Friday, 15 March 2013

My 0.50 cents Advise to Kiram and Pak Jenderal !


Salam semuo. Den tersenyum bilo membaco berita dari yang tersebar di FB mengenai berita yang dilapurkan oleh salah satu akhbar Filipina bahawa “

"..A young boy explains to media how passengers of a black car gave him Malaysian 50 cent coins and took pictures of the house of Sulu Sultan Jamalul Kiram III, in Maharlika Village, Taguig City, south of Manila, on 7 March 2013"



Ado yang PM tanyo mengenai kesahihan berito tersebut. Respon Den, “What Do You think ?” . Semaso itu Den teringat pulak akan satu perisitiwa di awal tahun 90an dimana ketika itu kami sedang mengadakan satu demonstrasi kekuatan dan keupayaan GKK yang mana hanya dihadiri oleh pihak tertentu dan tidak dibuka kepada orang ramai. Kalau tuan-tuan masih ingat tentang Dato Panglima yang Den beri respon “…Maaf Dato you needs to know basis..! bila diajukan soalan tentang salah satu bahan pameran Den ?Itu  adolah satu pameran yangn Den maksudkan disini.  Biasanya selepas pertunjukkan VVIP akan diperkenalkan kepada tim RKK [Ronda Kumpulan Kecil- Unit Operasi GGK] dan beliau akan melihat kelengkapan dan dimaklumkan akan kemahiran mereka masing-masing. Semasa satu pemeriksaan dilaksanakan  seorang  anggota GGK telah memperkenalkan diri kepada VVIP tersebut . Katanya : …

Commando Good Morning Dato, Ang pangalan ko ay coporal Sutimin bin Mageran, may edad na 28, am i mula sa Muar Johor. Ang aking specialty ay Ako ay isang mamamaril na nakatago. Maaari kong magsalita ng tagalog, ingles at basura ....


just my 0.50cent worth of advise...

Den secara peribadi memang TIDAK MENYANGKAL  keupayaan pasukan keselamatan kita di dalam melaksanakan misi-misi sebegini. Mungkin ado diantara pembaco yg pernah terdengar atau mengetahui tentang apa yg berlaku di jiran kita sebelah timur, dan juga kisah yang berlaku di jiran kita sebelah selatan dan utara. Selain dari itu banyak lagi misi-misi yang dikategorikan sebagai blacks ops yang pernah dilakukan oleh pasukan keselamatna kita. Maaf Den tak dapat nak menceritkannya disini. Bagi mereka-mereka yang pernah terlibat di dalam unit-unit seperti Cloak n Dagger, Green Bere mungkin mempunyai pengetahuan atau pengalaman. I have the privilege to served in both unit.

Antara cerita yang dihebahkan di beberapo blog Malaysia ..ehsan  Kedah  Laa Nei. Bilo dan dari mano dio mendapatkan lapuran nei tak sompek Den nak carik dan pastikan:

"Malaysia has quietly shown Singapore over how weak it security is. Malaysia has slapped the Singapore armed forces in ways that caused it to come unstuck. The most dramatic was when Malaysia's Commandos invaded Singapore high security air missiles base in Bukit Batok overlooking the Straits of Johore and pasted Malaysian stamps on the missiles and replaced the Singapore flag on the Commanding officer's table with the Malaysian flag. Several Singapore officers resigned oe were reassigned or demoted. The major who carried it out, who is known by his nickname, Sam , is still around and in the business"

Dan kalau anda berpeluang bersembang dengan otai-otai lamo commando akan dengan bermacam-macam lagi kisah tentang black ops. Walau bagaimanpun Den berharap tuan-tuan berhati-hati kerano mungkin jugak ado yang suko membuek “nasi tambah “ tentang kisah-kisah yang mereko ceritokan. Kadang-kadang kisah yang diceritokan itu memang berlaku tetapi telah di modified dan di tambah asam dan garam kasi lobeh sodap. Bukan apo Den sendiri pernah terkono,bilo berjumpo dengan seorang yang pernah terlibat dengan black ops, tanpo dio mengetahui bahawa Den sendiri  turut terlibat di dalam kes itu…yang mengonokan Den tu budak komando mudo laei….huhuuh..Tapi Den layan ajo  demi tidak mahu memalukan dio. Cumo nasihat Den kalau para pembaco berpeluang berjumpo dengan “mereka-mereka” ini, pandai-pandai , fikir dahulu akan kebenarnya dan nilai akan ke logikkannya..jangan percayo bulat-bulat, kerano ado ghamai diluar sano yang mengaku terdiri dari bokeh-bokeh anggota Cloak n Dagger dan Bere Hijau yang ontah apo sobabnyo Den tak dapek nak pastikan…glamour kot..?.

Jadi bagi Den tidak  musthail berita yang dilapurkan oleh pihak Filipina itu  adalah benar. Yang pentingnya,jika berita itu benar Den harap Kiram dah dapat msg dan faham…bahawa, he is reachable, he can run but he can never hide. Secara peribadi Den tak berapa kisah sangat dengan Kiram tu, memandangkan kesihatannya pun tak sebaik mana, tetapi Den berharap msg tersebut dapat difahami oleh suku-sakatnya  bahawa they are not safe… Den merasokan msg .50sen itu harus difahami dan di ambil ikhtibar untuk semuo puak yang berhajat untuk cubo mengganas kembali ke bumi Sabah. My message to Kirams and his cronies.

We have so many ways to dealt with this kind of intruders, legally, military or black ops. The choices are yours. If you enter the dragon’s Den forcibly, we will chase you out with our mighty force. If you come to us in peace and harmony, we will let you in politely and with dignity and of course we will help you in any way we can as our brothers Muslim. So there is still time for you all to take a wise option, surrender unconditionally or you all will be killed without mercy.

Dan untuk para pembaco , Den nak bagi tahu kalau boleh don’t try to underestimate our  capability. Den  beraso sodih sekali bilo terbaco terdapat banyak kritik-kritik yang diterimo oleh pasukan keselamatan dari mereko-mereko yang pakar tentang warfare strategy, military operational, military taktics..tapi bilo tengok education back ground..Master in accountancy, degree in Science computer, Usullludin etc… Walau bagaimanpun yang lobih buek Den teraso kosa adolah  bilo ado Pak Jenderal yang secaro terang-terangan menghentam dan mengkritik akan keupayaan pasukan kito.

Bagi Den secaro peribadi , dio tak sepatutnyo berbuat begitu wak e maa apa jugak alasannya. Kerano kenyataan itu tidak akan dapat membantu menyelesaikan keadaan yang telah berlaku selain ia secara tidak langsung meremehkan dan memburukakan rakan sepejuanganya yang sama-sama pernah berkhidmat dengannya dahulu. Kalau betullah apo  yang sangkokan atau didakwokan oleh Pak Jenderal tu, kenapo tak meluahkannya kepada rakan-rakan beliau yang masih lagi berkhidmat supaya mereko dapat mengambil tindakkan yang sewajarnya yang mana itu adalah caro yang lebih baik dan berhemah..dari berdegar-degar mengkritik dan memaklumkan kepada umum dan bilo di tanyo apo kah jalan penyelesaiannya…jawabnyo..entah tanyolah kepada mereko yang bertanggung jawab. Dan lobih memburukkan lagi kenyataan itu dibuek atas pentas politik dan bukannya ia dibuat secara peribadi tanpa menggunakan mana-mana platform politik.

Kalau benar sebagai pak jenderal lamo dan rasa terpanggil untuk memberi pandangan ikhlas dengan niat nak membantu keadaan dan berhajat nak membantu rakan-rakan yang masih lagi dalam perkhidmatan apa pasal tidak buat ia secara neutral tanpa berpaksikan mana-mana  parti politik. Kalau begitulah yang dibuek oleh pak jenderal ini, Den yakin ghamai dari anggota-anggota veteran dan masyarakat akan tambah respect kek pak jenderal nei. Ini tak pasal-pasal..ghamai yg mengutuk tindakan beliau . Entahlahh..Den harap Pak Jenderal ini faham apo yang Den cubo sampaikan. 

Entah kenapo tibo-tibo Den teringat soalan yang Den kemukoan kepado Pak Jenderal ini semaso Den berkrusus dulu .

’’Salam Dato, WHAT IS YOUR OPINION when there is an allegations that our …..Units is obsolete and is not applicable in the modern warfare…? 

And his answer : “…Who are you ..? Which unit are you from….How long you have been in service….and What do you think ? 

….Pegerrhhh A general answering my question with a  general question to me…!

 My answer…GENERALLY SPEAKING... I DON’T KNOW… WHAT DO YOU THINK? huhuhhuhu … Ingat nak “collect point”…..tapi malangnya… Hilang point Den sebagai student hari tu…