Sunday, 9 August 2015

PM : FIGTHING A LOOSING WAR

Kito semuo tahu yang kerajaan bawah  pimpinan DSN sekarang sedang menghadapi masalah persepsi yang amat serius di kacamata rakyat Malaysia. Malah tidak kerterlaluan kalau Den katokan bahawo ia jugo mendapat perhatian dari masyarakat dunio sekarang. Isu ini bermulo bilo TDM mulo persoalkan masalah pengurusan MDB yang dikatokan sedang menanggung hutang sebanyak 40 BN. Dari situ isu itu meleret sampai ke pasal sejumlah duit  yang KATONYO  sebanyak USD 700 juta  [lobih kurang 2.6 B.] yang masuk ke dalam akaun peribadi DSN dan yang pado mulonyo disangkal oleh DSN.

Ia semua berpunca bila DSN menjawab tentang isu hutang 40Bn MDB tu.  DSN yang kununnya ingin membuktikan bahawa tiada sebarang salah laku yang melibatkan pengurusan dana 1MDB telah menubuhkan satu Team Penyiasatan Khas . Belum sempat tim tersebut menghabiskan tugas yang diamanahkan, telah timbul isu mengenai kemasukan dana sebanyak 2.6 BN ke dalam acc peribadi  DSN . Disinilah segalanya mula  haru biru dan sebab yang mengundang persepsi yang buruk kepada kerajaan dibawah pimpinan DSN .

Den sebagai rakyat biaso yang duduk kek kampong dan tak tahu hujung pangka ini, dah ,mulo donga pelbagai cerito yang tak baik pasal DSN dan Menteri Menterinya. Keadaan menjadi lebih buruk apobilo kerajaan menukar cabinet menjelang harirayo. Kalau cabinet ghumahnyolah yang ditukar tak jadi masalah, ini mentori kabinet dengan melantik 4 ahli tim Penyiasatan Khas MDB kepada jawatan menteri/timb Menteri, TSMY di pecat dan yang paling Den terkojut akhirnya DSN membuat mengaku bahawa duit 2,6BN memang masuk ke dalam accnya dan  KATANYO ia tidak salah kerana ia adalah dana derma utk tujuan politik . Lopeh tu AG disuruh tukar, Pegawai Kanan SB ditukar, tak lamo pulak geng SPRM ditahan dan disiasat serta ado yg ditukar. Mako mulo persepsi rakyat terhadap kerajaan berubah..kepada buruk atau lebih buruk !

Dan selepas itu pelbagai sumber samada dari akhbar yang pro kerajaan dan juga di internet, semuanya begitu taksub, bersungguh dan beriyo-iyo bonar nak bagi rakyat faham dan nak menjustifikasikan pasal isu 2.6BN. Eh ado pulak secara terang-terang menyatakan ia tidak menjadi masalah dan tidak menjadi kesalahan dibawah perundangan.  Alasan tersebut, walaupun dicakap oleh mentori, ia tidak diterimo orang ramai kalau kito ikut apo yang diterjemahkan di dalam media internet. Tapi pado mulo DSN begitu yakin menyatokan rakyat telah faham dan telah mulo yakin dengan kepimpinan beliau. Perkaro ini disambut macam monang porang oleh blogger UMNO  dan dalam maso yg samo cuko buek diversion mengenai isu dana politik dan menyerang pembangkang .

Dan lebih memburukkan keadaan apabila jawapan, sebab, alasan dan justifikasi yang mereka berikan adalah berbaur kebodohan dari pembuat kenyataan dan seolah olah mengharapkan rakyat akan turut memperbodohkan diri untuk mempercayainya. Bagi Den kenyataan mereka yang nak menjustifikasi, menjawab segala persoalan yang timbul dari isu yang berbangkit adalah merupakan sesuatu yang  merupakan  “ an insult to  our intelligence as  human beings” . Dan yang sedihnya mereka sendiri merasakan  usaha mereka telah berjaya untuk memberi  pencerahan kepada rakyat mengenai isu yang berbangkit . Yang peliknya DSN dalam masa dua tiga hari selepas itu menyatakan yang kerajaan telah Berjaya mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan, Den yang pada maso itu , tongah duduk berehat kek topi sungai kobun Den , tergolak bilo baco statement DSN .


Tapi realitinya tidak begitu, kalau tidak masakan pada hari ini DSN secara terang-terang meminta semua ahli UMNO yang hampir 3 juta itu samo-samo menyerang balik “serangan persepsi yang sedang dihadapi oleh DSN “.  Dari maklumat yang Den baco DSN KATONYO …."Kalau tak mampu nak jadi blogger , bukak acc twitter dan FB  pun dah memadai ! Begitulah  terdesaknya DSN untuk memulihkan persepsi buruk yang dihadapi oleh kerajaan dibawah pimpinannya.

Den baco “rayuan DSN  kepada semuo penyokongnya itu “  semasa  Den duduk kono kopi kek serambi ghumah Den sambil berghasap.  Soalan pertama terlintas dikepalo Den ..Dimano poeinyo Tim Strategik dan Gerak Saraf  yang begitu gah selamo ini diwar warkan oleh beberapa orang kuat UMNO . Kalau ado dan mereko benar benar berfungsi sebagaimana yang diceritokan kepado Den tentu DSN tidak perlu meminta sokongan secara terbuka dari semua ahli UMNO dan tak perlu memberi tanggungjawab  kepada SKMM secara terbuka untuk memulihkan persepsi rakyat.

Sebagai pesara yang pernah bekerja  dengan kerajaaan, Den tidak berniat nak menambah burukkan lagi persepsi kepada kerajaaan sedia ada. Den ghaso cukuplah dengan remarks, posting dan comments Den yang Den buek di FB. Kalau Den dipihak pembangkang  dah tontu Den persoalkan banyak lagi isu berkaitan IMDB yang boleh menghuru harokan lagi kerajaan dan memberi persepsi yang buruk kepada kerajaan. Den bukan menyebelahi pembangkang dan dalam maso yang samo Den tidak jugak menyokong sepenuhnya corak pimpinan UMNO sekarang ini. Dari pengalaman  Den bilo berjumpo dengan sepuloh orang UMNO 9.9 adolah mereko yang bongkah dan sombong macam mentori-mentori UMNO tu yang 0.1 tu adolah sifat baik sikit yang ado pado ketuo kampong Den yang jugak orang kuek UMNO. Nasib baik jugak sobab dio Ketuo kampong Den kalau tidak 10/10 Den tak percayo disebabkan kebongkahan mereko.  Apopun tak perlulah Den cerito panjang mereko, buek menghabihkan boreh ajo.

Disini Den nak komen pasal kegagalan tim propaganda UMNO dalam menangani Pengurusan Persepsi  rakyat terhadap kerajaan sekarang. Kepada pakar strategic dan propaganda UMNO  anda mungkin faham dalam konsep “concentrate, concerted and orchestrated efforts”  dalam propagranda dan physops. Anda pasti telah didedahkan dengan keperluan, konsep dan perlaksanan  “ Perception Management”  di mana    ia merupakan a strategic design and action agenda for turning passive reactions into proactive realities  . Inilah sepatutnya perlu dibuat oleh para pakar startegi dan propaganda serta perang saraf UMNO dan kerajaan bagi menangani isu yang terang –terang boleh member perspepsi negative kepada kerajaan. 

Mereka sepatutnya tahu untuk bertindak terutamanya bagi menghadapi situasi dan krisis boleh menjejaskan persepsi terhadap sesebuah agensi itu. [Dealing with perception-threatening events] dan juga mereka sepatutnya tahu  tentang bagaimana untuk melaksanakan Pengurusan Persepsi yang efisyen dab efektif bagi tujuan untuk penambahbaikan persepsi dan popularity di pandangan numum. [Dealing with perception-enhancing events]. Tentang bagaimana, pendekatan dan kaedah untuk melaksanakan pengurusan Persepsi ini, tak perlulah Den ceritakan lebih lanjut lagi kerana  “UMNO  memang ada kepakaran tersebut”. Den berghani cakap perkara ini , kerano inilah matlamat utamo dalam kursus Perception Management yang Den ajar kek anak murid Den.

Den berpendapat bahawa kerajaan hari ini menghadapi masalah pengurusan persepsi yang paling buruk dalam sejarah kewujudan Malaysia. Adalah tidak menjadi kejutan jika kerajaan hari ini gagal untuk menangani permasalah ini, ia akan memberi kesan yang buruk semasa PRU yang  akan datang. Situasi akan menjadi lebih buruk lagi bila “sumber-sumber propaganda tak  rasmi UMNO” dibiarkan terus bertindak untuk melaksanakan peperangan informasi  di media internet tanpa kawalan dari UMNO. Mereka ini sebenarnya akan memburukkan lagi persepsi rakyat terhadap kerajaan, ini termasuk kepada pemimpin-pemimpin yang bertaraf menteri yang membuat komen secara terbuka tanpa ada kawalan dan menyebabkan rakyat semakin “menyampah “ kepada kerajaan. 

Sebenarnya kerajaan ada banyak “asset, sources dan human capitals” yang boleh diguna pakai untuk tujuan Pengurusan Persepsi  [Perception Management] kerajaan sekarang, Cuma mungkin mereka tak perasan, tak tahu atau saja tak nak menggunakkanya kerana terlalu gah dengan kewujudan War Rooms/Ops Room dan  Geng Strategik dan Propaganda mereka sedangkan rata-rata dari mereka hanya memahami PERCEPTION MANAGEMENT   dari bacaan akhbar dan juga sembang kat kedai kopi ajo. Pakar strategik dan phbysops UMNO dok banggo dengan legasi propaganda Briggs Plan, winning hearts and minds , dan sekarangnya dengan menggunakan medium "BENJAMIN"UNTUK MERAIH SOKONGAN RAKYAT!!!

Kalau ditanyo  bagaimano nak menangani permasalahan ini. Jawab Den agak susah,kerano “the damage has been done “. Nak repair to mungkin boleh tapi , kono masuk peringkat “ truth projection” dalam konsep Perception Management. itupun kalau kerajaan berghani buek laa. Tapi siapolah Den nak mengajar pakar-pakar startegik dan physops UMNO, Den belajar pun hanyo setakat Mastor dan major in Information Warfare dari USMC, Quantico, USA dan sekarang nei pun dah tak pakai lagi sobab dok sibuk jual cendol kat kampong.


 Apo pun secaro peribadi Den ghaso , banyak langkah perlu dibuek untuk mengambilkan keyakinan dan kepercayaan rakyat dan ianya mengambil masa dan bukan nya seminggu dua macam DSN percaya bahawa rakyat telah yakin dengan kepimpinannya hanya dengan pengakuannya mengenai wang 2.6BN.  Sebenarnya  banyak lagi isu yang tak terjawab dan masih menjadi pertanyaan  kepada rakyat. Kalau Den tuliskan kat sini, memang banyak dan akan buek orang marah..oleh itu biarkan mereka yang bertanggungjawab memikirkannya dan mencari jalan penyelesaiannya. Kalau pendekatan sekarang yang kerajaan ambil untuk membaik pulih persepsi rakyat terhadap kerajaan, osahlah mereka  sedang  .”FIGTHING A LOOSING WAR”.