Thursday, 28 March 2013

When Gorilla's Comments On Guerrilla Warfare

Nampaknyo perang gorilla yang di isytiharkan oleh Kiram masih lagi tak nampak penghujungnyo. Macam dah dijangko, bukan sonang kito nak memusnahkan pengganas ini 100%, lobih-lobih lagi mereko tidak mahu bertempur secaro terbuko dengan pasukan keselamatan . Amalan tektik mereko , hit and run memang menyukarkan pihak keselamatan untuk menghapuskan mereko. Dalam konteks ini Den ghaso pasukan keselamatan kono lobih memperhebatkan lagi misi ‘search and destroy mereka’ dan juga mengambil pelbagai langakah kawalan yang lebih ketat serta meneruskan misi to win heart and minds of the people bagi menjamin kejayaan pasukan keselamatan di dalam situasi sebegini. Ado pembaco mintak Den bori komen dan pandangan tentang peperangan gerilla yang sedang berlaku di Sabah nei…Jawapan Den…

Friday, 22 March 2013

Hatred Politics : A Wake Up Call For Politicians and Supporters.


Salam Satu Malaysia…Maklumlah PRU dah doket, orang-orang politik tak kiro dari  puak mano sibuk sedang mempromosikan diri di dalam pelbagai caro. Sementara itu puak-puak penyokong sibuk pula bertogang leher mempertahankan parti politik masing-masing. Pertelagahan, perdebatan dan penghujahan memang banyak berlaku  iantara kedua belah pihak. Yang pastinya TIDAK AKAN PIHAK YANG BERPUASHATI,TIDAK AKAN ADA PIHAK YANG KALAH  DAN TIDAK AKAN ADA PIHAK YANG AKAN DIANGKAT SEBAGAI PEMENANG. Akhirnya apo yg dapat dikutip dari perdebatan mempertahankan parti politik masing-masing itu hanyalah DOSA bagi mereka yang mungkin telah terkasar kata, menuduh tanpa bukti dan mungkin Juga PAHALA kepada mereka yang cuba menyampaikan kebenaran secara berhemah dan yang lainya …hanya melakukan perdebatan yang sia-sia.. sahaja. Itu lah scenario politik yang dapat kita lihat yang sedang berleluasa di media dan juga dunia cyber hari ini. Salah siapakah bila perkara ini berlaku?

Thursday, 21 March 2013

We Have Won The Battle..But The War Still Goes On.


Bila Kiram mengistiharkan yang pengganas mereka tidak akan menyerahkan diri dan akan  meneruskkan peperangan secara gerilla, itu menandakan bahawa, We have won the battle but the war is still going on. Dengan deklarasi peperangan gerila ini sebenarnya ia memberi cabaran kepada pasukan keselamatan dan untuk menyelesaikannya. Dan ia tidak semudah seperti yang dijangkakan. Ini bermakna zon pertempuran tidak akan terhad kepada satu kawasan sahaja dan ianya tidak akan berakhir di dalam satu –satu masa yang boleh di jangkakan. Semuanya bergantung kepada banyak factor yang antara lainnya sejauh manakah pengganas ini mendapat sokongan dari penduduk tempatan atau, adakah kegiatan pengganas ini dibantu dan disokong oleh mana-mana pihak yang mempunyai agenda tersendiri dan sejauh mana keberhasilan pasukan keselamatan menggunakan pendekatan memerangai pengganas ini.

Kalau mengikut pandangan Mao Tse Tong di dalam bukunyo Mao Tse-tung on Guerrilla Warfare , beliau mengatakan dengan yakin bahawa peperangan counter atau menetang gerrila adalah sesatu yang mustahil berjaya dilaksanakan. Walau bagaimanapun, itu adalah pendapat seorang yang dikenali sebagai pakar di dalam strategi peperangan gerilla pada tahun 1940an dulu. Tetapi sekarang pada hakikatnya, sejarah telah membuktikan bahawa peperangan gerila boleh di tumpaskan. Dan kita juga patut berasa bangga kerana sejarah dan dunia juga telah mengakui bahawa Malaysia andalah antara Negara yang mempunyai rekod yang baik di dalam sejarah peperangan gerila . Sungguhpun begitu kita mesti ingat ia tidak mudah seperti yang dijangkakkan , kita mengambil masa kira-kira hampir 40 tahun untuk berjaya. Dan pendekatan yang kita ambil pula bukanlah semata-mata dengan hanya perjuangan bersenjata, not only through the barrel of the guns,tetapi  ia lebih komprehensif dan merangkumi beberapa tindakan lain secara kolektif seperti perlaksanaan Rancangan Briggs, Program Keselamatan dan Pembangunan atau lebih di kenali sebagai KESBAN dan sebagainya . Tak perlu Den huraikan apa dan bagaimana ia telah dilaksanakan, kerana Den percaya tuan-tuan pernah membaca atau mengetahui mengenainya.

Ap yang Den nak ulaskan disini, mungkin bentuk peperangan yang dinamakan sebagai peperangan gerila oleh Kiram itu adalah berlainan sedikit dari segi  konsep dan perlaksanaannya.Kalau konsep peperangan gerila klasiklah yang kiram maksudkan..Den ghaso ramai pengganas tersebut akan mati kebuluran atau mati berlawan dengan gorila dihutan kerana nak mencari makan belum lagi bertempur dengan pasukan keselamatan..hahahaa. Bagi Den di dalam situasi ini , terdapat kemungkinan besar mereka akan menggunakan konsep “taktik dan teknik pengganas modern” dan tidak mustahil mereka akan melaksanakan doktrik keganasan pengganas atau terrorist…dengan cara membuat bising di timur dan menyerang di barat.  "Uproar [in the] East; Strike [in the] West."  Ini adalah kerana pengganas tidak akan berani bertempur dengan pihak keselamatan pada masa kini walaupun badan mereka berselirat dengan tangkal. Kalau dulu dalam scenario peperangan gerila klasik, para perjuangan gerila ini amat bergantung kepada sokongan masyarakat tempatan , tetapi dalam doktrik keganasan penganas hari ini mereka mungkin tidak memerlukan sokongan demikian secara meluas. Apa yang mereka perlukan adalah satu sokongan yang datangnya dari mereka-mereka yang mungkin tidak berada di dalam kawasan konflik dan ia di buat secara berterusan. Para pengganas ini mungkin juga hanyalah ibarat  “pawn” di dalam permainan catur oleh pihak-pihak tertentu. Justeru itu kita jangan tertipu dengan scenario sebegini, yang mana kita jangan hanya mencari penyokong pengganas di kalangan dan di kawasan kita sahaja, tetapi kita juga harus memperluaskan carian kita dan mungkin ianya tidak berada di Malaysia…tentang siapakah yang membantu mereka….dan apa kah tujuan mereka berbuat demikian.


Den berharap sangat selain dari kita  selalu membaca Al Quran, membaca buku karangan Ibnu Muslim, Buhkary dan sebagainya, cuba-cuba ambil kesempatan sekali sekala kita membaca buku –buku tentang New World Orders, The Rouge States, Charlie Wilson’s War , dan sebagainya, dan kita mungkin akan Nampak bagaimana pihak-pihak tertentu memainkan peranannya di dalam sesebuah Negara demi untuk menguasi Negara tersebut secara tidak langsung. Contoh depan mata kita , adalah apa yang berlaku pada Syria sekarang, bagaimana pemberontakkan itu berlaku , bagaimana pihak pemberontak dapat mengalahkan tentera kerajaaan dan mereka mempunyai kelengkapan peperangan yang canggih dalam sekelip mata sehingga boleh menjatuhkan pesawat pejuang dan terakhir sekali siapakah yang telah di lantik sebagai presiden baru Syria di kawasan yang telah dikuasi oleh mereka.  Puak pembangkang Syria telah memilih Ghassan Hitto, seorang  natruslitasi  rakyat Amerika kelahiran Syria  untuk menjadi president sementara bagi mengantikan Bashar Al Assad. Bagaimana di Libya, Afghan, Iraq ? Ini menunjukkan tidak mustahil adanya campurtangan pihak asing terutamanya Amerika di dalam hal ini. Kenapa jadi begini, jawapan mudah Den, ia dinyatakan didalam doktrin New World Order, pihak Amerika  yang di kuasai oleh Yahudi mahu menguasi dunia dari segi ekonomi , ketenteraan dan politiks. Bagi mereka adalah mudah , “Either you are with us or against Us .” Jadi untuk memastikan kejayaan doktrin new world order itu , mereka akan memastikan bahawa sebanyak mana yang mungkin ketua-ketua negara itu adalah “orang –orang mereka” supaya mudah mereka dijadikan puppet on the string. Den tahu ramai pembaca yang akan mengatakan bahawa Den melalut,bagi Den tak kisah…kerana ini adalah reality sebenarya di dalam dunia ini sekarang.

Den tak kisah apa juga pandangan negative dan kritikan negative terhadap penulisan kali ini. Sebab ia tidak membawa sebarang keuntungan atau kerugian pada Den pun. Tapi Den rasa terpanggil untuk memaklumkan perkara ini kepada semua rakyat Malaysia, berhati-hati dan cuba fahami situasi yang berlaku di Malaysia hari ini. Kalau mengikut teori ini, orang untuk geng yang memperjuangkan New World Order meletakkan calon sebagai ketuo negaro kita dah ada, Cuma mungkin maso dan cara nak meletakkannya sahaja belum dijumpai dan mereka mungkin sedang berusaha. Bommmm!  Den dah agak ghamai yang akan gelakkan dan tembak Den pasal hal ini..tak poo , Den bangun dan nyatakan sekali lagi calon dan ado, tapi caro nak melotakkannya ajo bolom kono. Jadi Den menyeru supaya kito cubo fahami scenario yang berlaku di negaro kita ini dan cuba amatinya…Dan kalau –tuan dah buek pembacaan atau glance through buku-buku yg Den sebutkan diatas, In Syaa Allah Tuan –tuan akan Nampak sedikit sebanyak kebenarnnya.

Den cuba menulis isu ini dengan panjang lebar kerana Den nak kita semua berhati-hati dengan situasi sekarang. Mano yang nak donga laa yang tak nak..tiado paksaan . Ingat kita rakyat Malaysia lah yang sebenarnya mempunyai kuasa untuk menghalang campur tangan pihak NEW World Order ini, mereka tidak akan menyerang terus kepada kita dengan kekuatan ketenteraan mereka, sebaliknya mereka akan menggunakan kita rakyat Malaysia sendiri untuk meletakkan calon pilihan mereka sebagai ketua Negara ini. Caronyo….MACAM –MACAM CARO ADO…Jadi berhati-hati supaya kita tidak menjadi orang suruhan mereka dan tidak menyesal di kemudian hari. Jadi apa yang menjadi kerisauan sekarang ini adakah  terdapat kemungkinan bahawa insiden sabah yang bermula dengan niat untuk merampas kembali bumi Sabah boleh diguna dan di ekplotasikan untuk tujuan group New World Order ini .? Adakah  dengan tersadainya Kapal perang kapal USS Guardian di perairan Taman Laut Nasional Tubbataha di Laut Sulu, sekitar 640 kilometer sebelah tenggara Manila, Rabu (16/01/2013) ia nya memberi satu petunjuk kepada kita bahawa pihak tertentu turut terlibat dengan insiden di Sabah.  Tidak termasuk maklumat-maklumat risikan yang kita dengar, Den maleh nak higligthkan, nanti org kato fitnah pulak..maklumlah tak ado bukti…hanya risikan …!!! Adakah dengan kelengkapan dan persenjataan yang digunakan oleh pihak pengganas itu datangnya dari pihak tertentu. Adakah pihak pengganas akan melaksanakan prolong war dan mampukah mereka bertahan dari segi kelengkapan dan logistic tanpa bantuan pihak ketiga ? Den berpendapat kalau benar ada penglibatan pihak ketiga di dalam krisis di Sabah, maka terdapat kemungkinan ia akan berlarutan.

 Walau bagaimanapun Den rasa biarlah pihak keselamatan menangani permasalahan itu. Bagi Den , eloklah kita melihat isu yang berlaku di Malaysia dan insiden di Sabah pada hari ini  di dalam konteks  yang lebih luas .Jangan kita lihat permasalahan ini dari segi dalaman sahaja. Bukalaa mata, perbanyakkan membaca mengenai apa yang berlaku di dunia luar sekarang, kaji dan selidik  tentang situasi di negara-negara Arab dan apa sebab dan kesudahanya dengan perisitiwa Arab Spring itu. Dari situ kita mungkin akan dapat memahami dengan lebih jelas tentang apa yang sebenarnya berlaku  di Negara kita sekarang. Den  percaya dan yakin kalau kita dapat melihat dan memahami perkara ini dari segi prespektif yang luas.. dan mengambl tindakkan yang betul.. Inn Syaa Allah Malaysia akan terselamat dari disenaraikan sebagai Negara-negara boneka di bawah New World Order…! Kuasa Di tangan Anda…Gunakkanlah Dengan Sebaik Mungkin Demi untuk Kebaikan agama, bangsa dan Negara kita .

Monday, 18 March 2013

Kiram's Goes For Guerrilla War ..We Observe and Report !


Tiada Lagi Gencatan Senjata, Perang Secara Gerila - KIRAM III Itu adalah kenyataan terkini Kiram sepertimana yang dilapurkan oleh akhbar Filipina. Kenyataan ini sebenarnya bukanlah satu kejutan bagi Den . Kalau cakap orang kampung Den…Dah agak dah. Ini adalah kerana mereka sebenarnya di dalam keadaan desperate dan tersepit. Ini berikutan nasib yang telah diterima oleh pengganas-pengganas yang telah Berjaya melarikan diri dan kemudiannya di tahan oleh pihak keselamatan Filipina. Dengar khabarnya mereka-mereka itu akan di dakwa dan dibawa kemuka pengadilan Filipina. Dalam pada itu pihak keselamatan Malaysia , telah memperhebatkan lagi buruan keatas saki baki pengganas yang masih berada di Sabah. Situasi ini membuatkan mereka tersepit, dimana jika mereka terus berada di bumi Sabah , mereka akan diburu, jika mereka kembali ke sarang mereka di Filipina , mereka juga akan diburu dan di tangkap oleh pihak keselamatan Filipina. Justeru itu tidak hairanlah kiram membuat kenyataan tersebut. For them ...There is no others option for the terrorist…the bridge has been burned..!!!

Friday, 15 March 2013

My 0.50 cents Advise to Kiram and Pak Jenderal !


Salam semuo. Den tersenyum bilo membaco berita dari yang tersebar di FB mengenai berita yang dilapurkan oleh salah satu akhbar Filipina bahawa “

"..A young boy explains to media how passengers of a black car gave him Malaysian 50 cent coins and took pictures of the house of Sulu Sultan Jamalul Kiram III, in Maharlika Village, Taguig City, south of Manila, on 7 March 2013"

Wednesday, 13 March 2013

Between MAK LAUN and PAK MAUN ...!


Operasi Daulat masih lagi diteruskan dan ianya telah menampakkan tanda-tanda keberhasilannya walaupn agak sukar untuk menjangkakan bilakah ia akan berakhir. Statistik kematian dan kecederaan  di kedua belah pihak semakin bertambah dan kita hanya mampu mendoakan agar konflik ini akan berakhir dengan segera. Insiden yang pada mulanya disangka sebagai satu sandiwara politik oleh pihak tertentu ternyata ia adalah tuduhan palsu dan tidak bertanggungjawab setelah melihat angka korban dan kecederaan yang berlaku. Akibat dari tomahan dan tuduhan melulu itu maka ramai pihak yang menjadi amarah dan mula mengambil tindakan tertentu seperti membuat kenyataan balas yang berunsur mencabar dan mengutuk kepada pihak yang membuat tomahan. Selain dari itu beratus-ratus laporan polis telah dibuat oleh pihak yang tidak bersetuju dengan kenyataan itu terhadap si pembuat onar dan tomahan.

Sunday, 10 March 2013

Helps Our Troops To Help Us


Allhamdulilah, sejak pelancaran Ops Daulat sudah kelihatan beberapa tanda yang insiden di Sabah ini dalam keadaaan terkawal dan ia juga telah memberikan petunjuk bahawa, InsyAllah ia akan Berjaya di tangani oleh pihak Keselamatan. Walau bagaimanapun mengikut firasat Den, Ops Daulat ini mungkin akan mengambil masa yang agak  lama untuk di selesaikan. Ini adalah kerana nampak gayonyo pihak pengganas dah mulo berpecah dan mereka dah mula melaksanakan gerakkan secara peperangan gerilya. Apo pun ini hanyo andaian Den. Jika benarlah itu yang berlaku nampaknya tugas yang menanti pasukan kelselamatan akan menjadi agak rumit. Walau bagaimanapun dalam konteks ini Den yakin pihak keselamatan tahu apa yang patut dilaksanakannya . Mereka mempunyai kepakaran, pengalaman dan pengetahuan serta mengetahui situasi di ground zero. Justeru itu Den rasa eloklah kita biarkan kepada yang pakar untuk mengendalikannnya. Bagi kito yang tidak bertugas di kawasan operasi  dan hanya menjadi pemerhati eloklah kita mendoakan kejayaan diperolehi oleh pasukan keselamatan disamping melakukan apa yang termampu oleh kita sebagai menyokong usaha pasukan keselamatan di dalam menangani insiden ini.

Thursday, 7 March 2013

U ULANG ...I SAMAN U..!!!!!!!


Dalam kesibukkan para pahlawan kito mengangkat senjato berjuang menentang pengganas Sulu  di Sabah, tanpo kito sedari  ramai lak orang kito berporang sesame sendiri di media internet dengan menulis menghomen dan mengkritik  secaro torang-torangan “menontang” pasukan keselamatan dan kerajaan .Kalau perkaro itu di lakukan oleh suku sakat penyokong  Kiram dari luar negaro, Den tak berapo kisah, TAPI  io dilakukan oleh rakyat kito sendiri dan mengaku begitu patrioktik. Akibatnyo…kesian kekawan kito yang sedang berjuang di Sabah sobab menghadapi ancaman dan serangan dari duo pihak yang berkategori kawan dan lawan.. Pertamo  lawan dari geng KIRAM AL TIRAM  yang  mengancam dari sogi keselamatan dan keduonyo dari  kawan dan rakyat sendiri yang sedang menyerang untuk melomahkan morale  mereko….Sodih jugak Den dengan tindakan rakyat Malaysia yang menyerang dan cubo melomahkan semangat pasukan keselamatan kito…Jadi  nak merodokan kemarahan dan kekesalan Den ini….Den  nak masuk ke “time machine Den”…nak rehatkan otak……maleh nak tulis pasal isu itu laei……..

Wednesday, 6 March 2013

Sodarlah...Kiram...Sabah Bukan Milik Mu Lagi....


Ponek-ponek…ponek sungguh Den hari ini. Den sepatutnyo tidak lah seponek begini kerano  Den dah hamper 6 hari tak memotong gotah, pasal nak mengikut perkombangan di Sabah…Tapi ponek Den ini adolah berpunco dari terlalu banyak membaco sokongan dan pandangan sekumpolan pihak yang mengaku rakyat Malaysia yang BERSETUJU DENGAN TUNTUTAN KIRAM AL TIRAM NAK MENGAMBIL SABAH ATAS ALASAN SEJARAH YANG KUNUNNYO KAWASAN ITU ADOLAH TANAH KEPUNYOAN NENEK MOYANG MEREKO. Yang buek Den bertambah heran adolah kerana mereko yang menyokong ini adolah rakyat Malaysia sendiri…seolah-olah mereko suko Sabah ditawan oleh Kiram dan sos tiramnya. Den tidak marah kalau dio orang tu pengikut atau orang tiram dari Filipina…Kerano Den tahu tuntutan mereko memang tidak berasas dari sogi perundangan, “customs and international practice”…Jadi Den mengganggap tiram dan pengikutnyo kurang  pandai, na├»ve, bingai dan hanyo mempunyai angan-angan kosong dan hanyo mimpi disiang hari…..

Tuesday, 5 March 2013

TOGETHER WE UNITE TO SUPPORTS OUR TROOPS IN SABAH


Salam satu Malaysia. Gendang perang dah berbunyi. Para pahlawan telah bergerak dengan semangat penuh kekentalan menuju ke medan perjuangan. Didoakan pemergiaan mereka membuahkan kejayaan menentang  pengganas di medan perjuang dan kembali dengan selamatnya. Namun jika ada ditakdirkan ada diantara mereka yang  akan gugur maka dipanjangkan doa agar mereka gugur sebagai bunga bangsa dan ditempatkan bersama roh para syuhadah[yang Islam yo!]yang lain tu biarlah ikut kepercayaan agama mereka. Den pasti pemergian para pahlawan tersebut akan tetap dikenang sehingga diakhir zaman…

Monday, 4 March 2013

OPSEC: SILENCE MEANS SECURITY


Sehingga saat penulisan artikel ini, kito bolom nampak lagi sebarang gerakkan offensive yang dilakukan oleh pihak keselamatan.  Ado ghamai yang mulo tertanyo-tanyo apokah bentuk tindakan yang bakal dilaksanakan. Dalam pado itu banyak pulak maklumat-maklumat yang mempunyai nilai tactical yang boleh mempengaruhi operasi yang bakal dilaksanakan telah tersebar secara disedari atau tidak di media internet. Mungkin ado diantaro mereko-mereko yang mendapat maklumat melalui kawan-kawan atau saudaro maro di kawasan Sabah mengenai  situasi semasa , pergerakkan anggota , dan pelbagai perkara lagi berkaitan pergerakan dan kegiatan pihak keselamatan di Sabah. Dan kemudianya Maklumat tersebut  disebarkan di dalam facebook, twitter dan blog. Mako tanpo disedari  maklumat-maklumat tersebut telah dikutip dan dianalisa puak penceroboh dan mereko secara tidak langsung berkemungkinan boleh  menjangka apakah bentuk tindakan yang bakal diambil oleh pihak keselamatan . Perkara ini secara tidak langsung akan menggangu kelancaran dan mendatangkan bahaya kepada operasi yang bakal dilaksanakan oleh pihak keselamatan. Akibatnya akan hilang element of surprise dan mungkin juga akan membawa padah yang tidak  baik apabila operasi keselamatan itu dilancarkan.

Sunday, 3 March 2013

LAHAD DATU : Dont Fear The Armour Is Here


Salam Takziah buat keluargo dan sanak saudara wira-wira anggota PDRM yang terkorban  semasa insiden di Lahad Datu dan Semporna.   Semoga Allah menempatkan roh arwah-arwah tersebut  bersama para syuhada. Nampaknya insiden yang bermula di Lahad Datu ini telah menjadi isu keselamatan yang agak kompleks. Isu yang pada mulanya cuba diselesaikan oleh pihak PDRM secara diplomasi dan aman tidak kessampaian , apabila pihak penceroboh telah terlebih dahulu bertindak  dengan lebih agresif hingga menyebabkan  beberapa wira PDRM telah gugur. Situasi ini telah menyebabkan ruang penyelesaian  yang sepatutnya dapat ditamatkan tanpa sebarang pertumpahan darah telah tertutup sama sekali. Kesabaran dan kesungguhan pihak PDRM untuk menyelesaikannya dengan sebaik mungkin telah tidak dipedulikan oleh pihak pemberontak. Justeru itu Den bersetuju sangat sekiranya pihak keselamatan menamatkan konflik ini secara kekerasan . Kesabaran kita ada hadnya…