hujah yang akan diutarakan oleh pihak penyokong pembangkang dan sudah tentu jenguh Den nak menjawab kepada pihak yang tak sependapat dengan Den.

Wednesday, 12 October 2011

Heli Pad ..LP..LZ ..!

Dalam siri yang lopeh Den bercerito pasal MADEVAC, yang mano biasanya tidak semudah nak dilaksanakan sebagaimana mudahnya nak menceritakan. Sebelum Den bercerito panjang Den nak beri takrifan dulu fasal takut ado yg tak dapek tangkap cerito Den ini nanti . MADEVAC ini dalam bahaso mudah adolah MEDICAL EVACUATION , dibawa keluar atas dasar sakit, kesihatan terganggu dan sebagainya. Kalau CASEVAC ...maksudnya CASUALTY EVACUTION, ini biasonya kalau tercedera semasa bertempur ke, terpijak jerangkap samar ke..dan ado yang kono parang pun dikategorikan sebagi CASEVAC...dan kalau BODYBAG..ini maksudnya ...bawak keluar jenazah laa..huhu sebonarnya tak ado istilah ini sajo Den buek..

Monday, 3 October 2011

MEDEVAC .

Jumaat lopeh kalau tak silap Den , ado ditayangkan cerita drama Bere Hijau , siri satu di TV 1. Mungkin pasal  ia baru bermula, mako kurangnya aksi-aksi komando yang ditontonkan kecuali kisah ‘flash back’ Sjn Ramli ? dan di mana adegan salah satu anggota cuba membawa anggota yang cedera keluar dari kawasan operasi......yang bertempur dengan PGK.  Bilo part tu Den teringek maso Den terlibat di dalam- operasi-operasi  dan terpakso membawa anggota cedera keluar. Dan secara kebetulan masa tu Den berseorangan di Hotel di Seremban. Alahai..maso tu fikiran pun mudah laah melayang teringek maso zaman Den mudo-mudo di kawasan operasi. Maso tu Den tak lah bernasib baik seperti ‘group GGK dlm drama  tu,..Den tak pernah bertembung dan bertempur...dengan PGK. Yang biaso den bertembung adalah dengan Pendatang Haram Thai (PHT)sekali, Geng puak PULO sekali dan yang lain selalunyo....group kobau pendek..dan jugo binatang liar lain seperti gajah dan seladang dan harimau....huhuhuu.

Thursday, 29 September 2011

Askar Tak Ado Kojo !

Ado yang beri komen “Askar  tak ado kojo”  dalam salah satu artikel Den.Secara peribadi, walaupun Den dah boleh dimasukkan di dalam kategori askar pencen, Den memang tak berapo selesa bilo mendengar ungkapan yang askar tak ado kojo nie.  Dan ghaso statement tu keluar dari mereka yang mungkin tidak berapa faham atau  tau budaya kerja dalam  askar nie. Secara kebetulan hari ini gonap 27 tahun Den kojo dalam askar. Bilo Den ghonongkan balik, sepanjang maso 27 tahun yang lopeh, hanya beberapo ketiko sahaja yang Den boleh kata bahawa ....Den tak ado kojo, ia itu maso cuti..itu pun tak menentu, ado jugo maso cuti kono datang berkojo. Kategori kojo dalam askar ini , amat banyak..maklumlah askar ini boleh dikategorikan sebagai  ‘Jack of all threads master of non “.

Tuesday, 27 September 2011

1000,2000,3000 Check !

Alfansorrey geng PARA ! Bilo Den menulis pasal PARA WAR DANCE ado lak yang tak berapo pueh hati dengan Den..Den mintak maaf laa. Den bukan nak mulo porang sabil dengan geng para ini. Den sajo nak menyakat. Cerita fasal PARA ini teringek lak maso Den mulo-mulo menghadiri kursus PARA, nak mendapatkan sayap penerjunan tu. Badge Den  [grup]  adolah grup pegawai kadet yang pertamo di pilih untuk menjalani latihan asas penerjun statik ini. Sebelum tu memang tak pernah ada lagi anggota kadet yang mendapat sayap penerjunan statik sebelum ditauliahkan. Nak dijadikan sejarah agaknya, maka grup kadet Den telah terpilih sebagai grup pegawai kadet pertama yang menjalani latihan asas payung terjun.

Tuesday, 20 September 2011

Para War Dance ..

Tarian perang  [War Dance] yang telah di pamerkan  semasa sambutan Hari Malaysia/Merdeka tempoh hari telah sedikit sebanyak  menarik minat anak lelaki Den yang berumor 7 tahun tu.  Dan secara kebetulan beliau juga sempat menyaksikan tarian perang  HAKKA, yang dibuat oleh Team All Blacks , New Zealand sebelum perlawanan rugby piala dunia 2011 antara New Zealand dan Japan.  Dari situ beliau [anak Den ] telah mengajukan soalan  apa  hebatnya  pasukan PARA dan apa bezanya dengan pasukan komando.  Dan dalam masa yang sama anak Den yang darjah ompek tu  menyampuk lak,  kenapa komando tak ada juga tarian perang macam yang dibuat oleh pasukan PARA tu .  Susah jugak nak bagi jawapan yang tepat fasal  soalan yang diberikan kerana Den tak pasti sama ada dia orang akan faham bila Den cakap fasal misi, operational capability dan sebagai strategk  force dan sebagainya. Maklumlah budak mentah lagi. Walau bagaimanapun demi untuk tidak melukakan hati mereka Den jawap jugak soalan mereka di dalam bahasa yang mudah untuk mereka faham.

Monday, 19 September 2011

Sudah Tukar Kaa.... ? Ayooo Saya tak tahu.....!!!

Tidak sampai 24 jam PM kita dah bercakap pasal pemansuhan ISA dan beberapa undang-undang dharurat yang lain, keluar pulak statement dari seorang wakil rakyat pilihan Kota Alam Shah, berkaitan dengan cadangan supaya bendera Jalor Gemilang di gantikan..dan buat masa ini, dia tu dah gantikanpun dengan bendera DAP. Kalau laa ISA boleh diguna pakai lagi….pastikan si Mano ini menjadi orang terakhir yang di kenakan tindakkan undangx dibawah ISA tu . ..!!! Den malaeh nak komen dan mengutuk pasal tindakan dan saranan anggota DAP yang bersahabat baik dengan PAS dan PKR  tu . Lagi banyak kita kutuk dan marah serta maki dia, buat nambahkan dosa kita aje…
JASA MU DIKENANG ....

Friday, 16 September 2011

HANG Ber5 Bukan Melayu Asli

Kali ini Den nak menulis di luar dari norma kebiasaan dan akan membahasakan penulisan Den berdasarkan kepada ‘perkara-perkara yang terlintas dibenak Den, tanpa perlu menapisnya dulu. {edisi pendek = Den nak merapu laa nie ] Justeru itu, Den harap pembaca dapat menilainya secara santai dan tidak akan menilai dari segi logik, ilmiah dan sebagainya. OK Den dah start nak merapu nie….Semasa perbarisan Hari Malaysia tadi antara kenderaan-kenderaan yang berarak melalui pentas DiRaja adalah , satu siri kereta Pahlawan Melayu yang di dahului oleh Tuah, Lekir, Lekiu  kenderaan pahlawan keluaran  proton,..itu yang Den dengar dari pengulas, dan Den tak dengar pasal si Jebat dan Kasturi…[mungkin ada disebut kot] . Dan pada waktu tu Den terfikir mungkin si Jebat tidak diajak sebab dia dah dalam kategori Bus sekarang {Bas JEBAT : MELAKA KL] atau mungkin tengah sibuk, maklumlah kalau ikut seniority dalam jenis kenderaan si JEBAT yang mula-mula keluar dan dah dalam kategori bus bukan kereta seperti yg lain rakannya maka ia tidak disenaraikan. TUAH pun dalam kategori bus juga mula-mulanya…TUAH BUS CO, tapi Cuma famous kek Melaka ajo.

Monday, 12 September 2011

Kami Redha..Tapi...Issshhhh..Kalaulaaa......

.Pemergian seorang pemberita BERNAMA semasa mengikuti misi kemanusian di Somalia telah sedikit sebanyak menimbulkan banyak pertanyaan tentang  ‘persediaan’ yang telah dibuat oleh pihak penganjur bagi menghadapi misi tersebut. Pada mulonyo Den maleh nak menulis dan mengulas mengenai kejadian tersebut, kerana Den berpendapat, pihak penganjur sudah semestinya ‘membuat persediaan yang secukupnya’ dari aspek keselamatan, sebelum melaksanakan  misi di bumi Somalia. Dan Den percaya , mereka telah mendapat ‘nasihat keselamatan’ dari tim atau pasukan yang memang ‘pakar fasal isu-isu keselamatan di Somalia.  Dan Den menganggap bahawa kejadian yang menimpa arwah tersebut adalah merupakan satu ketentuan Ilahi dan kita semua patut redha menerimanya. Itu adalah tanggapan asal Den mengenai kejadian tersebut.

Friday, 9 September 2011

Exam Fever .

Dalam diam-diam dah lebih seminggu kita bergayo. Kesibukan dan keseronokan Den berhari raya kali ini adalah lain dari kebiasaannya. Maklumlah Den baru nak berjinak-jinak menjadi orang awam. Dan keseronokan ini ditambah dengan fikiran yang lapang kerana , tidak seorang pun anak-anak Den akan menduduki sebarang peperiksaan penting sekolah pada tahun ini. Kalau tak risau juga , sebab takut-takut mereka raya hingga lupo fasal buku dan nak mengulang kaji pelajaran.

Wednesday, 7 September 2011

I was there ..

Setelah hampir seminggu berada di Djibouti, barulah perlaksanaan tugas yang telah diamanahkan kepada kami dapat dilaksanakan dengan lancar dan teratur. “Eyes  and ears” kami yang pada masa itu telah diletakakan di front line agar dapat memberi maklumat yang terkini dan sahih berkaitan dengan situasi kapal Malaysia yang ditawan itu. Pada  hari keempat kami juga menerima berita bahawa sebuah lagi kapal dagang kepunyaan Malaysia turut di tawan di perarian Somalia. Ini bermakna terdapat dua buah kapal dagang Malaysia yang telah ditawan oleh pihak lanun.Keadaan ini membuatkan kami lebih proaktif dan berusaha dengan lebih keras lagi bagi memantau kedua-dua kes ini. Walau bagaimanapun perkara ini bukan dapat dilakukan dengan mudah dan ia memerlukan kos yang agak tinggi. Segala bentuk pebelanjaan untuk informer kami termasuk  kos pengangkutan, telefon dan juga elaun harian di tanggung.

Friday, 19 August 2011

Siri 3 : Breaking The Ice.


Hari berikutnya kami telah membuat appointment untuk berjumpa dengan General Ade Musa- Presiden of Somalia Puntland. Pertemuan tersebut diaturkan oleh Dr Z telah diadakan di Restoran di Sheraton Hotel. Wah dalam hati Den masa tu tak sabar-sabar lagi nak menghadiri perjumpaan tersebut. Maklumlah pada masa tu Gen Abe Musa ini adalah antara orang yang paling berpengaruh di kawasan autonomi Somalia Puntland, sebahagian dari kawasan utara Somalia. Dalam hati Den masa tu, fuhhhhh bukan main bangga lagi dan berdebar-debar lak nak menemu ramah orang kuat Somalia nie.

Seeing Is Believing :

Kali ini Den nak buat selingan sekejap, nak menulis pun tak kesempatan waktu, cuma Den nak memberi gambaran sedikit sebanyak tentang latihan yang di lalui oleh anggota Asas Komando. Cuma lepas ini Den harap janganlak nak dimanupilasikan klip  video ini yea. Den dapek pun dari you tube...kalau tak puas hati, suruh youtube  blok clip nie.....Dan kalau yan gtak keras hati , JANGAN NONTON. !!!!!


GAMBARAN SEBAHAGIAN DARI LATIHAN SURVIVAL HUTAN. BILA MELIHAT VIDEO INI TERKENANG MASA DEN MENJALANI LATIHAN TERSEBUT DULU, DARI SEGI ZAHIRNYA NAMPAK SEKSA, TAPI SEBENARNYA BANYAK YANG MELUCUKAN, KALAU ANDA DARI JENIS  'HAPPY GO LUCKY'.LAA



Den rasa yang nie mesti SISWA nie  [pegawai] .Soalan yang ditanya amat mudah "..Kemana kamu nak pergi selepas nie ?' ...Kalau jawap, turun skot [gagal] dan tak jawab nielah padahnya...


Budak ini Den rasa juara gula kabung. amacam Mat Sebi, Lagu Bunga Tanjung pun boleh tergugatkan ?


Tamat  latihan...satu kejayaan, satu pengharapan...lepas nir jangan terlibat dengan aktiviti-aktiviti yang tak senonoh dah lah..

Tuesday, 16 August 2011

Siri 2 : They Got and They Forgot


Pada keesokannya, selepas sarapan, Den dan Kol X telah membuat brain storming bagaimana nak melaksanakan tugas yang telah diamanahkan. Matlamat utama kami adalah untuk mengumpul maklumat berkaitan dengan lanun dan kes penahanan HS 1. Perkara ini bukan satu benda yang mudah dan ia memerlukan usaha yang bersungguh-sungguh dan rancangan yang teliti. Hasil dari brain storming tersebut , kami telah membuat keputusan untuk berjumpa dengan pihak UKMTO [UK Maritime Trade Operations ] .  UKMTO adalah mirip kepada organisasi IMB [International Maritime  Bureau] yang merupakan sebuah badan sukarela awam.

Sunday, 7 August 2011

Petikan Hansard Dewan Rakyat : 13 MAY 1969 Revisited .

Den dah lamo nak menulih pasal Peristiwa !3 May ini secara kebetulan Den terbaca isu ini di blog CELAH GEGAR dan Den cut n pastekan untuk semua pembaco melayu semoga ianya memberi sedikit kesedaran kepada kita untuk BERSATU sebelum terlambat. 



Siri 1 : TIM ADEN : Djibouti Here I Come !

Den masih ingek lagi pada 19 Ogos 2008 lebih kurang jam 2230 waktu tempatan kapal Bunga Melati 2 (BM2) kepunyaan MISC dipercayai telah ditawan oleh sekumpulan lanun di Gulf of Aden, Somalia. Dari maklumat awal yang diterima dari pihak MISC, kapal tersebut adalah merupakan sebuah kapal ‘tanker’ yang membawa muatan minyak kelapa sawit yang dalam perjalanan dari Dumai, Indonesia ke Rotterdam, Belanda. Terdapat seramai 29 warga Malaysia dan 10 warga Filipina yang turut sama ditawan di dalam insiden ini.

Monday, 1 August 2011

Ramadhan di Empat Benua.

Pojam colek,pojam colek…Ramadhan datang lagi..Syukur kita dapat  berpuasa sekali lagi.   Dan kita patut lebih bersyukur kerana kita dapat menjalankan ibadah puasa dan bertarawih di bulan yang mulia ini dengan penuh kesenangan tanpa sebarang halangan, kerana negara kita masih lagi aman..tahun.. Dan pada kali ini Ramdhan tibo, Den terkonangkan  maso-maso Den berpuaso semasa dalam perkhidmatan. Terutamanyo semasa operasi. Kalau  berpuaso di dalam kem, biasanyo kegiatan dan tugas harian totap samo, latihan Pt dan latihan fizikal lain biasonya  akan diteruskan seperti biasa juga.

Sunday, 31 July 2011

"A picture is worth a thousand words"

"A picture is worth a thousand words"

Thursday, 28 July 2011

Siri 2 : The Roaring Tiger : Capt Mohd Raus b Abd Manaf (R)

Sepengetahuan Den , komando Malaysia ini ada ramai hero-hero yang tidak diketahui oleh pihak umum sebaliknya mereka adalah ‘legenda’ dan menjadi sebut-sebutan  antara beberapa generasi komando sama ada disebabkan oleh keberanian mereka di dalam  menentang musuh atau pun ada juga yang menjadi legenda disebabkan sifat dan sikap ketaatsetiaan serta semangat komando yang mereka tunjukkan di dalam penugasan harian mereka. Dan ada juga di antara mereka yang menjadi ‘legenda’ disebabkan perangai dan sifat mereka yang …berani tak bertempat. Masa zaman Den, nama-nama seperti Nordin Awang Liku, Ali Cabang, Osman Mario, Bakar Engginer , Kapt Suffian. Mc Gyer, dan beberapa orang lagi selalu menjadi ‘cerita’ di kalangan anggota komando bukan disebabkan keberanian mereka semasa bertempur dengan pihak PGKM, tetapi disebabkan sifat dan semangat  komando mereka yang agak extreme...

Wednesday, 20 July 2011

Siri 1 : The Roaring Tiger : Capt Ali Amir (Arwah)

Dalam entri Den kali ini, Den bercadang untuk menulis berkaitan dengan hero-hero komando yang telah mengorbankan jiwa dan raga demi untuk keselamatan negara. Mereka- mereka ini adalah hero-hero yang sepatutnya dilaung-laungkan  kerana sifat keberanian dan jati diri  yang mereka tunjukkan sebagai anggota komando  dan layak di gelar sebagai “pahlawan negara”.  Dari semakan dokumen rasmi, Den dapati ada mereka yang telah di ‘sanjung’ sebagaimana yang sepatutnya tetapi ada juga yang telah tidak diberi sebarang ‘recognition’ sebagaimana yang sepatunya.

Monday, 18 July 2011

KLIK KE BLOG PAPAGOMO

Den tak berniat nak membuat posting hari ini , apa tah laei posting yang  berbaur politik..Tapi bilo Den terbaco blog nie, yang mano sanggup mempermainkan orang yang mati semato-mato nak meraih sokongan, Den ghaso terpanggil  untuk menyebarkannyo..dan membiarkan pembaco membuat penilaian sendiri samo ado ini adolah sandiwara politik atau memang kejadian sebenar..Jom  kito tengok dan kito nilaikan....KAT SINI.

Sunday, 17 July 2011

Siri 2 : OPS SCORPENE

Kapal selam Scorpene adalah merupakan salah satu aset strategik Negara yang baru dibeli. Sebagai satu aset strategik kerajaan Malaysia tidak seharusnya  memberi terlalu banyak publisiti dan juga penyebaran maklumat berkaitan dengan asset tersebut apatah lagi tentang tahap operasi dan juga ‘services viability ‘ aset tersebut. Selain dari itu aset ini adalah sangat sensitif dan juga digeruni oleh pihak musuh kerana kebolehannya beroperasi tanpa dikesan.

Friday, 15 July 2011

SIRI 1 : OPS SCORPENE

Mungkin ramai yang tak tidak tahu bahawa, terdapat usaha serampang dua mata yang bertujuan untuk memdapatkan maklumat ketenteraan dan juga secara tidak langsung bertujuan untuk memperlekehkan kredibiliti pasukan keselamatan kita. Dan dalam masa yang sama akan memburokkan kerajaan,Perkara ini jelas berlaku di depan mata, walau bagaimanapun kita tidak mampu untuk berbuat apa-apa disebabkan ia dilindungi oleh undang-undang malah ia telah menjadi satu keperluan pula dari segi undang-undang untuk kita melaksanakannya. Situasi ini  boleh di panggil sebagai “Espionage through the Legal Means”. [ELM]. ELM  ini pulak boleh berlaku dengan duo caro, pertamo, melalui kebebasan bersuaro di Parlimen [ELM + PROXY ] dan keduo melalui tindakan undang-undang terhadap kerajaan.

Wednesday, 13 July 2011

WITH THE GOD'S WILL....I WILL SURVIVE !

Baru duo tigo artikel Den tulis yang  berkaitan isu keselamatan, ghamai yang dah paneh. Den bukanyo nak berpolitik tetapi Den nak membincangkan isu-isu berkaitan keselamatan. Ado salah sangko dan dah mulo menuduh Den macam-macam. Den tak marah, cumo Den sodih sikit yang menuduh caro tak langsung tu adolah orang-orang yg warak, dalam  Islam ado mengajarkan bahawa TAK BAIK KITO BUROK SANGKO….tapi ,ontahlah maleh Den komen lobeh-lobeh. Sobab yg Den ghaso ghamai yg buruk sangko nie adolah orang-orang yg baik latarbelakang agamonyo. Bagi nak merodhokan keadaan biar Den menulis perjalanan terakhir Den sebagai pegawai Undang-Undang dan berharap ini mungkin akan menyojokkan keadaan sebolom Den menulih pasal isu-isu keselamatan yang lobeh grand lagi hahahaaaaa...

Tuesday, 12 July 2011

THE HIDDEN HAND...

Seperti mana yang telah Den nyatakan bahawa BERSIH sebenanya telah didalangi oleh THH yang mempunyai agenda tersendiri yang ingin mencampuri urusan pemerintahan di Malaysia. Nak di cerito seara detail, takut panjang sangat dan berbolit-bolit hinggo menyukarkan Den nak membuktikan kebenaran dakwaan bahawa BERSIH dibiayai oleh geng-geng Yahudi, George Soros. Jadi Den cubo tulis secara ringkas dan padat agar mudah difahami.

SEBONARNYO DAH BANYAK BLOG YANG BERCERITO DAN BUKTIKANNYO...DEN INI KIRO SIARAN LEWAT ATAU SIARAN ULANGAN ..AJO..

Sunday, 10 July 2011

Kenali Pemimpin BERSIH ......

Den tidak mengonali Ambiga in secaro khusus atau doket, lalu Den bueklaa aktiviti menggogling dan Den jumpo fasal ambiga ini dan menurut ceritonyo ...”Ambiga Sreenevasan has stood up for religious tolerance and was the lawyer for Lina Joy in her apostasy case. Ambiga has argued that Article 121(1A) of the Constitution of Malaysia does not deprive Muslims from equality and freedom of religion. Acting in her capacity as President of the Malaysian Bar Council, Ambiga accepted a memorandum on the formation of an inter-faith commission, which also made 14 demands. Ambiga further held a forum on Article 121(1A) concerning syariah law and the rights of Muslims for freedom of religion, despite objections from conservative Muslim groups.

Looking For The Master .

Bila Den nyatakan bahawa sekarang ini ada ‘hidden hand’ yang nak memporak perandokan negaro kito Den pasti ghamai akan tergolak dan ado jugo kato yang Den dah melalut .Kalau ado yang beranggapan demikian Den tak kisah, sobab Den pasti ado jugak yang ingin tahu fasal “hidden hand” ini. Lagipun Den nak bagitahu sobab bondo ini elok dikhobarkan kepada orang ghamai, nak-nak geng-geng seIslam dan seMelayu Den. Terpulanglah pado pembaco nak terimo atau tidak.

Tuesday, 5 July 2011

Antara Den Atau Dia...

Den nak sambung balik pasal perjuangan Den yang bolom selosai sebagai pegawai undang-undang.  Semaso Den berkhidmat di dalam formasi yang akhir Den sebagai pegawai undang-undang, banyak berlaku peristiwa-peristiwa yang sering  “menimbulkan “conflict of interest” antara Den dan juga keperluan organisasi.  Di dalam masa yang samo Den selalu jugak berlago angin dengan beberapo orang pegawai memerintah unit. Den bukan lah nak berlagak hero atau nak jadi robin hood dalam kebanyakan kes, tetapi Den ghaso bilo Den diamkan atau tak ambik  port, Den tak seleso dan selalu jugak Den terjago tongah malam, dan bertanyo pado diri Den , adokah Den bersikap jujur dan buek apo yang sepatutnya di dalam menolong budak-budak (anggota) yang sering kali tertipu dan teraniaya secara tidak langsung disobabkan kenaifan mereko bilo tibo bab-bab undang-undang tentera ini.

Sunday, 3 July 2011

Nasib Baik Aku Tak Join .

Den maleh nak berpolitik, tetapi memandang ghamai pembaco Den terdiri dari anak-anak mudo yang mungkin suko berpolitik, mako Den nak sampaikan sikit messsage, manolaa tau kot-kot ado yang boleh menerimo, pada yang tak boleh menerimo Den tak kocik hati...masing-masing ado pandangan sendiri. bilo tibo bab politik ini.sensitif sikit banyak yang nak menorokam Den kalau Den tak sealiran dengan mereko.....kalau macam tu suko hati kau lah.. Niat Den cumo nak mengingekkan bondo yang Den ghaso baik....

Sunday, 26 June 2011

U STRIP OFF...I... STRAP ON

Sebagai Pegawai Undang-undang , selain dari mengendalikan kes-kes untuk perbicaraan Mahkamah tentera, Den juga terlibat di dalam menyediakan dokumen untuk kelulusan pihak berkuasa tinggi di dalam meluluskan beberapa hukuman yang telah dijatuhkan oleh Pegawai Memerintah atau Komandan di unit-unit bawah naungan formasi. Bab ini pun selalu menimbulkan kontroversi antara Den dengan beberapa pegawai memerintah atau komandan . ini adalah kerana ada di antara perbicaraan terus yang di laksanakan adalah tidak sah dan menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun perkara ini banyak tidak diketahui oleh para anggota. Justeru itu ramai di antara anggota yang dibicarakan secara terus “sering kali tidak mendapat hak yang sebenarnya”..dan ada di antara mereka yang telah disalah bicara tanpa di ketahui oleh OKT sendiri. Ada juga antara PM atau komandan yang membicarakan orang main ikut sedap hati dan menjatuhkan hukumannya secara salah.  Walau bagaimanapun perkara ini ramai tidak diketahui oleh pihak umum dan jika ada pun ramai di antara mereka yang buat-buat tak tahu.

Thursday, 23 June 2011

15 -1

Assalamualaikum semua. Berdasarkan kepada entri yang lepas, Den tengok ghamai yang member komen “baik” kepada Den sehingga , terus terang Den ghaso segan lak. Disini Den nak bagi tahu bahawa sebonarnya Den ini bukanlah insan yang “baik sangat”. Den pun nakal jugak [tapi tak jaik{jahat} ] nak-nak maso Den bujang dan di zaman jahiliyah dulu. Cuma nakal Den tak lah melibatkan orang lain. Ado satu peringkat tu maso tinggal kek mess, ado kes ramai pegawai kono kacau dongan  hantu dan ado yang kono “tindih” dan “kono aleh maso tidur”..tapi Den sorang ajo yang tak ponah kono kacau dek bondo polik-polik tu hinggo ado yang mengatokan  “mano dio nak kono, bilo hantu masok ajo bilik dio , antu Nampak bendera dio samo dongan bender hantu , samo,,tu yang antu tak kacau dio tu sobab satu geng”. Sikap Den maso  kojo dulu banyak dipengaruhi oleh sifat Den maso kek kampong dan Den amat sensitif kalau tengok orang susah atau orang kono aniayo sobab dulu Den susah dan selalu kono aniayo. Apo-apo pun bilo Den ado “kuaso “ sikit tu yang Den  nak gunokan dongan sebaiknyo.

Tuesday, 21 June 2011

NOT GUILTY AS CHARGED !

Secara peribadi Den dapati  menjadi pegawai undang-undang di dalam army, biasanya banyak berlaku “conflict of interest”.  Kadang-kadang kita cuba bersikap jujur dan nak memberi ‘hak kepada yang empunya hak’ tetapi  ada pula suara-suara yang mengarahkan sebaliknya. Den bukanlah seorang yang suka nak menjadi hero “rakyat”tetapi  di dalam satu-satu situasi tu kadang-kadang Den terpaksa menongkah arus semata-mata kerana “kesiankan rakyat”. Perkara ini biasanya tidak disukai oleh segolongan “chief” yang kebanyakannya “buta mata hati” bila tiba bab-bab undang-undang . Mentang-mentanglah dia chief of the red Indians, apa sahaja yang disuruhnya hendaklah di patuhi dengan alasan untuk kepentingan perkhidmatan, walhal dia tidak tahu bahawa tindakannya itulah yang boleh menggugat kepentingan perkhidmatan. Kalau kita tengok chief-chief ini , sijilnya sebesar poncho, kalau cerita “welfare” anggota seolah-olah dialah pejuang kepada nasib “red indians” tadi. Tapi pada hakikatnya, dia gunakan “undang-undang” untuk menguatkan kedudukan dia dan nak membuktikan dia berkuasa dan nak mencari populariti ...dah kena virus artis lak

Monday, 20 June 2011

Without fear or Favor .

Selepas Den  tamat belajar di UiTM, Den telah menjawat jawatan Peg Undang-undang di Mk GGK, Kem Sg Udang. Bermula dari situ sehinggalah tahun ke 7  Den menjadi Pegawai Undang-Undang. Dalam masa 7 tahun tu, banyak peristiwa atau insiden yang berlaku yang mana semuanya gara-gara Den berpegang kepada prinsip “without fear or favour “. Sikap Den yang selalu berpegang kepada prinsip itu sebenarnya banyak mendapat tentangan dari rakan-rakan Den yang sama-sama menjawat Pegawai Undang-undang di formasi lain. Ada yang menganggap Den ini “ a liability to the legal community” di Sel Perundangan Tentera Darat. Sebabnya akan Den ceritakan satu persatu dan kemudian pembaca sendiri nilaikan. Den bertindak begitu bukan pasal nak jadi champion atau nak dapat populariti, tapi Den bersikap demikian kerana, niat Den tak nak menganiayai orang,itu posan arwah nenek Den dan omak Den yang tak akan Den lupo sampai bilo-bilo...Nenek Den selalu ingekkan Den maso Den kocik-kocik dulu ..” Czar..kau kalau kajo bosa dan ado pangkat esok, jgn aniya orang yo..tak baikkkk!”.Bondo tu InsyAllah akan Den pogang sampai Den mati...

Sunday, 19 June 2011

Jomu Digulo-gulokan

Selepas tamat dari misi Bosnia, Den telah bertugas semula sebagai Adjutant  di Rejimen 11 Rejimen Gerak Khas. Pada waktu tersebut, Den dapati ramai dari kalangan pegawai mudo, yang berpangkat  Lt –Kapt telah di berhentikan dari pekhidmatan dari unit Gerak Khas diatas pelbagai sebab. Ada diantaranya berhenti kerana tidak lulus peperiksaan kenaikan pangkat, ada yang disebabkan “ketidakpuashatian” dengan pihak atasan dan ada yang berhenti disebabkan gagal semasa pemilihan “regular board”, untuk menjadi pegawai regular. Kebanyakkan dari mereka ini berhenti dan kemudiannya menghadapi masalah untuk mendapat pekerjaan yang sesuai disebabkan kebanyakkan dari mereka termasuk Den memasuki tentera dengan hanya lulusan SPM atau STPM. Justeru itu mereka ini seringkali gagal untuk mendapat pekerjaan yang sesuai dan ada diantara mereka yang menjadi peniaga ikan, pemandu teksi dan sebagainya.

Sunday, 12 June 2011

Capt Den Boleh.!

Kira-kira hampir sebulan Den dan Tim tinggal di Hotel Livno sehingga  menunggu  kem baru MALCON I siap. Rutin kerja harian Den adalah kebanyakan mengikut  sajo jadual pergerakan Komander. Penugasan begini memang menyeronokkan kerana Komander selalu keluar sama ada untuk mesyuarat di Bde HQ  , pergi Sarajevo ( Ibunegara Bosnia), membuat pertemuan dengan pemimpin tempatan dan juga orang-orang penting di Bandar Livno seperti  Ketua Kaum Muslim, Paderi , Ketua Puak HVO (Croats) dan pemimpin puak Serbs. Ini adalah salah satu langkah “untuk memahami kehendak mereka dan meminta kerjasama mereka di dalam menjayakan mandat  “Perjanjian Dayton” . Ini merupakan salah satu  projek psikologi (PSYOPS) dan usaha untuk memenangi hati penduduk tempatan untuk menyokong dan memberi “bantuan” kepada usaha-usaha MALCON I untuk memastikan keamanan di kawasan tersebut. Kaedah ini memang biasa di kalangan tentera Malaysia yang di tugaskan di mana-mana ceruk dunia ini , ia itu usaha yang pertama sekali adalah untuk memenangi hati rakyat dan penduduk tempatan di mana mereka bertugas.

Thursday, 9 June 2011

Boleh Tuan,Tidak Ada Masalah !

Setelah lebih kurang seminggu Den berkampong di hotel Livno, maka kem yang baru di bina pada dasarnya telah hampir siap dan sebahagian dari pasokan Malcon telah mula menduduki kem tersebut. Pada masa itu Den masih lagi tinggal di hotel Livno bersama tim Den kerana penempatan untuk Komander Malcon masih lagi di dalam pembinaan. Oleh yang demikian tim Den diarahkan untuk terus tinggal di Hotel dan bertindak sebagai “security team” untuk membori perlindungan kepada Komander Malcon yang tinggal di hotel tersebut. Mewah jugo Den ghaso maso tu, maklumlah maso tu salji tongah toba lagi,kalau tingga ke kem tentu masih banyak perkara yang tidak memberi keselesaan berbanding dengan tinggal di dalam hotel. Tim Den akan mengikut dan memberi perlindungan kepada Komander Malcon ke mana sahaja beliau bergerak. Untungnya penugasan ini, Den dapat banyak peluang untuk keluar dari kem Malcon dan melihat sendiri keadaan Bosnia dan Bandar-bandar kecil lain. Semasa ini lah peluang yang baik bagi Den untuk memahami dan melihat sendiri kesan dari peperangan yang berlaku sebelum ini. Peluang ini jugo Den gunokan untuk bergaul dan berkonalan dengan penduduk tempatan.

Tuesday, 7 June 2011

OK Sir Line Clear ..!

Seminggu pertamo Den  duduk kek Konjic tak ada banyak apo-apo tugeh yang sepesifik yang diborikan kepada team Den. Ini mungkin di sobabkan semasa tu pasukan MALCON satu sedang sibuk di susun semulo dan  bersiap sedio untuk berpindah ke kawasan operasi baru di Livno. Kawasan ini majority penduduknyo adalah berbangso Croatia dan berugamo Kristian.  Pada masa tu Den di fahamkan bahawa  tim tinjau dan group engineer telah bergerak ke kawasan baru untuk membuat tinjauan kawasan dan juga memulakan permbinaan kawasan penempatan Markas baru MALCON di kawasan Livno. Pada satu potang tu selepas waktu berbuko puaso, Den telah pergi ke Markas MALCON di Konjic, yang terletak kiro-kiro 15 Km dari tompek tinggal Den. Semasa minum di mess, kami digemparkan dengan berita bahawa , pasukan tinjau dan engineer telah di ganggu dengan tembakan rambang oleh anggota bersenjata yang di percayai puak Crotia. Den pun terus bergorak ke bilik gorakan dan ingin mengikuti perbualan antara team tinjau MALCON dan pengawai bertugas di Markas yang pada ketiko itu rancak  sedang membuat laporan..Den mendonga dengan tokon dan ponuh debaran perbualan mereko..[lobih kurang laa]

Sunday, 5 June 2011

@#$..Masak Asam dan Kopi Salju.

Bosnia Herzegovina (BiH) merupakan salah satu Negara kecil yang berasal dari Republik Sosialis Yugoslavia.  Pada 1991, Republik  Yugoslavia telah berpecah berikutan dengan kejatuhan pengaruh komunis di Eropah Timur. Pada mulanya Slovenia dan Croatia berhasrat  menyatakan untuk berpisah dari Yugoslavia, dan menjadi negara berdaulat. Semasa itu BiH melalui suatu referendum telah menyatakan untuk berpisah Yugoslavia dan menjadi negara berdaulat dipimpin Presiden Alija Izatbigovic. 

Saturday, 4 June 2011

Well Mr.President …I have a Question for you!.

SOBAB NAK TOBUIH KESILAPAN SEMALAM (SALAH POSTING) TERIMOLAA INI SEBAGAI SATU CARO DEN  MEMOHON  KEMAAFAN ..HAHAHAHA...

Selamo setahun lobeh sikit (sebulan) Den berado di USMC Staff Collage, Den banyak belaja pasal keronah dan peranghnai orang luar. Den jugak banyak mengetahui pasal latar belakang corak pemerintahan dan jugo kehidupan sosial mereko. Nak-nak geng pak Arab dari Saudi Arabia, Jordan, Mesir, Morroco dan kawasan yang sewaktu dongannyo. Den jugo ado bergaul dongan puak Israel dan beberapo negaro eropa yang lain. Pendek kato semaso di sano memang banyak mengajar Den pasal kehidupan didunio. Satu yang Den selalu perhatikan antaro pelajar-pelajar luar negaro ini ,adolah masing-masing suko membanggo-banggokan negaro masing-masing dan perkaro ini termasok dongan Den sekali laa. Bilo kami bersembang ado ajo yang nak menogakan kemogahan negaro masing-masing.

Where Is MALAYSIA ?


RALAT : DEN MINTA MAAF KERANA ARTIKEL "I DID IT MY WAY"..TERPOSTING..DEN CUMO EDIT SIKIT BILO DEN PUBLISH..DIO KELUAR MACAM ARTIKEL BARU LAK...SORREY YEK...!

Dah menjadi satu impian dan harapan  mana-mana pegawai untuk  terpilih menghadiri kursus “Staff College”, sama ada di dalam mahupun di luar Negara .Kursus tersebut merupakan satu kursus yang  perlu dihadiri bagi  memudahkan peningkatan di dalam kerjaya masing-masing. Kalau di Malaysia kursus tersebut di adakan di Maktab Turus , di Kuala Lumpur  dan ada juga antara pegawai-pegawai yang terpilih untuk menghadiri kursus tersebut di luar Negara.  Mana-mana pegawai yang terpilih untuk menghadiri kursus tersebut di luar  Negara biasanya  dianggap  “elite” dan biasanya akan mempunyai peluang untuk dinaikkan pangkat berbanding dengan penuntut yang berkursus di dalam Negara. Walau bagaimanapun ia adalah satu andaian yang tidak berasas kerana kateria yang diguna pakai di dalam pemilihan untuk kenaikan pangkat di dalam askar ini adalah sama ada “ anda boleh diterima oleh pihak atasan” dan bukannya disebabkan kriteria yang telah digariskan seperti yang selalu di war–war kan .JIKA KAMU DIKEHENDAKI OLEH PIHAK ATASAN MAKA AKAN NAIKLAH PANGKAT KAMU. Den tahu statement Den tidak menyenangkan sesetengah pihak, tapi ini adalah hakikat yang sebenarnya. Tetapi bagi Den ini lebih kepada rezeki, kalau ada rezeki adalah kalau tak  nak buek macamano.

Wednesday, 1 June 2011

Smell..Smell..1,2,3..Got More.

Ado dari pembaco Den yang mengadu tergeliat lidahnya sebab membaca blog Den..pasal tu Den minta maaf sebab kalau boleh memang Den nak gunakan bahasa Malaysia standard atau bahasa inggeris lagi standard kan ?. Tapi kadang;kadang tu bila guno bahasa Malaysia, Den dah biasa dengan loghat  Den rasa laju nak menaip dalam bahasa loghat tersebut  Nak guno bahaso Inggeris Den kurang mahir lak. Apa-apa pun Den akan cuba menulis semudah boleh supaya apa yang cuba disampaikan akan dapat diterima dengan mudah. Seperti kata  pujangga, permudahkanlah kamu di dalam sesuatu urusan supaya kamu dipermudahkan. Den rasa walaupun bahasa Den tidak berapa baik tapi Den percaya pembaca masih buleh mendapat message yang cuba Den sampaikan. Hajat hati nak menulih dalam bahasa Inggeris baru standard boto, tapi bilo Den fikirkan, yang Den sendiri tak mahir dan baik di dalam penggunaan bahasa itu, takut apa yang Den tulih tak dapat Den nak sampaikan dengan baik, maka Den lupokan ajo niat Den tu.

Saturday, 21 May 2011

Mimpi Maggie , Mimpi Ngeri !

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!



Hari ini Den penat sedikit sebab baru balik dari membeli barang-barang dapur. Antara  barang yang Den beli adalah 5 bungkus Maggie (1pack = 5 bungkus). Maggie adalah makanan kegemaran Den selain dari nasi, nak-nak kalau Maggie kari taroh telur dan sotong. Setakat 2-3 bungkus Den tak jadi masalah.  Perkara ini bukanlah satu isu yang luar biasa bagi Den,walau bagaimanapun ia merupakan punca leteran orang rumah Den kepada Den. Maklumlah dio tu misi , pantang Nampak Den makan benda-benda yang ”tak berapa berkhasiat”, habis dia berceramah dan berkhutbah pasal bab-bab keperluan untuk memakan makanan berkhasiat dan bernutritiens tinggi. Den pulak dah macam “ketagihan’ dengan Maggie ini, kalau tak kono sekurang-kurangnya seminggu sekali, raso macam kurang lak, tapi tak sampai ke peringkat macam ketagihan candu. Apa-apa pun Maggie nie dah menjadi salah satu  makanan ruji sejak zaman Den bersekolah lagi. Maso tingkatan 1 hinggo tingkatan 5 Den tinggal di asrama. Jadi sepanjang maso tersebut Maggie telah menjadi “santapan utamo “ Den , nak-nak kalau ujung bulan. Bilo masok askar, minat  untuk memakan Maggie makin bertambahlak, sobab pado pandangan dan mengikut selero Den, punconya  Maggie nie  : COPEK DIMASAK SODAP DIMAKAN.

Friday, 20 May 2011

Ke Ranjang Belanja..!

Den Nak Ingekkan: Blog ini pasal pengalaman Den. Apo Den cerito adolah pasal pandangan peribadi Den dan pengalaman Den. Kalau ado apa-apo yg sensitif tu, jangan nak buek publisiti dan dimanupilasikan sebagai isu politik ko, kemanusioan ko,keselamatan ko....ini Cerito Den sebagai bokeh Komando .!


Pejam celik pejam celik, dah masuk hari Jumaat. Pantas betul masa berlalu dan bulan pun dah nak sampai penghujungnya.  Biasanya bagi orang yang bekerja hujung-hujung bulan adalah antara tarikh dan masa yang  sangat dinanti-nantikan. Bagi askar minggu-minggu terakhir ini adalah sangat bermakna, kerana pada masa ini laa masa yang sesuai untuk mereka  memeriksa sama ada “sang harimau “ akan mengaum atau  hanya berpesan “..sorry your transaction has been cancelled because insufficient  amount Code 570.” Bagi yang tak faham  maksud pernyataan tersebut, sila gunakan kemudahan  online Goggle translator ( GT ) dan  hasilnya terjemahannya adalah Maaf  transaksi  anda  telah  dibatalkan  kerana  JUMLAH YANG MENCUKUPI Kod 570”. Woit ?..Ini yang Den maleh nak gunokan google translator ini kerana, yang Den faham kalau bahasa Inggerisnya insufficient (NOT ENOUGH IN AMOUNT OR QUALITY TO SATISFY A PURPOSE OR STANDARDbermaksud…”tidak mencukupi “..tapi bila Den pakai insufficient  membawa maksud  “mencukupi  “ . Masalahnya kalau mencukupi kenapalaa duit tu tak keluar-keluar.!!! Sebagai nasihat kalau kawan-kawan kena buat tesis ko, kena tulis artikel ko bila buat rujukkan dalam bahasa Inggeris jangan nak cuba-cuba gunakan  online GT kerana Den pasti  kau akan kecundang.

Saturday, 16 April 2011

Bonus : Apa itu SATINDO

Ado pembaco Den yang tanyo, dalam komando, apo jonih pertahanan diri yang diajar kepada komando.  Susah jugo Den nak jawab, sobab terlalu umum soalan tu. Sebonarnya banyak cara dan latihan pertahanan diri yang diajar kat komando nie….bagi nak jawab soalan to, dengan bagi tahu caro yang rasmi ajo laa…yg diajar secara tidak rasmi tu nanti kemudian  Den cerito yang rasminyo…maso Den dulu…laaa SATINDO (seni mempertahankan diri komando )…soni ini adalah  hasil dari gabongan dari langkahx silat, tak Kwando,judo, kung fu, tai chi, kuntaw,ninja. Kincir angin, power rangers, kamen raider yg last ompek soni tu,  sajo Den buek nasi tambah ajo.…

Nak sonang kato mano ado soni yg baik dan sesuai akan di ajarkan dan digabongkan sekali dan di panggil SATINDO. Laa nie ghaso-ghaso Den dia orang panggil  KOMBAT GERAK KHAS…Hasil dari gabongan soni tu timbullah bergerakan yang polikx dan menyakitkan badan bilo buek latihan  KOMBAT GERAK KHAS….nak kasi faham lagi… jongok-jongok laaa gamba kat bawah nie  ……

NIE ADALAH AKSI-AKSI KOMBAT GERAK KHAS (SATINDO)

GHASO-GHSO DEN..UL,TRAMAN TARO ADO BUEK LANGKAH NIE MASO DIO LAWAN
RAKSASO LIPAN  GORN .LANGKAH NIE DIKONALI SEBAGAI LANGKAH  MENGHOBING ORG.

AKSI NIE MACAM AKSI POWER RANGERS


YANG INI SAH, AKSI KAMER RIDER..SEBONARNYA  
AKSI LATIHAN MEMBALING PISAU KOMANDO.!! 
BUKAN MAIN BALON AJO, ADO CARONYO...


INI AKSI APOLAK...? TONDANGAAAANNNNN GORAMMM.

Thursday, 14 April 2011

Cerito Mulo-mulo....

Aku memang dah lamo mengidam nak menulis dalam blog sendiri ini. Selama nie aku banyak membaco blog orang ajo. Pueh juga aku nak belajar macamana nak buat blog  sendiri ini.Ingat susah sangat ruponya agak mudah. Itu pon setelah pueh bertanyo kat kawan-kawan yang memang dah lama ado blog sendiri. Ghoram jugo raso aei bila tengok org lain menulis dalam blog masingx, terutamonyo yang dok hontam kerajaan dan yang dok nak menghontam askar . Aku kojo dengan kerajaan, askarlah nak sonang cerito. Aku raso terhutang budi dengan kerajaan dan askar nie. Ini lah caronya aku ghaso dapat baleh balik budi tu.

Apo-apo pun nak bagi tahu aku kojo dalam askar ini lamo  jugo.dari aku umor 18 hinggo sampai pencen laa katokan. Unit aku mulo-mulo dulu, komando kat sungai udang, last sekali aku jadi komando wilayah. Lopeh pencen nie aku kojo sendiri ajo, dengan duit pencen dan tabung aku tambah kojo sendiri sikit-sikit..boleh laa aku hidup anak beranak.

Aku suko isu-isu yang brkonaan dengan askar , dan politik tu ada jugo laa..sikitx..maleh nak banyakx...poneng kopalo dibuatnyo. aku ingek nak cerito juga pasal pengalaman aku masa jadi askar ,komando selamo 25 tahun dulu...nantilaa aku akan cerita sikit bilo ada maso nanti.

buek maso nie ..aku nak golak boso dulu...sobab aku dah ado blog sendiri....!!!!Sonanglah kalau aku nak bercerito  pasal kisah dulu-dulu , nak cerita kek anak cucu dia orang dah jomu mendongarnya..jadi aku cerito laa kat sini mana laaa tahu ado jugo yg nak membaconya...Kalau baco, apo yg  baik tu ambila buat  tauladan yang tak baik tu buekan sempadanya...!!