Sunday, 19 January 2014

GENG 13 : Hero or Zero

Kisah pelatih komando  [budak basic] yang hilang semasa latihan mendayung jauh dari  Sungai Udang ke kawasan Pulau Besar  pada awal Dis yang lalu telah banyak menimbulkan tanda tanya. Di saat mula berita kehilangan mereka  itu disebarkan, ia menjadi harapan semua pihak agar mereka semua selamat dari segala bahaya dan mala petaka. Ribuan doa dipohon oleh sanak saudara mereka, kenalan rapat dan juga rakyat Malaysia yang perihatin dan simpati dengan nasib mereka . 18 jam kemudian Alhamdullah, mereka semua dilapurkan telah berjaya dijumpai di Pantai Puteri di dalam keadaaan selamat tetapi di dalam “keletihan” dan mereka terus di bawa ke Hospital  untuk rawatan.

Sebaik sahaja tersebar mengenai perjumpaan mereka …. Pelbagai kata pujian dan sokongan moral yang diberikan oleh rakyat jelata. Ada yang tumpang bangga dengan berita “bagaimana mereka mengharungi peristiwa hilang di bawa ombak besar”sehingga terselamat . Selain dari itu tidak kurang juga ucapan kesyukuran di atas kejayaan mereka mengatasi dan mengharungi bencana yang menimpa mereka. Begitu hebatnya berita tersebut dan begitu gahnya “ berita kejayaan mereka “ mengharungi musibah sehinggakan tidak sampai 48 jam, seorang pemimpin negeri telah berjanji untuk memberi Pingat Keberanian kepada Geng 13 tersebut . Tindakan dan niat pemimpin itu mendapat pelbagai reaksi dari rakyat jelata. Ada yang suka, ada yang bangga dan ada juga yang mencerca.

Bagi Den, reaksi mereka itu adalah terlalu “spontan” dan “ad hoc”. Ia tidak  mengambarkan pengetahuan dan kefahaman sebenar mereka tentang  “perisitiwa “ yang berlaku. Nak salahkan mereka yang memuji atau mencerca di peringkat itu pun, bagi Den tak berfaedah, kerana memang menjadi lumrah rakyat Malaysia …Bila ada isu besar, semuanya berlumba-lumba memberi pandangan dan pendapat, masa itu pakar roti canai  menjadi pakar cup cake, pakar teh tarik menjadi pakar ice blended, pakar  membaik TV menjadi pakar ICT. Apa-apa pun pada masa itu, ramai diantara kita masih tetap bersama-sama mengucapkan kesyukuran kerana , apa pun yang telah berlaku pada  mereka yang hilang itu telah dijumpai dan semuanya berada di dalam keadaaan selamat. Sepanjang “rentetan peristiwa” isu itu sehingga ke semalam, Den tidak berani nak memberi sebarang pujian, komen mahupun pendapat..Cuma Den hanya pernah mendoakan bersama-sama ribuan rakyat Malaysia yang lain agar mereka semua Selamat dan Alhamdulilah doa Rakyat Malaysia dimakhbulkan Allah, mereka semua selamat .

Dan semalam timbul pulak kekecohan dalam akhbar mengenai “situasi sebenar” yang menimpa Geng 13 ini . Ada pelbagai versi dan kisah yang telah di ceritakan di akhbar, di laporan polis , dari cerita-ceirita desas –desus . Dan yang  tak sedapnya ia lebih berunsur presepsi negative seperti  mempertikaikan akan kesahihan dan kejadian sebenar “versi” yang mula-mula diceritakan oleh Geng 13 ..bahawa dalam perjalanan latihan mendayung jarak jauh mereka telah di pukul ombak beasar dan ribut , mereka telah hilang arah dan setelah 18 jam kemudian mereka Berjaya mendarat di Pantai Puteri, itu pun setelah injin perahu tempur mereka di  baiki.”…Dan berdasarkan kepada cerita versi pertama inilah, ada Pemimpin Negeri bercadang memberi Pingat Gagah Berani , berdasarkan kepada versi inilah..beribu kata-kata pujian dan sokongan moral diberikan kepada pasukan GGK, walaupun anggota yang terlibat..masih lagi berstatus pelatih ….dan pelbagai pujian demi pujian datang bertali arus dari rakyat yang perihatin dan memang menyokong ATM..

COURTESY FORM FB WEAPONMASTER RED AERNID


Tulisan artikel bertajuk  “Hero or Zero “ , yang terpampang di dada akhbar tersebut telah menimbulkan pelbagai reaksi dan respon daripada ramai pihak. Terdapat juga maklumat yang mengatakan bahawa ada diantara Geng 13 yang telah membuat laporan  polis kerana mereka telah “di desak “ dicoach” untuk  memberi versi cerita yang sama jika ditanya oleh pihak yang melaksanakan siasatan. Dan di beritakan walaupun agak lewat….ATM akan membuat satu PC mengenai isu itu pada esok pagi [Isnin 20 Jan 14] .  Dan bagi memudahkabn Den diserangkomkan ..isu sekarang adalah seperti berikut;

“Geng 13, yang terlibat di dalam latihan mendayung jarak jauh, telah dipukul ombak kuat dan ribut , mereka telah berpecah dari kumpulan utama, mereka hanyut, dan  selepas 18 jam mereka semua dijumpai selamat. Berita ini merupakan berita yang mengembirakan untuk semua pihak. Dan tak sampai 24 jam ,Ada pemimpin negeri yang berjanji akan memberikan mereka pingat keberanian diatas kejayaan mereka mengharungi kesukaran"

Malangnya  beberapa minggu kemudiannya, terdapat pelbagai versi cerita baru yang timbul seperti ada yang mengatakan mereka sempat ke kenduri orang kahwin . Ada mengatakan mereka sempat membaik injin bot dan balik ke pantai. Ada yan gmengatakjan bahawa sebenarnya mereka telah Berjaya menyelamatkan diri dengan berbapatah balik sebaik sahaja dilanda ombak. Akhibatnya  berita –berita ini telah menimbulkan keraguan dan ia secara tidak langsung   boleh menjejaskan nama baik dan imei GGK dan ATM . Hasilnya satu artikel yang bertajuk Hero or Zero telah terpampang di dada akhbar …dan barulah ATM nak buat PC ……!! Perghhhhh….!!!  Bagaimana perkara ini boleh terjadi….?  Den tak pasti samada Den mengkritik atau sekadar nak bertanya Dalam….ATM ..Siapa yang bertanggunjawab terhadap ..” PERCEPTION MANAGEMENT ????”  Den tak nak mengajar /mengkritik mengenai isu “PERCEPTION MANAGEMENT “…..nanti ado orang kato Den berlagak dan tunjuk pandai lak…

Den nak sambung pasal nasib yang menimpa Geng 13 ini . Dalam hal ini Den pasti ATM tahu apo yang nak dibuat. Memandangan isu ini dah jadi satu isu besar dan boleh memberi implikasi dan presepsi yang negatif terhadap GGK dan ATM, Den percaya ATM akan @ mungkin sudah  menubuhkan satu  Board Inquiry –dan kalau boleh mereka adalah yang terdiri dari Pegawai-Pegawai yang bukan berkhidmat dari unit GGK. Dan kalau ikut pengalaman Den , dalam masa 24 jam , kalau geng BOI[Board of Inquery] tu  “really smart and know where to push, to tickle  and pluck“….Versi sebenar isu kehilangan ini akan diketahui ….ini berdasarkan kepada pengalaman Den . Jadi apo yang nak katakan di sini ..Isu kehilangan/insiden ini sebenarnya isu nya mudah dan tidak lah begitu complicated untuk diselesaikan.

Untuk mengetahui akan kebenaran cerita dan apa yang berlaku sebenarnya bukanlah satu benda yang sukar.  Den pasti pegawai-pegawai yang dilantik di dalam Lembaga Penyiasatan itu , tahu apa yang nak dibuat….. Dalam pada itu, bagi Den secara peribadi Kalau berdasarkan dari versi-versi yang Den dah dengar, dari laporan berita, dari keadaaan mereka dan lokasi mereka dijumpai …Dalam bahoso mudah Den ..SOMETHING IS NOT RIGHTTHERE IS A RAT IN MY KITCHEN….! Ada sesuatu kebenaran yang telah disembunyikan . Itu sebab bila Den terbaca berita mengenai  artikel HERO or ZERO Den tak berasa apa-apa…marah atau kecewa, tetapi Den rasa terkilan …sebab ia semuanya adalah lebih menjurus kepada isu  PRECEPTION MANAGEMENT …Bagaimana satu isu yang mudah itu telah di manupulasi oleh pihak tertentu untuk memberi gambaran, imeg dan kredibiliti yang buruk terhadap sesuatu institutsi. Den pun maleh nak sembang lebih pasal isu ini, sebab …. Den Hanyo askar pencen…..!

Berdasarkan kepada rentetan kes ini, pendapat Den secara peribadi …Kita tak perlulah salahkan/kutuk/mencemoh  Ketuo Mentori Den sebab bagi Den dio mempunyai niat yang baik dan memang mempunyai hak untuk berbuat demikian , Cuma dalam konteks ini terdapat kemungkinan dia mendapat sumber info yang tidak lengkap, nasihat yang salah atau penasihatnya agak gopoh untuk menyampaikan berita itu tanpa membuat sebarang  langkah ..due diligence  . Dalam masa yang sama bagi Den secara peribadi tak perlu Den nak kutuk dan marah dengan penulis HERO or ZERO, sebab dah memang kerja dia sebagai pemberita….looking for “berita sensasi”….ini semua sebab nak nama, bisnes dan sebagainya. Den rasa kita harus belajar dari dia bagaimana dia memahamai dan mengaplikasikan konsep.     ”  PERCEPTION MANEGEMENT “….

Dan bagi Geng 13 tu Den tak kisah sangat ..sebab 11 daripadanya adalah anak-anak muda yang masih lagi mejalani latihan untuk melayakkan mereka menjadi anggota gerak khas. Harap mereka sedar dan bercakap benar tentang apa yang berlaku …Apa yang Den risau dan kisahkan adalah nasib duo orang jurulatih tersebut…kerana bagi Den, jawapan terhadap segala persoalan terletak kepada mereka berdua….Melalui pengalaman Den , Jika dia kata terjun , kami pelatih akan terjun , kalau dia kata makan , kami akan makan , kalau dia kata “forward roll”..kami anggota basic akan forward roll tanpa berani bertanya , kenapa, sebab apa….walaupun kami disuruh begitu sebab jurulatih hanya SUKA-SUKA AJE…!



Monday, 13 January 2014

“Epic, Disillusions ,Misrepresentation " About GGK

Laa nei Den lihat tanggapan masyarakat umum terutamonya geng anak mudo begitu menghormati dan  bangga dengan pasukan khusus ATM , tak kirolah Gerak Khas , PASKAL atau PASKAU. Phenomena ini mungkin disebabkan ekoran dari beberapa siri insiden yang melibatkan peranan dan penugasan  pasukan khas ini, yang diketahui secara umum tetapi tidak secara spesifik . Den secara peribadi merasa bangga  dengan situasi sebegini wlaaupun Den dah dikategorikan sebagai komando pencen. Tetapi di dalam  masa yang sama jauh disudut hati , Den rasa risau jugak sebab sanjungan dan harapan yang terlalu tinggi yang diberikan akan  bisa bertukar kepada kutukan dan cemohan sekiranya “bebudak komando “ [tiga cabang] tidak sentiasa berusaha untuk menjaga nama baik pasukan masing-masing. Den tambah bimbang dengan penyebaran cerita-cerita yang terlalu “gah “ mengenai kebolehan dan keupayaan pasukan ini . Dari satu sudut ia memang bagus untuk publisiti dan “show off force” tetapi dari  sudut lain ia boleh “merosakkan nama baik institutsi itu sendiri “.

Den kalau boleh suka  komando   maintain  :low profile and out of the spotlight “ …macam dulu-dulu …No publisiti/ media coverage ..let it be a  “mystery , shadow organization “..macam  unit risik ATM. Tidak mahu/perlu sebarang  publisiti , kita tak tahupun akan penugasan/sumbangan mereka kepada keselamatan Negara …ianya wujud umpama lilin…seperti  susu dan sapi …..!! Kalau dibuat survey berikan tiga nama Panglima Komando dan tiga nama Pengarah Perisikan ATM …agak-agaknya Panglima manalah  yang mudah diberi jawapan ?

Den tidak berminat nak menjadi jurucakap kepada unit khas lain seperti PASKAU,PASKAL UTK, APMM dan sebagainya. Dan tidak juga jurucakap bagi ppihak GGK . Tetapi Den sebagai bekas komando [Gerak Khas]  rasa terpanggil untuk samo-samo mengingatkan  agar semua anggota Gerak Khas tak kirolah samo ado yang masih berkhidmat dan yang telah berpencen untuk samo-samo menjago nama baik  BERE  HIJAU dan  mengamalkan apo yang pernah dilazafkan di dalam SUMPAH PERAJURIT KOMANDO.

Sejak kebelakangan ini Den banyak mendengar berita mengenai kisah-kisah yang diceritakan kepada pihak umum sama ada oleh , anggota komando yang masih berkhidmat ataupun yang telah bersara  tentang ke gahan mereka sebagai komando . Dari maklumat yang Den terima , dari anak-anak muda yang minta “pengesahan” tentang cerita-cerita menarik  mengenai kehidupan sebagai anggota komando “amat mengelirukan dan kebanyakkannya “lebih komando dari komando”.  Den menjadi serba salah sama ada perlu meng iyakan maklumat tersebut atau menafikan . Jika Den mengiyakan, nampak sangatlah Den ini kemaruk glamor dan banggo tak bertompek , kalau Den tidak mengiyakan maka akan terhakislah “kepercayaan “ permuda tersebut  terhadap anggota atau bekas anggota komando yang dikenalinya. Biasanya respond Den dalam situasi begitu jawapan Den adalah ..” Entahlah , masa zaman Den tak ada benda begitu, mungkin Den tak tahu, mungkin ia berlaku sebelum atau selepas Den berkhidmat”. Niat Den hanya nak menjaga hati dan perasaan kedua belah pihak.

Pado geng-geng komando yang masih berkhidmat dan juga yang telah berkhidmat , Den tahu memang ada banyak cerita-cerita dan kejadian-kejadian yang menarik, yang berlaku semasa tempoh berkhidmatan tuan-tuan yang amat seronok dikenang dan diceritakan semula kepada pihak tertentu  sebagai sesuatu pengalaman berharga kita semasa berkhidmat di dalam komando. Tetapi bagi Den biarlah ia diceritakan secara “berpada-pada” dan sederhana dan jangan  yang terlampau “absurd” dan sukar nak dipercayai dikacamata  umum.

Den secara peribadi walaupun dah berkhimat selamat 27 tahun dalam ATM , tidak banyak mempunyai pengalaman-pengalaman yang  “begitu advanterous dan daring” yang boleh Den ceritakan sebagai pengalaman Den semasa berkhidmat di dalam ATM kepada orang ramai. Dan secara kebetulan semasa berkhidmat Den terlepas untuk mengikuti banyak operasi-operasi khas yang dipertanggunjawabkan kepada unit GerakKhas. Kalau ada pun pengalaman Den yang menarik semasa di dalam perkhidmatan adalah kebanyakkan mengenai “isu-isu biasa “ dan bagi Den bila mengenangkannya ia lebih kepada versi kisah lawak.

Apo pun matlamat penulisan Den kali ini adolah nak sesama  mengingatkan kawan-kawan Den yang masih berkhidmat dan juga yang telah bersaro termasuk diri Den, kalau ado cerito-cerito dan kisah-kisah yang menarik tu, usahakan lah agar ianya boleh didokumkenkan   semada melalui blog, coretan peribadi [seperti kisah  PW 1Abdul Ghani – SSM X Ray  yang menceritkan pengalaman beliau semasa dalam  operasi membebaskan pegawai tentera yang ditawan oleh pihak PKM di AirTerjunTempler } supaya ia boleh di jadikan “kisah dan tauladan” untuk  generasi  masa depan . Kalau Den ada kemampuan dari segi masa dan kewangan memang dah lama niat Den nak jumpa orang-orang lamo dan anggota komando yang masih berkhidmat untuk merekodkan pengalaman-pengalaman  “berharga” mereka semasa operasi/latihan dan juga penugasan sebagai  anggota komando untuk  tatapan anak muda dimasa hadapan.

Matlamat yang keduo Den kalau tuan-tuan ado banyak cerito yang menarik dan berdasarkan kepada pengalaman sebenar , janganlah ditokok tambah secara berlebihan hingga menjadi satu persoalan oleh mereka yang mendengarnya. Dan kalau ada dikalangan anda yang bukan anggota komando yang mempunyai cerita mengenai kisah komando janganlah anda bercerita seolah-olah andalah anggota komando yang hebat itu . Kerana lambat laun rahsia itu akan terpecah juga….Kalau kita  adalah seumpama  kuching  semasa perkhidmatan janganlah bertukar seperti harimau sebaik sahaja berhenti dari perkhidmatan. Kalau boleh kita yang   bekerja  “behind the desk” semasa perkhidmatan janganlah selepas bersara/berhenti menjadi seperti sang harimau hulubalang rimba …..Akulah Komando ! Den Komando !  Den masa berkhidmat dalam komando hamper 11 tahun duduk dalam unit tempur , tetapi sekalipun pun  tak  pernah bertempur..Den dalam kategori komando yang biaso-biaso ajo.
Semasa Den dalam komando sendiri, Den banyak mendengar kisah-kisah “keberanian” anggota –anggota komando  yang dulu-dulu , tapi  ianya adalah cerita  dari mulut ke mulut . Sukar untuk mengesahkan kebenarnnya. Dan kalau cerita itu disampaikan oleh mereka-mereka yang lebih kreatif akan mulalah timbul  “isu-isu” yang keterlaluan yang sukar untuk dipercayai ia bermula dari kisah benar, bertukar menjadi legenda dan kemudiannya beralih sebagai mitos dan berkesudahan sebagai  “cerita dongeng , cong dan goring “….dan akhirnya ia menjadi cerita lawak yang dipostingkan di dalam status FB.


Den tak pasti sama ada usaha sedang dibuat oleh pihak Gerak Khas untuk mendokumenkan segala kisah-kisah menarik mengenai perjuangan dan pengilibatan komando didalam operasi-operasi khas , jika ia sedang dilaksanakan , Alhamdulilah dan jika ia belum dilaksanakan Den rasa ia patut diusul dan dimulakan sebelum terlambat. Dan sementara menunggunya saat itu , Den berharap semua warga komando tak kira sama ada yang sedang bertugas maupun telah pencen …janganlah bersembang pasal komando lebih dari komando yang sebenarnya…..The public have a high regards towards GGK , so it is our duty regardless for those who are still in the service or have left the service to uphold the good image and reputation of Gerak Khas !  No more  “epic, disillusions , misrepresentation” story about  GERAK KHAS.

CW 4 : BETWEEN MENUANG AND DECEPTION

Still in the Cadet Wing ….Setelah hamper tiga bulan berlalu , Den dan beberapa kawan lain dah sampai tahap lali dan dah tak ambil kisah pasal nak kena “ragging”, “hell” dan seumpamanya lagi. Nak kato badan dah khobar [kebal] tak jugak. Sesekali kono penumbok kek ulu hati , masih terghaso sonak dan podihnyo. Nak kato mental dah tak peduli pasal hal tu ,tak jugak, sesekali terghaso jugak sayu di dihati..apolaa bodohnyo masuk askar fikir Den maso tu. Tapi perkaro itu semuo Den cubo atasi dengan selalu memikirkan yang positif.

Den selalu teringek cakap arwah Haji Dewa, orang tuo di kampung Den dulu.

Katonyo .."lagi banyak kito ditimpo kesusahan dan musibah sebonanrya lagi banyak hikmat dan kebaikannya."

..Pinng??? ...Dalam hati Den berkato .." Apo yang dato ngarukkan ini ?"Tapi sebagai budak kampung Den tanyo dio dengan baik .. "Apo yang dato maksudkan ?."

Katonya, "Itu bermakno Allah nak uji kesabaran dan sejauh mano kito percayo kepada " Qada dan Qadar yang telah ditentukan Allah ...dan..bla..bla.."

..Pendeknyo panjang tarbiah yang telah disampaikan oleh arwah dato Dewa pado Den pada hari itu. Asalnya Den tolong dio panjat pokok buah manggis , entah macamano dahan yang Den pijak boleh patah walaupun,setahu Den dahan pokok manggis memang liat dan susah patah . Bilo jatuh, nasib baik kaki Den tak patah cumo terseliuh dan sakit jugak laaa. Dalam Den menahan kesakitan itu, katonyo lagi...."ini baru sikit, bilo tibo shakaratul maut esok..lagi teruk.".Bilo Den dongan bondo tu Den terus senyap ,walaupun kaki Den memang sakit sangat. sojak hari itu , bilo ajo Den ditimpo kesakitan Den Selalu ingek pasal sakit Den dan sakit ketiko nak mati.....bilo ingek macam gitu..Den ghaso kesakitan yang den sedang tanggung itu kurang jugak ghasonyo...ini semuo adolah permainan "physicology" dan "mental"...”You Are What You Think".

Berbalik pasal cerito Den semaso di Cawangan Kadet dulu, bagi kami pegawai kadet semasa tahap junior kadet memang selalu di dera dan tidak lah seserius mana,tetapi ada diantara kami sangat merasa tertekan akibat dari “kejadian itu”. Bagi Den, secara peribadi ia nya tidaklah menjadi isu besar dan sampai ke peringkat nak “berkemurungan”. Den hadapi perkara itu dengan tenang walaupun pada hakikatnya Den menyampah kerana “dibuli” dan di jadikan “punching bag” tanpa boleh melawan. Bukan tak ado niat nak melawan perbuatan senior Den tu , tapi dalam hati kocik Den selalu berkato ..” Ini hari , hari dio orang..bilo sampai maso nanti kami jadi senior pulak…entah apo pulak peranghai kami , entah –entah lobih torok lagi.” Bagi Den akan sampai masonyo, jadi Den sabar dan redha ajo dengan keadaan yang Den terimo pado maso itu .

Dalam pado itu, Den bukannya pasrah bulat-bulat dengan keadaan itu. Otak kocik Den sentiaso berputar ligat macam gasing untuk mencari kemungkinan bagaimana nak meminimakan “kesakitan, kesusahan dan azab yang Den terimo semaso fasa “ragging”. Harap para pemboco jangan salah sangko..semaso kami jadi junior kadet hampir setiap malam kami terpaksa berbaris selepas selesai membuat “fatique pembersihan kawasan selepas klas prep malam”. Biasanya kami akan di panggil berbaris selepas jam 1145 mlm di bahagian foyer ‘company line ‘[bilik penginapan] kami. Acara yang biasa pada waktu itu adalah penyampaian arahan oleh SUO [Pegawai Rendah Kanan] selalu ketua kompeni atau mana-mana pemengang pangkat yang lain. Dan biasanya dalam waktu itu akan dikenakan dengan pelbagai “hukuman” diatas apa juga kesalahan yang kami buat pada hari tersebunt. Kesalahan yang biasa adalah isu kebersihan tandas, company line, bilik kami, tidur dalam kelas dan sebagainya. Bentuk hukuman adalah berbeza-beza..seperti forward roll, side roll, crawling, dan penampar dan penumbok…Matlmat sebenar untuk menghukum telah bertukar menjadi “mendera”…Samo ado ia sesuai dikategorikan sebagai ranging, hell atau sekadar hukuman, kau nilaikanlah sendiri.Bagi Den kalau sesi kono forward roll, side roll, crawling, pumping, jalan itek..secara beramai-ramai , Den tak kisah malah biasnaya Den akan menganggap situasi sebagai satu pesta .

Dan dalam pado itu sudah pasti Den akan mempraktikkan skill “menuang” Den. Semasa melaksanakan perkara itu biasonyo Den akan bersuaro memberi semangat kepada kekawan dan dalam maso yang samo dari sogi praktikalnyo Den akan menuang, biasonyo senior kadet tak perasan , dio mungkin ingek Den buat “hukuman” tersebut dengan penuh semangat sambil cubo member motivasi pado kekawan. Tapi sebonarnyo itulah helah Den untuk menuang. Buktinya..ado sekali tu kami telah dipaksa membuat “combat crawling”, kehulu-kehilir, akibatnya hamper semua siku pegawai kadet junior kompeni Den , melecet di bahagian siku masing-masing pada tahap agak teruk, kecuali Den.

Pada sebelah paginya, semasa perbarisan pagi, Staff Sarjan Shahrudin, salah seorang jurulatih kami perasan akan luka-luka yang ada pada setiap pegawai kadet….dan bila diperiksa , hanya Den sahaja yang tidak mengalami sebarang luka atau kesan melecet. Bila ditanya oleh jurulatih, adakah kami telah didera, kami semua menjawab hamper serentak.

”TIDAK STAFF!”

Bila ditanya bagaimana luka meleceh disiku itu terjadi..Kami menjawab hamper serentak.

“…KAMI JATUH STAFF….”

Dan jurulatih tersebut pula bertanya kepada Den mengapa siku berada didalam keadaan baik dan tidak melecet…

Jawab Den“..SAYA TIDAK JATUH STAFF…”

Masa itu semua kadet lain senyum bila mendengarnya…mungkin ada di antara mereka yang menjangkakan yang Den akan menjawab..”SEBAB SAYA TUANG STAFF!”. MENUANG, TUANG MERUPAKAN ISTILAH TENTERA UNTUK ORANG YANG SUKA CURI TULANG/MENIPU TETAPI BAGI DEN MENUANG ADALAH,“…THAT IS DECEPTION …!!!!

Pada dasarnya jurlatih tersebut tahu yang kami telah didera, tetapi pada zaman itu, ia merupakan perkara lumrah dan jurulatih pun tidak ambil kisah sangat. Bagi Den pula istilah menuang tidak sesuai dipakai dalam situasi sebegitu. Bagi Den ia adalah survival skill, technique…dan merupakan satu DESEPSI untuk menyelamatkan diri. Bayangkan takkan kito nak serahkan diri kito bulat bulat di dera dan diperbodohkan. Dalam keadaan itu, walaupun kito tak boleh melawan, kito jangan jadi tiang telefon atau lurus bendul….kito kena buat sesuatu sekurang-kurangnya untuk meminimisedkan bahano itu. Dalam konteks ini , perkara yang Den Nampak paling sesuai adolah menuang..or DECEPTION…Inilah masa yang sesuai untuk mukarkan sesuatu yang mempunyai posture negative itu kepada positif posture.

Salah satu lagi kaedah yang selalu Den gunakan sebagai satu deception semaso diragging adolah dengan berlagak sebagai “GOOD SAMARITHAN”. Biasanya kami akan berbaris dalam satu barisan di kompeni line . Selain dari dikenakan hukuman berbentuk “senaman perang”, kami acapkali juga akan di “manhandling” dengan penampar, penumbuk dan sepak terajang”. Justeri itu biasanya Den bersedia dari segi mental untuk menghadapi perkara ini. Dan masa tu , badan pun togap..ado six abs…setakat tumbukan ke bahagian porut tak ado masalah. Dan biasonyo , bilo kami disuruh berbaris, Den akan pastikan yang kadet disebelah kanan dan kiri Den adalah kadet yang “lembah lembut dan berjiwa sentimental”….Sebabnya, jika kami kena penumbok atau apa juga bentuk man handling yang lain, biasanya kadet yang “lembah lembut dan berjiwa sentimental” tidak akan dapat bertahan lama. Biasanya mereka akan tumbang perlu di”rawat”.

Masa inlah Den akan memainkan peranan Den. Bila Den tengok kadet yang “lembah lembut dan berjiwa sentimental” terhuyung haying , atau jatuh, Den akan segera membantu. Dan biasanya senior yang memperlakukan kami menyuruh anggota itu “dirawat atau berehat “. Peranan Den masa itu adalah seperti “GOOD SAMARITHAN”, membantu orang yang dalam kesusahan dan dalam masa yang sama Den akan terkeluar dari barisan dan kemungkinan untuk Den terus berada di dalam barisan dan didera adalah tipis. Dan biasanya selesai Den “merawat kadet yang “lembah lembut dan berjiwa sentimental”, perbarisan telah setelah. Dan biasanya senior akan bertanya bagaimana keadaan kadet yang “lembah lembut dan berjiwa sentimental”?

Den akan menjawab OK, ingat dia dulu..bla..bla..”..Ini secara tidak langsung akan “menambahkan keyakinan senior Den pada Den dan dalam istilah kadet…Den berjaya “COLLECT POINT DENGAN SENIOR”….Mungkin ado junior kadet yang marah dengan Den..bagi Den …ini semuo…sandiwara..decption…in the name of survival.In a nut shell …itulah pendekatan yang Den ambil semasa melalui fasa “ragging” di zaman kadet.

Bilo dah ditauliahkan, bagaimana Den menghadapi situasi itu , Den percayo ramai pembaco dah mengetahui sebagaimana diceritokan di dalam buku Den , MBH. Always Remember , That the brains that Allah gives us is unique, it is a miracle…provided we make full use of it and know how does its works . Then There is a saying ….Your Brains Is like parachute..its only works when its opened ! Haven’t You Opened Your Brain Yet ?