Wednesday, 26 March 2014

BIARLAH...AHLI BOMBA MELAKSANAKAN TUGASNYA



Den Nak tanyo berapo ghamai orang yang kek luar tu, yang dok mengutuk kerajaan  dalam menangani  krisis MH 370 tu , PONAH , BERADA DAN TERLIBAT SECARO LANGSUNG  di dalam Crisis Management Team [CMT] dalam MKN bilo berlaku sesuatu krisis seperti  Kes Lanun  Tawan Kapal, Kes Lahad Datu, Kes Al Maunah  dan terbaru kes MH 370.? TU BOLUM TANYO PASAL ARAHAN NO 18 , NO 20  laei.. Den yakin tak ghamai dan mungkin tak sampai pun 0.0005 peratus dari jumnlah rakyat Malaysia . Bagi mereko yang pernah terlibat di dalam CMT, MKN ini mungkin faham dan mengetahui bahawa bukan sonang nak menyelesaikan atau mengambil jalan penyelesaian sesuatu krisis itu . Bukan sesonang nak masak dan makan Maggie, bukan sesonang nak goreng tolo, yang mano anak Den berumur 6 tahun pun boleh buek. 

Kalau yang tak PONAH kat sini Den nak bagi tahu..Den PONAH .!!! Dari pengalaman Den ia bukannya  seperti Ketuo Kampung dok berbincang dengan ahli JKKKK tontang bagaimano nak menangani masalah ayam  kampong yang dok hilang, bukan macam bagaimano nak  menangkap budak-budak hisap madat yang semakin berluasa dikampung. Ia lebih complicated dari itu. Walaupun dari pengalaman Den io melibatkan krisis hanya duo buah kapal kito dan berada di perairan Teluk Aden dan dari segi nyawa hanya melibatkan rakyat Malaysia dan Negara jiran, tetapi ia tidak mudah Tuan-tuan. Kito tak payah  nak ambik kiro tontang bagaimano mereko yang terlibat  “bekojo lobih teruk dari lombu yang membajak di sawah , Lombu berkojo pun ado maso..tetapi mereko berkojo 24 jam…..Mereko terpakso tinggalkan urusan peribadi dan keluarga hanyo kerano nak menyelesaikan krisis itu sebaik mungkin di dalam masa yang secepat mungkin. Den tak nak sontuh bagaimana proses itu dilaksanakan secara detail, tetapi cukup Den kato…”it’s a mind boggling” and “ a stressful jobs”. 

Dalam kes MH 370 ini Den ghaso tekanan dan  desakan untuk menyelesaikannya seberapa segera  adalah lebih dasyat lagi .Lebih-lebih lagi ia melibatkan ramai mereka yang tak berdosa  dan datangnya dari pelbagai Negara. Tuan-tuan mesti ingat masyarakat antara bangsa sedang mencari KAMBING HITAM  didalam tragedy ini. Dan setakat ini, walau pun punca utama kejadiaan ini masih belum boleh di pastikan …MALAYSIA TELAH DIKAMBINGHITAMKAN ..oleh MASYARAKAT ANTARA BANGSA  DAN YANG SEDIHNYA TERMASUK RAKYAT MALAYSIA SENDIRI. Kenapo rakyat sendiri yang sanggup mengkambing hitamkan Malaysia…? Dari pemerhatian Den ia adalah sebab fahaman politik , raso ego sobab terlalu banyak ilmu ….dan  satu lagi sobab…memang hatinya hitam , apo sajo yang dibuek oleh kerajaan adolah salah, tak boto dan sebagainya.

Kadang-kadang bilo Den baco komen,pendapat dan pandangan  mereka-mereka in FB Den hanyo mampu mengelengkan kepalo .Sobab bagi Den mereko memang berilmu dan berpengetahuan terhadap sesuatu isu itu, tetapi mereko ini kebanyakkannya tak  ado “ wisdom”. Mungkin pasal mereko ghaso dan ingek …dunio sekarang semuo maklumat boleh diketahui dengan hujung jari, dengan goggling..mako mereko terghaso mereko dah pandai dan berilmu ….tetapi mereko tak sodar bahawa mereko tidak ado elemen  “BIJAKSANA”.  Secaro peribadi bagi Den mereko adolah setaraf dengan burung kakak tuo , tak  ado bezonyo mereko dengan perisian “goggle translate”….apo mereko  baco, apa yang mereko faham apo yg GT keluarkan itulah yang diluahkan…itulah yang mereko keluarkan balik …tanpo memahaminya dalam konteks sebenar dari segi kesesuaiannya  dalam sesuatu isu..! Kalau tengok sijil kelulusan akedemik mereko..mak aii..dalam askar biasonya diistilahkan  sebagai  “sijil sebosa poncho”….Banyak ilmu tetapi binghai , KNOWLEDGEABLE  BUT RETARDED  kato orang kampung Den!!

Nasihat Den bagi mereko yang dalam kategori  knowledgeable but not wise ini [KBW] dan yang mempunyai sijil sebosa poncho  [KBR]  ,GT ,  Stupid , Retarded  Politicians [SRP ] yang suko mengkritik dan  mengutuk tentang kaedah jalan penyelesaian yang diambil oleh kerajaan didalam menangani krisis MH 370 ini sedarlah….Bahawa MKN-CMT sedang berusaha sebaik mungkin untuk menyelesaikan krisis ini . Jangan percayo yang kerajaan turut terlibat di dalam kununnya konpirasi  dalam krisis ini.  Ingek dunio sedang mencari kambing hitam di dalam krisis ini…kito yang tak tahu ujung pangkal janganlah turut samo bersekongkol dengan anasir dari luar yang nak mengkambing hitamkan Malaysia….Kalau geng-geng KBW, KBR , SRP dan Geng Goggle Translator [GGT]  ini  ado hujah dan bukti dan sangat  teringin nak membori pandangan..silokan tapi jangan lupo Do IT WISELY ..! Jangan terikut dengan kaedah  PROPAGANZA …!
DEN BANGGO JADI ANAK MALAYSIA !


Den berani bori pendapat ini sebob Den PONAH  terlibat secaro terus dan sehingga kesudahhnya  bagaimana MKN CMT menangani  sesuatu krisis itu. Dalam kes Mh 370. ..ia lobeh kompleks dan rumit. Ia banyak melibatkan isu hubungan antara bangsa, keselamatan, pertahanan negaro, kemampuan asset  dan sebagainya. Sobab  itu amat tidak bijak kalau kito pertikaian isu-isu yang berkaitan dengan krisis ini dengan sewenang –wenangnya tanpo bukti sahih dan hanyo berpaksikan “speculation dan hasad dongki dan hati yang hitam ”..…Kito tak sepatutnya nak mempertikaikan kenopa kito tak deployed kapal selam kito , kenapo TUDM tak scramble..bilo Nampak kapal terghobang bogey …Bagi TUDM nak mengarahkan pesawat pejuangnya untuk srcramble pesawat bogey , bukan setakat nampak blipping ajo..dio ado kaedah dan SOPnyo…di kono pastikan dulu IFF [Indentification Friends or Foe ]..dio  ado …lagi level-level tindakan tertentu ..bukan sonang , Lain laa kalau yang nak di deployed to  moto scrambler ..terus starts engine dan sramble..kalau naik moto scrambler boleh jugak dio brek kalau terlajak masuk kawasan siam..kalau naik pesawat boleh break ko..macam cerito TOP SECRET….oppsss kito dah masuk kawasan siam…Silap-silap Siam pulak akan scrambles kito ..kan jadi isu bosa nanti…mungin banyak isu berkaitan dengan blipping radar tu  dan isu-isu “keselamatan” yang kito tak tahu dan tak sepatutnya tahu…..justeru itu tak payah laah kito dok memandai-mandai nak kutuk dan complain….macam omak Den kato ..” LET’STHE EXPERT DO THEIRS JOBS.!

It is an open Secret …Laut Cino Selatan …di monitor oleh satellite Chino, Amerika ,  Russia , British dan pelbagai lagi…kalau kito boleh lihat kek langit..kito akan Nampak bersusun satellite macam tebuan yang berada di angkasaraya Laut Cino Selatan. Mustahil salah satu satelit tidak Nampak atau rakam apo-apo yang berlaku di kawasan tersebut. Tetapi masalahnya , ia melibatkan isu keselamatan dan kemampuan asset setiap Negara..itu sebab nak releseakan maklumat –maklumat macam itu tak semudah kito menyebarkan maklumat –maklumat di kedai kopi…Kalau kodai kopi sonang…Kito akan kato..”OK in rahsia tahu..jangan bagi tahu orang lain..bla,,..blaaaa.”  dan dalam maso 24 minit rahsio tersebut telah menjadi open secret di seluruh pelusuk kampong…! Dalam kes MH 370 ia melibatkan rahsia besar Negara..TOP SECRET..jadi jangan persoalkan kenapa Malaysia lambat beritahu ….kalau Malaysia  ado pun asset itu sendiri, ia memerlukan masa untuk memaklumkan kepada umum…Tetapi dalam kes ini . MALAYSIA TELAH MENGENEPIKAN KEPENTINGAN KESELAMATAN DAN KEPENTINGAN NEGARA …..dalam usahanya untuk menyelesaikan krisis ini..Apo golongan KNW,KBR ,SRP dan GGT tak faham-faham lagi ko ?

Secaro peribadi  memang Den ghaso caro kerajaan  mungkin ado kelomahan dari sogi pengurusan persepsi …tapi bagi Den itu perkaro biaso..lobih-lobih lagi ini adolah pertamo kali dalam sejarah penerbangan MAS dan kerajaan Malaysia menghadapi krisis ini. Bagi Den dalam konteks ini kito konolaah adil sikit…Kito tak sepatutnya menganggap kerajaan mampu menangani krisis ini sama macam mana yang di gariskan dalam buku akedemik KRISIS MANAGEMENT AND PERCEPTION MANAGEMENT…Bagi Den kelomahan dan kekurangan yang ditunjukkan oleh MKN CMT ini mungkin berpunco dari banyak sobab dan ianya tidak seteruk mano kalau kito sendiri tak membesar-besarkannya. Keadaan akan Nampak lebih buruk bila masyarakat antara bangasa mengkritik dan memperbesarkannya dan ia  DISAMBUT BAIK OLEH RAKYAT SENDIRI DENGAN MENAMBAHBESARKAN LAGI ISU ITU DAN MENGANGGUK-ANGGUKKAN APO YANG DIKATOKAN OLEH MEDIA ANTARA BANGSO DAN MENGELENG-GELENGKAN KEPALO APO YANG DIKATOKAN OLEH PEMIMPIN KITO .Den ghaso scenario ini akan berubah kalau semuo geng KNW ,KBR ,SRP dan GGT, golongan politik dan pemimpin dan semuo rakyat Malaysia samo-samo menolak dakyah media asing dan menyokong kerajaan.

Apo yang ghamai rakyat Malaysia tak sodar hari ini iolah ….KITO SENDIRI DENGAN BANGGONYA SAMO-SAMO  BERUSAHO UNTUK MEMBURUKKKAN KERAJAAN KITO …Pado golongan ini..Den cumo nak kato…APO YANG BERLAKU KEK MALAYSIA ADOLAH IBARAT APO YANG BERLAKU KEK DALAM RUMAH KITO….KALAU TUAN-TUAN MELUDAH DAN MENGHINO DAN MEMBURUKKAN NAMO MALAYSIA…SAMO MACAMKITO MELUDAH GHUMAH SENDIRI …!! KITO HANYO MANUSIO BIASO..DAN FAHAM SANGAT ISTILAH ..MANUSIO TIDAK SEMPURNO…DEN BERPENDAPAT  TUAN-TUAN SETUJU  DENGAN KENYATAAN BAHAWA..RAKYAT DAN KEPIMPINAN MALAYSIA ADOLAH MANUSIO YANG PALING SEMPURNO ..TETAPI..ERHHH KE GHUMAH DEN SEMUO ADIK BERADIK OMAK BAPAK DEN ORANG YANG SEMPURNO ..? I USED TO BE LIKE THAT, BUT NOW I REALISED!  Kalau kito keluar negaro , dan orang tanyo , What Do You Think About Your Country, Malaysia ?”….Adokah tuan nak cerito yang buruk atau  Tuan-tuan nak cerito yg baik pasal Malaysia? …Kalau Tuan-tuan Cerito yang buruk..dan kemudian orang itu tanyo ..THEN WHY YOU STILL A MALAYSIAN CITIZEN ….? AGAK-AGAK APO JAWAPAN TUAN ? 

Metafora untuk KBW/KBR/SRP/GGT …Mungkin ado di antaro kito yang  ponah lihat bagaima mano omak bapak kito sibuk nak menguruskan kojo kahwin, tetibo pado majlis tersebut pak kahdi tak datang sobab somput, kumpulan kompang tak datang sobab sosek, lauk jamuan basi dan sebagainyo….dan omak bapak kito cuba nak mengatasi masalah tersebut..adokah kito patut salahkan omak bapak kito pasal masalah itu atau caro dio menangani maslaah itu..sodangkan omak bapak kito tak menjangkokan ia akan berlaku, Adokah kito tuduh omak bapak kito sajo terlibat dalam konspirasi sobab tak setuju dongan calun menantunyo …?

Ok laaa, apo yang Den sampaikan disini adolah , walapun betapo marahnyo kito, betapo boncinyo kito kepado kepimpinan dan apo yang berlaku di Malaysia  ini, janganlah sampai ke tahap kito sendiri turut menyumbang  “KEPADO PEMBURUKKAN NAMO MALAYSIA DI MATO DUNIO”…Kalau kito bonci dan tak setuju dan anggap apo yang dibuek oleh kerajaan hari ini dalam menangani krisis MH 370 sebagai gagal, teruk , tidak  professional dan sebagainya  …kito diam ajo lah..tak payah lah kito mengapi-apikan lagi …..Kalau kito tak mampu nak membantu  didalam memadam kebakaran, tak perlulah  kito mengambil tindakkan yang boleh menyemarakkan lagi api kebakaran  itu …biarlahhh BOMBA MELAKSANAKAN TUGASNYA…Kalau kito tak mampu untuk memberi semangat atau sokongan moral kepado Ahli BOMBA yang sedang berusaha untuk  memadamkan kebakaran …elokllah kito beredar dan balik rumah duduk dopan TV sambil  nonton PROPAGANZA …..yang mungkin lebih sesuai dengan jiwa dan naluri kito…sambil tu kito curik-curik donga…ABANG BOMBA DAH SELOSAI PADAMKAN API KO BOLOM ? Kalau dah boleh tuan-tuan keluar untuk terus menikmati kehidupan dibumi yang tuan-tuan benci ini ........MALAYSIA .!