Pages

KENGKAWAN SIBER DEN

Sunday, 31 July 2011

"A picture is worth a thousand words"

"A picture is worth a thousand words"

Thursday, 28 July 2011

Siri 2 : The Roaring Tiger : Capt Mohd Raus b Abd Manaf (R)

Sepengetahuan Den , komando Malaysia ini ada ramai hero-hero yang tidak diketahui oleh pihak umum sebaliknya mereka adalah ‘legenda’ dan menjadi sebut-sebutan  antara beberapa generasi komando sama ada disebabkan oleh keberanian mereka di dalam  menentang musuh atau pun ada juga yang menjadi legenda disebabkan sifat dan sikap ketaatsetiaan serta semangat komando yang mereka tunjukkan di dalam penugasan harian mereka. Dan ada juga di antara mereka yang menjadi ‘legenda’ disebabkan perangai dan sifat mereka yang …berani tak bertempat. Masa zaman Den, nama-nama seperti Nordin Awang Liku, Ali Cabang, Osman Mario, Bakar Engginer , Kapt Suffian. Mc Gyer, dan beberapa orang lagi selalu menjadi ‘cerita’ di kalangan anggota komando bukan disebabkan keberanian mereka semasa bertempur dengan pihak PGKM, tetapi disebabkan sifat dan semangat  komando mereka yang agak extreme...

Wednesday, 20 July 2011

Siri 1 : The Roaring Tiger : Capt Ali Amir (Arwah)

Dalam entri Den kali ini, Den bercadang untuk menulis berkaitan dengan hero-hero komando yang telah mengorbankan jiwa dan raga demi untuk keselamatan negara. Mereka- mereka ini adalah hero-hero yang sepatutnya dilaung-laungkan  kerana sifat keberanian dan jati diri  yang mereka tunjukkan sebagai anggota komando  dan layak di gelar sebagai “pahlawan negara”.  Dari semakan dokumen rasmi, Den dapati ada mereka yang telah di ‘sanjung’ sebagaimana yang sepatutnya tetapi ada juga yang telah tidak diberi sebarang ‘recognition’ sebagaimana yang sepatunya.

Monday, 18 July 2011

KLIK KE BLOG PAPAGOMO

Den tak berniat nak membuat posting hari ini , apa tah laei posting yang  berbaur politik..Tapi bilo Den terbaco blog nie, yang mano sanggup mempermainkan orang yang mati semato-mato nak meraih sokongan, Den ghaso terpanggil  untuk menyebarkannyo..dan membiarkan pembaco membuat penilaian sendiri samo ado ini adolah sandiwara politik atau memang kejadian sebenar..Jom  kito tengok dan kito nilaikan....KAT SINI.

Sunday, 17 July 2011

Siri 2 : OPS SCORPENE

Kapal selam Scorpene adalah merupakan salah satu aset strategik Negara yang baru dibeli. Sebagai satu aset strategik kerajaan Malaysia tidak seharusnya  memberi terlalu banyak publisiti dan juga penyebaran maklumat berkaitan dengan asset tersebut apatah lagi tentang tahap operasi dan juga ‘services viability ‘ aset tersebut. Selain dari itu aset ini adalah sangat sensitif dan juga digeruni oleh pihak musuh kerana kebolehannya beroperasi tanpa dikesan.

Friday, 15 July 2011

SIRI 1 : OPS SCORPENE

Mungkin ramai yang tak tidak tahu bahawa, terdapat usaha serampang dua mata yang bertujuan untuk memdapatkan maklumat ketenteraan dan juga secara tidak langsung bertujuan untuk memperlekehkan kredibiliti pasukan keselamatan kita. Dan dalam masa yang sama akan memburokkan kerajaan,Perkara ini jelas berlaku di depan mata, walau bagaimanapun kita tidak mampu untuk berbuat apa-apa disebabkan ia dilindungi oleh undang-undang malah ia telah menjadi satu keperluan pula dari segi undang-undang untuk kita melaksanakannya. Situasi ini  boleh di panggil sebagai “Espionage through the Legal Means”. [ELM]. ELM  ini pulak boleh berlaku dengan duo caro, pertamo, melalui kebebasan bersuaro di Parlimen [ELM + PROXY ] dan keduo melalui tindakan undang-undang terhadap kerajaan.

Wednesday, 13 July 2011

WITH THE GOD'S WILL....I WILL SURVIVE !

Baru duo tigo artikel Den tulis yang  berkaitan isu keselamatan, ghamai yang dah paneh. Den bukanyo nak berpolitik tetapi Den nak membincangkan isu-isu berkaitan keselamatan. Ado salah sangko dan dah mulo menuduh Den macam-macam. Den tak marah, cumo Den sodih sikit yang menuduh caro tak langsung tu adolah orang-orang yg warak, dalam  Islam ado mengajarkan bahawa TAK BAIK KITO BUROK SANGKO….tapi ,ontahlah maleh Den komen lobeh-lobeh. Sobab yg Den ghaso ghamai yg buruk sangko nie adolah orang-orang yg baik latarbelakang agamonyo. Bagi nak merodhokan keadaan biar Den menulis perjalanan terakhir Den sebagai pegawai Undang-Undang dan berharap ini mungkin akan menyojokkan keadaan sebolom Den menulih pasal isu-isu keselamatan yang lobeh grand lagi hahahaaaaa...

Tuesday, 12 July 2011

THE HIDDEN HAND...

Seperti mana yang telah Den nyatakan bahawa BERSIH sebenanya telah didalangi oleh THH yang mempunyai agenda tersendiri yang ingin mencampuri urusan pemerintahan di Malaysia. Nak di cerito seara detail, takut panjang sangat dan berbolit-bolit hinggo menyukarkan Den nak membuktikan kebenaran dakwaan bahawa BERSIH dibiayai oleh geng-geng Yahudi, George Soros. Jadi Den cubo tulis secara ringkas dan padat agar mudah difahami.

SEBONARNYO DAH BANYAK BLOG YANG BERCERITO DAN BUKTIKANNYO...DEN INI KIRO SIARAN LEWAT ATAU SIARAN ULANGAN ..AJO..

Sunday, 10 July 2011

Kenali Pemimpin BERSIH ......

Den tidak mengonali Ambiga in secaro khusus atau doket, lalu Den bueklaa aktiviti menggogling dan Den jumpo fasal ambiga ini dan menurut ceritonyo ...”Ambiga Sreenevasan has stood up for religious tolerance and was the lawyer for Lina Joy in her apostasy case. Ambiga has argued that Article 121(1A) of the Constitution of Malaysia does not deprive Muslims from equality and freedom of religion. Acting in her capacity as President of the Malaysian Bar Council, Ambiga accepted a memorandum on the formation of an inter-faith commission, which also made 14 demands. Ambiga further held a forum on Article 121(1A) concerning syariah law and the rights of Muslims for freedom of religion, despite objections from conservative Muslim groups.

Looking For The Master .

Bila Den nyatakan bahawa sekarang ini ada ‘hidden hand’ yang nak memporak perandokan negaro kito Den pasti ghamai akan tergolak dan ado jugo kato yang Den dah melalut .Kalau ado yang beranggapan demikian Den tak kisah, sobab Den pasti ado jugak yang ingin tahu fasal “hidden hand” ini. Lagipun Den nak bagitahu sobab bondo ini elok dikhobarkan kepada orang ghamai, nak-nak geng-geng seIslam dan seMelayu Den. Terpulanglah pado pembaco nak terimo atau tidak.

Tuesday, 5 July 2011

Antara Den Atau Dia...

Den nak sambung balik pasal perjuangan Den yang bolom selosai sebagai pegawai undang-undang.  Semaso Den berkhidmat di dalam formasi yang akhir Den sebagai pegawai undang-undang, banyak berlaku peristiwa-peristiwa yang sering  “menimbulkan “conflict of interest” antara Den dan juga keperluan organisasi.  Di dalam masa yang samo Den selalu jugak berlago angin dengan beberapo orang pegawai memerintah unit. Den bukan lah nak berlagak hero atau nak jadi robin hood dalam kebanyakan kes, tetapi Den ghaso bilo Den diamkan atau tak ambik  port, Den tak seleso dan selalu jugak Den terjago tongah malam, dan bertanyo pado diri Den , adokah Den bersikap jujur dan buek apo yang sepatutnya di dalam menolong budak-budak (anggota) yang sering kali tertipu dan teraniaya secara tidak langsung disobabkan kenaifan mereko bilo tibo bab-bab undang-undang tentera ini.

Sunday, 3 July 2011

Nasib Baik Aku Tak Join .

Den maleh nak berpolitik, tetapi memandang ghamai pembaco Den terdiri dari anak-anak mudo yang mungkin suko berpolitik, mako Den nak sampaikan sikit messsage, manolaa tau kot-kot ado yang boleh menerimo, pada yang tak boleh menerimo Den tak kocik hati...masing-masing ado pandangan sendiri. bilo tibo bab politik ini.sensitif sikit banyak yang nak menorokam Den kalau Den tak sealiran dengan mereko.....kalau macam tu suko hati kau lah.. Niat Den cumo nak mengingekkan bondo yang Den ghaso baik....