Wednesday, 12 August 2015

PENYATUAN MELAYU: TANGGUNGJAWAB SIAPA ?

Sedih sangat Den fikirkan bila sentimen “ Melayu Mesti Bersatu”, demi untuk kepentingan Bangsa Melayu yang diguna pakai oleh para penyokong DSN untuk meraih sokongan orang –orang  Melayu  untuk terus berdiri dibelakang DSN dan UMNO . Ramai dari propagandist ini menyalahkan orang Melayu kerana tidak mahu bersatu, mengkritik kerajaan dan ada yang sampai peringkat  membuat kenyataan yang kononya orang Melayu telah percaya dan terpengaruh dengan propaganda parti pembangkang yang mahu memecah belahkan penyatuan Melayu.

Justeru itu pendekatan yang mereka ambil untuk menyatukan Melayu dan meraih sokongan Melayu kepada UMNO adalah dengan  menyebarkan cerita dan  pelbagai risalah yang kononya  “melibatkan kepentingan Melayu akan terhakis, kedaulatan raja raja akan terkikis yang bakal berlaku jika Bangsa lain menguasai Malaysia. Tidak cukup dengan itu , mereka cuba untuk membandingkan nasib Melayu di Malaysia dengan nasib bangsa Melayu di Singapura . Maka sejarah Singapura diulang acapkali,dan semua pemimpin bangsa lain yang dianggap sebagai ancaman kepada penyatuan Melayu akan diserang, dikritik dan dipersalahkan . Semuanya ini dilakukan  dengan harapan Melayu akan bersatu dan menjadi satu bangsa yang kuat  ditanah air sendiri.

Secara peribadi  Den berpendapat kaedah dan pendekatan propaganda dan perang saraf yang diguna pakai untuk menyatukan Melayu dan memberi sokongan kepada kepimpinan sekarang ini adalah satu usaha yang sia-sia. Pendekatan menakut-nakutkan bangsa Melayu jika Melayu hilang kuasa serta pendekatan memburukkan bangsa lain dengan pelbagai cara demi untuk menyeru semua bangsa Melayu bersatu adalah pendekatan  perang saraf yang tidak sesuai diguna pakai di Malaysia pada hari ini. Penggunaan sentimen sebegini bagi Den adalah pendekatan yang “kurang bijak “ dan tidak bermaruah dalam konteks negara  yang mempunyai berbilang kaum, pelbagai agama dan mengamalkan pelbagai adat resam. Malah ia sebenarnya lebih banyak memberi kesan negatif dan memberi “back blast effect” kepada matlamat yang hendak dicapai didalam perang saraf tersebut.

Sebenarnya Den berpendapat UMNO tidak perlu mengarahkan para propagandist mereka untuk meraih sokongan Melayu untuk  bersatu di bawah satu panji  seperti  UMNO  demi untuk memperjuangkan nasib bangsa Melayu. Bagi Den, kami semua bangsa Melayu yang merupakan rakyat marhean tidak perlu dipujuk, disogok atau di “brain wash” supaya bersatu di bawah UMNO.  Kami faham sangat dengan istilah BERSATU KITA TEGUH BERPECAH KITA ROBOH “. Pada hakikatnya ,kami tidak sepatutnya  dijadikan “target atau kumpulan sasar” dalam agenda untuk menyatukan Melayu . Kata orang kampong Den,c” you are barking at the wrong tress !”  Bagi Den geng propagandist UMNO “are shooting at the wrong target”.  Pada Den kalau UMNO benar benar nak melihat melayu bersatu dibawah satu bendera, sasaran yang utama anda adalah golongan pemimpin-pemimpin UMNO itu sendiri , baik dari  peringkat Cawangan, Bahagian hingga laa ke Peringkat Majlis Tertinggi.

Para pendukung penyatuan Melayu dan para pemimpin Melayu , seharusnya anda  melihat balik tentang bagaimana perpecahan Melayu ini berlaku . Kita imbas kembali , kita lihat bagaimana buat pertama kalinya bangsa Melayu boleh bersatu dibawah satu bendera dimasa awal penubuhan UMNO. Pada ketika itu semua pemimpin Melayu melihat perlunya Melayu bersatu untuk mempertahankan hak hak orang Melayu. Melayu bersatu kerana mereka ingin mempertahankan hak mereka. Para pemimpin Melayu pada ketika itu Berjaya menyatukan Melayu dan mendapat sokongan Melayu sebab keikhlasan  mereka sebagai  pemimpin yang benar benar ingin memperjuangkan nasib bangsa Melayu adalah jelas . Orang Melayu pada masa itu tidak perluk sogokan duit, kuasa , jawatan atau apa jua imbuhan  untuk terus berdiri di belakang UMNO. Sebaliknya ramai daripada mereka yang sanggup mengorbankan harta benda , tenaga demi untuk melihat Melayu bersatu dan menjaga kepentingan Melayu sendiri.

Tetapi situasi pada hari ini adalah berlainan, kaum yang bernama bangsa Melayu ini telah berubah . Pemimpin-pimimpin Melayu hari ini mengunakan kuasa, duit dan jawatan  untuk meraih sokongan . Keikhlasan untuk melihat bangsa Melayu benar-benar bersatu dibawah satu panji  telah tiada kerana disebabkan keboborokan  hawa nafsu yang sering mendambakan duit, kuasa dan jawatan.  Pada hari ini hanya mereka yang kaya dan berduit sahaja boleh memegang jawatan penting di peringkat Cawangan dan Bahagian UMNO dan seterusnya . Kriteria yang penting  dan utama yang ada pada setiap pemimpin  iaitu jujur,amanah,berilmu dan berhemah tidak penting lagi.

Perpecahan Melayu  selama ini adalah disebabkan kepincangan pemimpin pemimpin UMNO itu sendiri dan bukannya berpunca dari  tindakan bangsa lain, atau orang Melayu terpengaruh dengan dakyah bangsa lain yang kununnya melaga-lagakan pemimpin Melayu untuk melihat Melayu berpecah . Mereka terlalu tamak untuk berkuasa sehingga sanggup menabur wang ringgit  dan menjanjikan pelbagai imbuhan demi untuk meraih sokongan orang ramai. Bangsa Melayu telah diajar dan dimanjakan dengan imbuhan yang berbentuk materialistic dan kuasa dan jawatan demi untuk mendapatkan sokongan. Sebahagian dari mereka telah bertukar menjadi lalat dan langau, dimana ada kekotoran disitulah mereka akan mengerumuni. 

Hari ini ramai pemimpin Melayu yang integrity dirinya boleh dipersoalkan , mereka telah menjadi  pemimpin yang kotor. Sepatutnya sebagai seorang yang beragama Islam , Pemimpin pemimpin Melayu seharusnya  “bersih”. Kita perlu ingat bahawa pemimpin yang bersih adalah seperti bunga yang sedang kembang mewangi dimana banyak lebah  yang akan menghurunginya untuk mendapatkan madu dan akhirnya madu itu berguna untuk kebaikan manusia sejagat, manakala pemimpin yang kotor adalah ibarat selonggok najis, hanya lalat dan langau saja yang sudi  menghurunginya dan akhirnya lalat dan langau itu mendatangkan kemudaratan kepada kita semua. Pada hari ini sebahagian dari bangsa Melayu telah bertukar dan memiliki sifat langau dan lalat dan sebahagiannya telah bertukar menjadi lebah dan ada yang menjadi semut, kelulut dan nyamuk. Itu sebab Melayu berpecah, menjadi berpuak-puak, samada puak lalat,langau, lebat, kelulut dan semut.

Kalaulah pemimpin –pemimpin Melayu melaksanakan dan mengikut ajaran asas kepimpinan dalam Islam seperti  amanah, jujur, berilmu ,tidak tamakan kuasa, adil dan pelbagai lagi, Den yakin sudah tentu Melayu hari ini tidak berpecah dan berpuak-puak seperti sekarang. Kepada pro penyatuan Melayu yang asyik menyalahkan  bangsa Melayu kerana tidak bersatu, Den nasihatkan tuan tuan tarbiahkan dulu pemimpin-pemimpin Melayu agar menjadi pemimpin yang boleh dicontohi dan mengikut ajaran Islam yang sebenarnya . Dalam masa yang sama ingatkan kepada mereka jangan cuba meraih sokongan dengan menggunakan duit, kuasa dan jawatan . Ini adalah kerana sokongan yang diterima berdasarkan kepada unsur tersebut adalah tidak ikhlas dan tidak akan kekal  lama. Selain dari itu , ia pada satu ketika nanti pasti akan menyusahkan pemimpin itu sendiri , bila terpaksa meminta derma untuk memastikan kesinambungan sokongan yang diterimanya itu

Perpecahan bangsa Melayu ini adalah disebabkan oleh  pemimpin-pemimpin Melayu itu sendiri.  Ramai di antara pemimpin Melayu hari ini adalah terdiri dari mereka-mereka yang hanya gah dari segi akademik dan harta yang mereka miliki. Mereka menabur duit dan pelbagai sogokan lain demi untuk meraih sokongan. Mereka ada duit, mereka boleh beli pengaruh. Akibatnya mana-mana orang melayu yang mendambakan duit, jawatan dan kuasa serta pelbagai imbuhan lain, akan terus berdiri dan berikhtiar taat setia kepada pemimpin itu walapun pemimpin itu merupakan seorang tidak mempunyai criteria pemimpin yang baik serta sombong.

Sementara itu terdapat juga dari golongan Melayu yang mempunyai jati diri kukuh dan maruah serta harga diri akan menolak pemimpin-pemimpin sedemikian rupa dan mencari pemimpin alternative yang lain yang mereka rasa boleh diharap. Hasilnya dapatlah kita melihat perpecahan Melayu pada hari ini kepada beberapa puak. Justeru tidak perlulah kita salahkan pihak lain yang kununnya cuba memecahbelahkan Bangsa Melayu. Kalau kita betul betul mengkajinya kita akan dapati jawapan sebenarnya adalah disebabkan kepincangan pemimpin Melayu itu sendiri menyebabkan perpecahan bangsa Melayu . Perpecahan ini bukan disebabkan bangsa Melayu terpengaruh dengan dakyah bangsa asing untuk memecah belahkan Melayu.  I personally beliefs that “There are no bad soldiers only bad officers!”

Jadi kalau kita benar- benar ingat melihat Melayu bersatu, pertama kita mesti pastikan bahawa kita mempunyai pemimpin yang bersih, amanah, berintegriti , adil , bijaksana . Ianya bukan sukar untuk dicari jika semua pemimpin Melayu kembali kepada ajaran Islam dan menghayati konsep kepimpinan  didalam Islam. Ianya bukan sesuatu yang mustahil, kerana uniknya orang Melayu ini adalah kerana orang  Melayu adalah bangsa yang Beragama Islam justeru itu sudah pasti  tidak menjadi masalah kepada pemimpin Melayu untuk kemballi kepada corak pimpinan sebagaimana yang diajar didalam Islam. Dan jika kita mempunyai pemimpin Melayu yang  jati dirinya  sebagai seorang pemimpin Islam, Insya Allah usaha untuk menyatukan Bangsa Melayu adalah mudah dan kita tidak perlu takut dengan agenda propaganda bangsa lain yang cuba memecah belahkan bangsa Melayu.


Akhirkata, Pada pendapat Den Melayu hanya boleh bersatu jika mempunyai pemimpin yang mengamalkan konsep kepimpinan sepertimana yang diajarkan di dalam islam seperti  berhemah , berintegriti, amanah, berilmu, adil dan tidak menyalahgunakan kuasa dengan memberi jawatan, kuasa dan kewangan kepada para pengikutnya sebagai satu imbuhan tanda kesetiaan. Soalan tentang bagaimana penyatuan Melayu ini boleh dilaksanakan hendaklah ditujukan kepada pemimpin pemimpin Melayu dan bukannya kepada masyarakat Melayu. Pemimpinlah yang harus memperbetulkan diri dahulu sebelum mereka mencari jalan untuk menyatukan Melayu dan bukannya hanya sekadar menyeru supaya Melayu Bersatu. Leader to lead, follower to follow.