Saturday, 30 April 2011

Bacaan Ilmiah : PROTOKOL-PROTOKOL ZIONIS YAHUDI

Sesekali Den nak sampaikan juga agenda-agenda Yahudi yang nak merosakkan umat Islam, sebagai peringatn kepada diri Den dan rakan-rakan yang sudi membacanya.  Protokol Yahudi telah dibawa ke pengetahuan umum pada tahun 1901M, apaila seorang wanita perancis telah mencuri naskhah protokol ini daripada seorang pemimpin tertinggi Freemasonary. Wanita tersebut telah mencurinya diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yang diadakan di Perancis. Di dalam naskhah asalnya tidak digunakan kalimah “Yahudi” kecuali di dalam dua tempat sahaja. Ianya hanya menggunakan perkataan “Kita” dan “Orang bukan Yahudi”. Protokol-protokol ini telah diterjemahkan ke bahasa Arab oleh Ust Mohd Khalifah Attunisi. Di bawah tajuk “Protokol Hukama Sohyuni”. Artikel ini di petik dari blog Laman Emjay



Protokol Kesepuluh
Yahudi akan membawa masuk racun ‘Liberalisma' ke dalam negara-negara yang bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen yahudi dalam melaksanakan rancangan rancangan Yahudi.
Protokol ke 10 Yahudi mengandungi 8 perkara....
  1.  Song.... Lagu-lagu yang menghiburkan.. jika ada anak-anak yang tak tau mengucap.. tetapi boleh menghafal lagu Hindustan yang panjang berjela... Ada anak-anak yang tak hafal Fatihah.... tapi boleh mengingati lagu Siti Nurhaliza yang panjangnya berdepa depa..... berjaya sudah Yahudi.... Hingga kita terfikir..... bagaimana jadinya radio kalau tanpa lagu?
  2. .Sex..... Lagi satu kegilaan remaja dan yang tua. Sex dimana-mana.. di kaca tv, dalam filem, dalam iklan... babak sex amat lumrah.. kekadang adegan sex tak diperlukan, tetapi diselitkan jua sehingga ada orang menonton filem hanya kerana ada adegan sex.. filem 18SX amat laris berbanding filem U... VCD lucah mudah didapati... dan harganya amat murah... Adakah filem yang tiada adegan sex? Lagi sekali berjaya sungguh Yahudi laknatullah......
  3. .Smoke.... Rokok.. menjadi kegilaan para remaja... sehingga dikatakan tidak moden jika tidak merokok... malahsekarang merokok menjadi budaya bagi mana-mana perempuan yang kononnya mau digelar "up to date"..Dulu yang merokok ini golongan pelacur saja....ataupun penari kabaret.... (aku tengok dari filem P Ramlee).... Syabas yahudi... berjaya lagi kamu....
  4. .Sport... Pelbagai jenis sukan ditonjolkan dan lelaki dengan perempuan sama-sama berlumba mencari nama dalam sukan... hinggakan sekarang bola sepak pun  perempuan main juga.. Bila bersukan, tutup aurat mestilah jauh sekali, sembahyang pun banyak yang miss.. bukan yang bermain sahaja tak sembahyang... yang menonton pun tak sembahyang juga... Kalau menonton di rumah... akan lambat sembahyang sebab takut tak nampak macam mana masuk GOL.... Yahudi gol lagi.... sampai ada ulamak kata... kerana sukan..sembahyang boleh tangguh... Masya-Allah,..
  5. . Fun.. Hiburan...di mana-mana kita dapat hiburan yang melalaikan.... Kalau kita lihat dalam 100 majalah.. mungkin 99 adalah majalah hiburan.. Kalau ada konsert.... sanggup orang Islam bertandang hingga menghabiskan banyak wang dan bila ke konsert....pelbagai maksiat akan diselit masuk.... Yahudi terhibur lagi....
  6. Female... Perempuan...tawaran Yahudi yang amat mengasyikkan..terutama dalam iklan..yang kadang-kadang tidak ada kena mengena dengan perempuan... Kalau kita ke kedai bateri kereta...di hadapan bateri terpampang gadis dengan pakaian tidak menutup aurat beraksi... apa kena mengena bateri kereta dengan perempuanYahudi bersorak lagi.....
  7. Fashion.... Fesyen terutama perempuan yang bermacam- macam..sehinggakan kalau pakai tudung pun mereka dah takmenutup aurat.... Macam mana dikatakan bertutup aurat jika bertudung tetapi berbaju ketat yang kekadang menampakkan pusat? Yang mewarnakan rambut lagi teruklah... Buat apa bertudung kalau rambut diwarnakan.... Bila warnakan rambut.. mestilah tidak bertudung sebab kalau bertudung.. bagaimana nakmenayangkan warna rambut yang terkini itu... Kalau dah rambut diwarnakan... sembahyang pun tak sah... malah mandi hadas pun tak sah sebab kebanyakan pewarna adalah kalis air... itu tak kira yang cukur bulu kening lagi... Yahudi ketawa lagi....Umat islam sudah jadi macam Yahudi....
  8. Food..Makanan.. Lagi satu kegilaan Umat Islam terutama makanan dari Barat termasukalah McD , Kentucky , Pizza hut... dan seribu satu macam lagi... Buah kurma yang menjadi makanan Rasulullah dipandang hina....masuk rumah pun setahun sekali bila bulan Ramadan... tapi makanan Barat menjadi kebanggaan...Bila makanan datang dari Barat.. adakah kita yakin tentang halalnya? Contohnya Kentucky .. rempahnya datang dari Amerika.... siapa nak pergi check...halal ke tidak? Bila makan benda haram, masakan iman menjadi mantap... Maka lahirlah Umat Islam yang bukan perangai saja macam yahudi... tetapi berfikiran pun macamyahudi...Nauzubillah.....Yahudi makan Islam lagi... 

Siri 11: How Long is Longggggggggggg..March!

Masa terus berlalu, badan Den dah bertambah kurus,tulang rangka dah mula menimbulkan dirinya.Tempuh masa peringkat kem dah sampai kat penghujungnya. Dari jumlah 175 orang yg mula-mula ada dalam Kump A, kurusus AK nie, cuma dah tinggal 120 lebih. Yang lainya dah banyak yg gugur ..atas bermacam-macam sebab. Siswa yang dulunya ada 5 kini dah tinggal 2 orang dan dalam kump B ada 3 orang lagi...yang lainnya semua dah kecundang..Den masih bernasib lagi kerana terselamat sampai tahap kini..Semasa hari terakhir kami nak meninggalkan kem dan bergerak ke kawasan latihan seterusnya, diadakan satu majlis..perpisahan...bukan majlis yg macam biasa-biasa tu, majlis nie lain sikit..kami akan berbaris dan kemudiannya akan membawa pack pasir 10 kg yg selama ini menjadi beban dalam pack kami dan mencampaknya kat satu tempat yg telah dikhaskan. Masa tu kami akan nyanyi lagu 'bertemu dan berpisah"...sambil slow march sehingga ketempak pembuangan . Lepas dari acara tu , kami pun bergerak menaiki kenderaan menuju destinasi seterusnya...di kawasan lapangan sasar untuk latihan peluru hidup yang jarakny lebih kurang 60 km dari Betutu....

Kami sampai pada waktu hari telah gelap, seperti biasa selepas makan, kami terlibat dengan acara-acara tambahan  yang diadakan diwaktu malam sekiranya tiada latihan yang dibuat. Pada masa ini kami tidur di satu kawasan lapang dengan bertilamkan tanah dan berbumbungkan langit..Sebelum terlelap sempat juga Den melihat keindahan langit diwaktu malam dengan ditaburi oleh bintang-bintang....sambil mengenangkan nasib, tahap pertama Den dah berjaya, apakah Den akan berjaya untuk mengharungi tahap seterusnya...hanya tuhan saja yang tahu....Malam itu kami tidur dengan bertemankan agas dan nyamuk...dan menjelang paginya kami basah sebab berembun....

Kira-kira 5 hari kami berada di kawasan lapangan sasar tersebut. lima hari itulah kami tidur dikawasan lapang, kami kepanasan macam cacing di siang hari dan kami kesejukan di malam hari kerana bermandikan embun. Latihan yang dilaksanakan semasa di sana semuanya menggunakan peluru hidup..Latihan agak bahaya kerana sepanjang latihan kami sentiasa bermain dengan peluru hidup. Kami berlari di kawasan yang telah di pasang bom, dan di turuti dengan tembakan GPMG yang hanya 2 kaki di atas kepala. Pendek kata masa tu memang hebat, kalah filem perang melayu...maklumlah semunya peluru hidup...yang tak hidup hanya sasaran dihadapan dan ada juga anggota AK yang hidup ..tapi tak boleh nak bergerak..sebab panik, takut...dan mereka-mereka ini sudah dijanjikan dengan tiket untuk keluar kursus sebaik sahaja latihan tersebut tamat. .Kami terpaksa berhati-hati sebab selain tembakan GPMG secara berteruskan yang dilepaskan 2 kaki diatas kepala kami, terdapat juga bom-bom yang dipasang di tempat-tempat yang telah ditandakan...selain dari itu kami juga berhati-hati kerana senapang yang kami guna juga mempunyai peluru hidup....Di akhir latihan lebih kurang 17 anggota AK telah dikeluarkan dari kursus kerana 'tidak berkemampuan untuk berfikir dan bertindak dengan penuh keyakinan semasa berada di dalam situasi "pertempuran"dan juga atas sebab-sebab keselamatan. 

Keesokkannya bermula satu latihan yang mencabar di dalam kursus AK., iaitu "long march". Latihan ini adalah satu-satunya latihan yang tidak ada sebarang paksaan dari pihak jurulatih.Sementara itu sekiranya anggota tidak mahu mengikut latihan ini, ia adalah dibenarkan dan sebaik sahaja dia keluar dari latihan ini, ia akan diberikan ganjaran  dengan penuh kemewahan..makanan, minuman, dan rehat yang secukupnya.  Semasa latihan long march nie, kami dikehendaki berjalan kaki dengan membawa 'complete FSMO, ration untuk 14 hari, senjata dan segala kelengkapan perang individu. in menjadikan purata pack kami antara 35-40 kilo. Kami di kehendaki berjalan sejauh hampir 120 batu (mengikut kiraan atas peta- kalau sebenarnya hampir 200 batu) dalam masa 3 hari dua malam. Perjalanan akan mengikut leg (tahap) tertentu.Kami akan berhenti untuk makan selama 1 jam dan tidur selama 4 jam . Sekiranya kami lambat sampai di checkpoint dimana kami sampai, kami akan kerugian masa untuk memasak dan makan sebab, selepas satu jam, semua anggota mesti teruskan pergerakan.

Perjalanan kami bermula dengan pendakian Gunung Ledang,dan bermula pada waktu pagi,. Semasa berhenti rehat untuk makan di puncak Ledang, Den dimaklumkan sudah lebih 10 anggota tarik diri, sebab semasa itu cuaca agak panas dan ramai yang tidak berpeluang untuk memasak tengahari dan makan, kerana lambat sampai, jadi mereka-mereka ini yang tidak dapat rehat dan makan dengan secukupnya merasa tidak yakin boleh meneruskan perjalanan seterusnya, yang pada masa itu masih jauhhhhhhhhhhhh lagi untuk kegarisan penamat. Keadaan menjadi lebih teruk lagi, apabila  kami melalui jalan raya, kerana pada masa tersebut, sebuat trak 3 ton dikhaskan untuk membuat siaran propaganda, memujuk anggota-anggota AK untuk berhenti dari meneruskan perjalanan dan menaiki kenderaan tersebut. Diatas kenderaan tersebut telah ada beberapa anggota AK yang telah keluar kursus, memujuk dan memanggil-manggil  kami untuk menikmati makanan dan minuman "coke sejuk" dari atas kenderaan. Mana-mana anggota yang tak tahan godaan akan terus menaiki kenderaan tersebut..dan secara otomatik akan terkeluar dari kursus.

Setiap kali kenderaan propaganda itu melintas dihadapan Den akan tunduk dan menyanyi kuat-kuat, agar Den tidak dengar apa yang  anggota tanggo (anggota yg dah turun kursus ) cuba rayu dan pujuk untuk mengikut mereka. Den pun tak akan pandang mereka, kerana, Den sendiri takut tergoda dengan kenikmatan yang dijanjikan. Seseungguhnya latihan ini benar-benar mencabar kekuatan fizikal dan mental para anggota kursus. Kebanyakkan dari mereka yang gagal di masa latihan ini adalah disebabkan "ketiadaan tenaga"  kerana kekurangan makanan, sebab bila sampai di checkpoint untuk makan, mereka keletihan dan dan tidak sempat untuk memasak...kerana makanan yang dibekalkan adalah semuanya rangsum kering yang perlu dimasak. Bila dah penat dan masa pula suntuk, memang tak masaklaa jawabnya..akhirnya, walaupun hati kata boleh lagi...tapi badan dah tak leh nak pi...tu yang gugur ditengah jalan tu.

Den bernasib baik, kerana Den amalkan petua-petua yang diberikan oleh senior Den tentang bagaimana nak lulus latihan 'long march' nie . Pertamanya, persiapan minyak bawang (minyak masak + bawang putih), Den akan sapu kat tapak kaki setiap kali berada di check point,keduanya, bila sampai aje kat check point, masak air panas dahulu dan buat air gula, minum seberapa banyak yang mampu dan kemudiannya, minum air putih sebanyak yang mampu semasa perjalanan, jangan dok nak masak nasi aje , sebab selalunya bila nasi dah masak tak sempat nak makan...jadi nasi tu boleh dibuat bekalan dan makan sambil berjalan, tetapi tenaga dari air gula akan memastikan kita mempunyai tenaga yang  berterusan . Satu lagi, semasa berjalan, jalan dengan hati yang tenang dan jangan timbul sebarang persoalan tentang berapa jauh lagikah check point, boleh ke aku sampai dan sebagainya..soal-soalan tersebut akan mengganggu konsentrasi kita untuk meneruskan perjalanan. dan yang satu jangan pandang pada  trak propaganda dan kuncu-kuncu yang berada didalamnya..kerana ia amat bahaya...ramai yang kecundang kerana tidak tahan godaan, nak -nak lagi kalau ada diantara tanggo tu kawan  anda..lagi tinggi kebarangkaliannya anda nak mengikuti 'tim propaganda tu"...oleh itu semasa berjalan selalulah tunduk dan tawaaduk, seolah -olah insaf...dan cuba bercakap seorang diri (bercakap ..bukan berfikir) dan bak kata Arumugam dalam lagunya..."bayangkanlaa..yang indah-indah ...."Dan yang akhir sekali sebagai satu bonus...kalau anda berkemampuan untuk tidur sambil berjalan..tetapi ia hanya boleh dibuat secara buddy-buddy sistem....anda tidur sambil memeng pack buddy anda , buddy anda akan menjadi guide anda sementara anda tidur, tapi jangan sampai buddy pun tidur...alamatnya kedua-dua akan menempah bahaya.

Diakhir perjalanan Den untuk menamatkan latihan tersebut, kira-kira 10 km dari garisan penamat, jurulatih telah memberi kata-kata perangsang kepada Den dan tiga rakan Den yang lain....Den macam tak percaya masa tu kerana Den berempat adalah kumpulan pertama yang akan sampai di garisan penamat. Masa tu semangat memang tinggi, tapi Den tetap kekalkan 'rentak perjalanan Den, sebab bagi Den 10 km kalau kata jurulatih tu Den tak percaya...kerana pada analisa Den tempat penamat tu mesti dah terlalu dekat dalam 2-3 km atau masih ada lebihkurang 20 km lagi...Sebab Den dah masak dengan perangai jurulatih Den ini. Ada kemungkian yang jurulatih kata 10 km sebenarnya dalam 2-3 km sahaja , jadi kalau lemah semangat, mungkin akan tarik diri....tapi  ada juga kemungkianan yang sebenarnya masih jauh ;lagi, tapi  nak bagi semangat supaya  kami meneruskan perjalanan. Apa pun Den tak nak termakan dengan kata-kata jurulatih tu, Den kekalkan tempo Den, manakala 3 lagi rakan Den, menjerit kegembiraan  bila mendengar kata-kata jurulatih tersebut..dan berjalan dnegan lebih laju meninggalkan Den ...Masa tu  jam dalam pukul 9:00 malam, Den pandang belakang tak kedengaran sebarang suara lain, maksudnya kumpulan yang belakang Den masih jauh lagi..dan dihadapan Den 3 orang rakan Den meneruskan perjalanan dengan pantas sekali hingga Den dah tak dengar atau nampak kelibat mereka..Den meneruskan perjalanan di dalam ladang kelapa sawit itu secara solo dan terus mendendangkan lagu kegemaran....pada masa tu......nanyian Alleycats......Andainya ku Pergi Dulu....

Akhirnya..telaan Den benar belaka, perjalanan kegarisan penamat yang dikatakan hanya 10 km sahaja sebenarnya adalah lebih kurang 35 km, ..Bila sampai digarisan penamat, Den adalah orang yang ketiga sampai. Den bertanya kepada rakan Den , mana perginya Siswa Salam, jawab kawan Den, dia terjatuh dalam lokang ditepi lorong kelapa sawit, mereka tak dapat nak menolong kerana masing-masing dalam keadaan kepenatan yang melampau dan Siswa Salem telah give up dan nak minta naik "trak propaganda". Den sempat jumpa Salam di kawasan penamat pada pagi kesokkannya. Dia kata pada Deb "Sorry laa Kuat (nick name den masa tu), aku tak dapat nak teruskan, selepas jatuh kaki aku bengkak dan tak boleh nak berjalan, sebab tu aku naik trak tanggo.". Den kata  tak apalah, nie masuk kali ke 3 kau dah gagal, untuk kali keempat nanti mungkin aku akan joint kau sekali lagi" kata Den....secara bergurau...

Pada perbarisan pagi itu, kami tiada sebarang aktiviti latihan, kami dibenarkan berehat dan membuat pentadbiran sendiri di kawasan hutan tersebut sebelum kami memasuk fasa Latihan hutan. Semasa perbarisan itu kumpulan AK A dan B telah bergabung. Dari 180 yang mula-mula mengikuti latihan tersebut di dalam kumpulan A, kini kami hanya tinggal 78 orang sahaja dan kumpulan  B yang jumlahnya pun hampir sama, kini tinggal dalam 86 orang sahaja. Ramai yang gugur di peringkat long march ini bukan kerana mereka tidak bersedia dari segi fizikal tetapi kebanyakan mereka tidak bersedia dari segi mental...dan tak tahu how long is long march...so mereka tiada membuat persediaan mental yan gsecukupnya. .Disini baru Den perasaan bahawa latihan komando bukan mementingkan latihan dari segi fizikal sahaja, malah ia turut mengambil kira dari segi mental..."Masa tu kata-kata semangat yang sentiasa membuat Den bersedia mengharungi latihan AK tu adalah ...."Kekuatan Mental Mengatasi segala-galanya.."....itu yang menjadi perangsang untuk Den terus mengharungi kursus AK tersebut...Dan pada hari itu adalah hari kami berpesta, menghabiskan segala ration yang dibawa, sebelum menjelang esok, kerana kami akan memasuki fasa "jungle survival".....where "no outside food allowed...!"



Friday, 29 April 2011

Siri 10 : Tarzan Course .

Dalam diam-diam dah masuk Siri 10,macam drama bersiri lak. Untuk pengetahuan pembaca semua Siri 1-15 adalah Bahagian Pertama Kisah Den Masuk Komando. Bahagian Kedua Pula adalah : Pengalaman Den Bertugas Sebagai Anggota Komando. Kalau ada masa dan panjang umur, Den akan cerita lak nanti pengalaman Den yang lain selama 27 tahun dalam askar ini......

Setiap pagi semua anggota AK akan bangun pagi dalam pukul 5 pagi. Setelah siap mengemas basha kami, kami akan bebaris untuk membuat 'area cleaning'. Ada kumpulan yang diarahkan untuk mengambil minuman pagi di "cook house" yang teletak kira-kira 3 km dari Kem Betutu. Kumpulan tersebut akan berjalan kaki dan membawa 'container' yang akan digunakan untuk membawa makanan bagi 180 anggota. Den selalu 'volunteer' nak ikut dalam kumpulan ini, tetapi biasanya 'siswa' tak akan dipilih. Walaupun perjalanan untuk memgambil ration minuman pagi tu agak jauh dan agak membebankan kerana kumpulan tersebut akan mengangkat makanan dan minuman dengan berjalan kaki..tetapi hakikat sebenarnya adalah berbaloi. Sebab tim ini akan berpeluang untuk dapat makanan lebih dan juga biasanya akan membawa balik saki-baki makanan yang lebih dari 'cook house' dengan meminta kepada anggota cook. Biasanya sebelum mereka mendapat bekalan tambahan tersebut , memang mereka akan terima pelbagai habuan dari anggota cook, tetapi pada dasarnya ia memang berbaloi...kerana sepanjang latihan, AK sentiasa kelaparan kerana...output..does not equal to input...!

Sementara itu, anggota lain akan diberi kawasan untuk dibersihkan. Mana-mana daun yang gugur hendaklah dikutip dan dibersihkan. Kalau pada malam hari tu hujan atau angin kuat, lagi banyaklea kerja kami. Walau bagaimanappun dalam keadaan begitu, di pagi yang hening itu, masih juga akan cuba curi-curi untuk tidur. Den pernah menangkap seorang anggota AK yang pegang penyapu tetapi tidur masa berdiri, ada juga yang tidur dengan bersandarkan kepada pagar, seolah-olah seperti kelawar. Pendek kata, dua perkara yang  sangat-sangat berharga bagi anggota AK pada waktu peringkat kem itu adalah makan dan tidur. Ini adalah kerana kami tidak dapat menikmati kedua-dua perkara itu dengan sewajarnya semasa kursus.

Pada jam lebih kurang , 7:30 selepas sarapan pagi, kami telah berbaris semula untuk mengikuti sessi latihan pada hari itu. Kami diarahkan untuk memakai pakaian PT Komando, iaitu , baju PT loreng, seluar loreng dan kasut spike bersama senjata. Laithan pagi itu dimulakan dengan larian keliling kem Sungai Udang yang pada jaraknya adalah lebih kurang 6 km. Kami berlari di dalam kumpulan, semua AK nampaknya ceria kerana, kebiasaanya kami akan berlari bersama 'pack' yang beratnya hampir 30 kilo (selain dari pakaian dna peralatan persendirian yang disimpan didalam pack, semua anggota AK dikehendaki membawa 10 kilo pasir yang dibungkus dan sentiasa berada di dalam pack.) Kami sampai di garisan penamat di dalam kumpulan dan ini adalah satu petanda yang baik kerana, kami akan didenda, jika ada anggota dari kumpulan kami yang tertinggal.

Digarisan penamat, kami telah diberi arahan untuk membuat latihan "Tarzan Course". Siri latihan ini adalah satu-satunya latihan yang Den tak sukai. Tarzan Course adalah merupakan satu halangan yang dibina antara 6 tiang konkrit (menara) yang mempunyai ketinggian 30 kaki. Untuk naik kehalangan pertama, kami terpaksa menaiki tangga tali, setinggi 30 kaki. Tangga ini amat sukar untuk dinaiki kerana ia sentiasa bergoyang...bila Den berjaya saja sampai ke tempat untuk melalui halangan pertama, tenaga Den masa tu dah tinggal setengah dah. Nafas pun masa tu macam nafas naga dah...penat sangat, maklumlah baru lepas lari 6k. Jarak antara menara 1 dan menara 2 adalah 30 meter, halangan pertama adalah "jambatan tali ". Den kena berpijak pada satu tali yang direntang dan berjalan dengan bantuan dua tali lagi yang direntang paras dada.Memang sukar untuk berjalan kerana tali-tali tersebut tidak lah setegang sebagaima tali "sarkas". Halangan menara 2 pula adalah satu beam konkrit yang berukut lebarnya 6 inci., genap-genap untuk tapak kaki Den berpijak.di atas halangan dan halangan ini agak bahaya juga, kerana ramai anggota AK yang telah terjatuh kebawah. Mana yang jatuh di dalam kolam yang berlumpur yang disediakan dibawah, biasanya bernasib baik, ada juga yang tak bernasib baik , jatuh dari arah 30 kaki tersebut dan terkenan tebing kolam dibawah....ada yang patah dan ada juga yang meninggal.....

Halangan menara 3 adalah halangan paling Den suka. Duduk dan bergensot (Kata org kampung  Den) diatas kayu balak sehingga ke menara 4. Halangan ini jarang berlaku sebarang kemalangan dan biasanya AK akan mengambil masa yang lama di halangan ini kerana nak berehat dan mengambil nafas. Halangan ke 4, adalah "double rope crossing". Anggota komando terpaksa meniarap di atas dua tali dan seterusnya bergerak seolah-olah merangkak sehingga ke menara ke 5. Halangan ini amat memenatkan dan biasanya anggota AK yang  terjatuh adalah disebabkan kepenatan yang melampau. Halanga di menara ke 5 adalah  "one rope crossing". Halangan ini adalah lebih sukar jika dibandingkan dengan halangan ke 4. Biasanya ramai akan terjatuh dihalangan ini, termasuk Den. Bila dah jatuh, kami akan dikehendaki membuat semula dan bermula di halangan pertama tadi. Tetapi yang klas nya, biasanya sebelum kami jatuh, kami akan memberi tabik hormat dulu dengan bergayut pada tali tersebut dan meminta kebenaran jurulatih untuk jatuh. Den memang minat part ini kerana sebelum Den jatuh Den kena minta kebenaran dengan menjerit seperti berikut : "Komando selamat pagi Staf, saya..1234455  pkt dan nama...minta kebenaran untuk jatuh stafff !" Bila jurulatih kata ok baru laa Den akan lepas tangan sementara satu tangan lagi akan berada di dalam keadaan tabik hormat ...tak ke haru dibuatnya.... nak jatuh pun kena minta kebenaran. sekiranya lepas halangan ke5, barulah sampi ke halangan yang terakhir dan merupakan latihan tarzan sebenarnya. 

Halangan ke 6 adalah bergayut dengan mengunakan tali dan kemudian bila sampai di penghujung, anggota akan melepaskan tangan dan cuba menangkap pada jaring yang dipasangkan di hadapan. Halangan ini amat berbahaya kerana masa  kursus Den aje tak kurang 9 orang yang cedera seperti patah tangan, kaki dan ada juga yang telah meninggal. Apa pun sebab nak jadi komando kami buat juga. 

Sepanjang peringkat kem, lebih kurang 5 minggu, kami terpaksa menjalani latihan 'tarzan course' sekurang-kurangnya sebanyak 10 kali. Kalau kena buat dengan hanya PT komando dan senjata, tak ada masalah, tapi bila kena buat dengan pack, (full FSMO -field service marching order) dan senjata....tuhan aje yang tahu azabnya. Keadaan akan menjadi lebih teruk bila latihan dibuat waktu malam dan semasa latihan tersebut, ada sound effect seperti bunyi tembakan senjata GPMG dengan menggunakan peluru hidup dan  thunder flash. (bom dummy-bunyi sama macam bunyi bom..kalau ada 'flare' (suar cahaya) yang  ditembak pada waktu malam akan menyukarkan lagi keadaan kerana, ia akan menggangu pandangan dan konsentrasi semasa melalui halangan tersebut.

Apa-apa pun itu adalah pengalaman Den semasa menjalani latihan "Tarzan Course" semasa kursus AK dulu. Pada hari ini bila Den tengok cerita "George the Jungle" menghayung tali sehingga melanggar pada pokok, Den akan senyum,senyum...tak perlu berkata apa-apa...kerana  apa yang digambarkan di dalam filem tu jauh tak sama dnegan apa yang sebenarnya Den dan rakan-rakan komando lain lalui...

Tuesday, 26 April 2011

Siri 9 : Jom Main BODO (FUTSAL) !

Den sendiri tak sedar, masa tu roh Den ada dimana...yang Den ingat  adalah jeritan .."Bangun..bangun"....dikuti dengan bunyi tembakan senjata M16 yang menggunakan peluru kapur...tamm.tam..tammm dan dikuti dengan bunyi wisell yang bertalu-talu . Den sempat  melihat jam tangan yang pada masa itu masa menunjukkan jam 0220 pagi...Opsss Den rasa-rasa baru sekejap tadi Den lelap, kalau ikut kiraan tak sampai pun 45 minit. Den pun bergegas bangun dan mengemas basha dan seterusnya berlari menuju ke tempat perhimpunaan. Kira-kira sepuluh minit lepas dari tembakan pertama tadi, semua anggota AK telah siap berbaris bersama pack dan senjata masing-masing. Dalam hati Den mula laa bayangkan yang bukan-bukan. Apa pula yang bakal kami terima lepas nie.

Sarjan Misai pun mula memberi ceramah. Soalan pertama yang terkeluar dari mulutnya adalah .."Kamu tahu kenapa kamu semua di kejutkan ? Kami menjawab  hampir serentak "Tidak Staf"..hingga hilang kesunyian malam itu. "Sebabnya pengawal yang bertugas ..tidurrrr semasa mengawal. Oleh sebab itu kamu semua akan dihukum." kata Sarjan Misai. "Pulak dah...apa hal lak kami yang lain kena sedangkan yang bersalah adalah guard tadi . Sarjan Misai seterusnya mengarahkan kami untuk masuk ke kolam yang dikenali sebagai "lubang beruang"...lebih kurang macam tempat kerbau mandi lumpur. Baunya jangan cerita. Bayankanlah kolam yang berukuran 5 x 6 kaki tu dimasuki oleh lebih kurang 180 orang...! Meriah sungguh bunyi malam tu, ..sambil bertolak-tolakkan dan berpusu-pusu semua berebut-rebut untuk memasuki kolam tersebut, sebab yang lambat akan mendapat habuan. Nasib baik kolam itu tidak dalam lebih kurang 3 kaki aje...kalau tidak mungkin ada yg mati lemas disebabkan bertolak-tolak dan berasak-asak untuk memasuki kolam tersebut. Setelah kira-kira 30 minit Sarjan Misai mengarahkan kami keluar dan mana-mana anggota yang tidak basah sampai hujung kepala diarah untuk masuk semula kedalam kolam untuk membasahkan keseluruhan tubuh badan dengan air kolam tersebut.

Setelah selesai upacara tersebut, Sarjan Misai dan Prebet Nasi Tambah mula memberi syarahan panjang lebar tentang tugas-tugas seorang senteri (pengawal) dan kepentingaanya. Kebanyakan dari kami tunduk dan diam seolah-olah insaf dan memberi perhatian terhadap khtubah yang disampaikan.Sebenarnya kebanyakkan dari kami pada masa itu adalah sedang tidur sambil berdiri. Heran juga bila difikarkan semula, dalam keadaan basah kuyup dan berbau yang tak menyenangkan kami masih boleh tidur lagi...Bagi kami pada masa tersebut "sekelip mata ada tidur.."Gelagat kami yang tidur semasa berdiri itu telah dikesan oleh Pbt Nasi Tambah (PNT), apa lagi pada masa tu...Den dapat mendengar dengan jelas rakan-rakan Den diketuk dan diluku oleh PNT. Luku meluku adalah satu hukuman spontan didalam latihan kami pada waktu itu.

Sarjan Misai menjadi marah bila dia mengetahui ramai daripada AK yang boleh tidur semasa beliau berkhutbah..lalu kami diarahkan untuk memasuki "basket ball court' yang pada waktu itu hanya diterangi oleh dua lampu kalimantang. Kami telah dibahgaikan kepada dua kumpulan, yang mana satu kumpulan terdiri dari hampir 80 orang. Kumpulan Den telah diarahkan untuk membuka baju . Dalam hati Den tertanya-tanya apalak si Misai nie nak buat kali ini. Rupa-rupanya kami dikehendaki bermain "futsal", (pada masa itu sukan futsal masih belum di cipta, di percayai menurut hikayat, komando adalah kumpulan yang bertanggunjawab mencipta dan memperkenalkan sukan futsal). Den tak dapat nak bayangkan pada masa tersebut, bagaimana bunyi bising dan jeritan yang dihasilkan oleh AK semasa bermain futsal dengan menggunakan bola khas iaitu "kelapa komeng". Sakit badan dibuatnya..dah lah tempat yang kecil dan sesak, mana-mana AK yang keluar dari kawasan basketball court tersebut akan kena "splashhhh" dengan pelepah kelapa, yang duduk berlegar tak turut bermain di dalam di dalam court tersebut akan kena splashhhh juga...nak tak nak, kami akan berkerumum dimana kelapa komeng itu berada seperti semut mengerumuni gula dan tendang-menendang untuk memastikan permainan tersebut berterusan....

Lepas 30 minit baru laa permainan tersebut dihentikan, kami pada masa itu memang teramat letih ditahap gaban. Tiada sebarang gol yang dapat dijaringkan, yang dapat diperhatikan adalah ramai diantara kami yang mengalami bengkak-bengkak di bahagian kaki dan badan. Maklumlah kasut yang kami pakai pula jenis "spike boot"..kalau kena sedas memang lebam . Permaian futsal yang sebegitu  adalah merupakan satu permaian yang sering dimainkan oleh anggota AK terutamanya diwaktu dini hari. Bezanya bola yang digunakan akan berubah mengikut citarasa jurulatih.  Ada yang menggunakan mess tin, ada yang menggunakan water bottle  dan ada yang menggunakan kelapa komeng atau kelapa hijau...itu kira ok juga kerana kami pernah juga menggunakan tin biskut yang besar..lagi haru dibuat nya. 

Kira -kira apada jam 4 pagi barulaa kami dilepaskan untuk tidur, dimana prosdur yang sama juga dikenakan, iaitu siapkan basha dalam masa 5 minit dan pada minit ke 6 tiada lagi pergerakan mahupun sebarang suara. Pada masa tu Den tak pernah terfikirkan bahawa permaianan yang baru Den tahu itu, pada masa hadapan menjadi sukan kegemaran remaja dan dikenali sebagi  futsal.....jadi sekiranya anda bermain futsal, anda harus berterima kasih kepada KOMANDO kerana sukan futsal ini telah di perkenalkan oleh anggota AK pada awal tahun 70an dulu lagi...Sepatutnya sukan futsal ini dikenali sebagai BODO (Bola Komando) mengambil sempena nama AK yang telah mempopularkan permainan ini...dan pada masa itu ia memang merupakan ssatu permainan yang BODO..yang  dimaikan oleh KOMANDO.

Monday, 25 April 2011

Siri 8 : Betutu Here I Come !

Lebih kurang sebulan selepas Den selesa menjalani latihan pemanasan AK, maka Den pun diarahkan untuk melapur ke Kem Betutu, tempat dimana kursus AK peringkat kem akan dilaksanakan. Pada hari melapor, seramai 350 anggota dan 9 siswa yang melapur. Den agak gembira kerana dapat berjumpa dengan kawan-kawan Den semasa di kolej dulu. Ada dua siswa dari Rejimen Khas Perisikan Tempur (RKPT) yang turut hadir, 6 lagi adalah siswa "tanggo" (gagal kursus AK terdahulu, Den seorang aje ambil kali pertama ) . Kami telah dibahagikan kepada dua kumpulan,  Kumpulan Kursus AK A dan B. Kumplan AK B, telah ditempatkan di Kem Betutu Laut dan Kump A kumpulan Den, di Betutu Darat. Semasa berbaris mendengar taklimat, salah seorang rakan Den telah bertanya kepada Den " Kenapa kat kawasan lapang tu banyak sangat batas, seperti kebun sayur aje ?. Lau Den pun menjawab " itu adalah tempat dimana semua anggota  AK akan diajar untuk bercucuk tanam sayur-sayuran, salah satu cara untuk survival ". Kawan Den respond " Tak sangka lak nak jadi komando ini pun kena pandai bertani ya...dan yang tu kolam air yang keruh tu  untuk apa lak ...?" Tanya kawan Den lagi...." Den dengan kofiden jawab " ...Oh itu tempat untuk membela ikan dan tempat anggota belajar menangkap ikan ...nak belajar survival laa katakan .." jawab Den.  "Nampaknya kalau pencen besok kita sudah tentu pandai untuk menanam sayur-sayuran dan membela ikan kolam"...kata kawan Den. Mesti laa ..jawab Den, "sebab itu  susah kita nak dengar komando ini  mati sebab tak makan, sebab kita telah di ajar cara nak survival..." kata Den...

Selepas mendengar talimat, kami pun diarah untuk menikmati makan tenghari yang telah di sediakan. Kami beratur untuk mendapatkan bahagian masing-masing.Semasa kami menikmati sajian tengah hari yang pada dasarnya adalah "boleh telan aje" kami dapati beberapa buah trak 3 tan telah tiba. Den tak pasti apa pula agenda lepas makan nie..kerana " KAMI MEMANG TAK PERNAH MENGETAHUI APAKAH JADUAL LATIHAN KAMI "..yang Den tahu lepas makan , kami telah diarahkan untuk menaiki kenderaan tersebut dan bergerak keluar dari Kem Sungai Udang. Dalam trak kami rasa keliru kerana tidak tahu kemana kami di bawa dan untuk tujuan apa...Lebih kurang 25 minit kemudian, trak tersebut berhenti di kawasan pantai di Pengkalan Balak. Jam menunjukkan pukul 1315 tengahari...Kami telah diarah untuk berkumpul mengikut platun masing-masing. Selepas  beratur baru laa kami dimaklumkan bahawa kami akan menjalani latihan 'speed march" tak jauh katanya sejauh 10 batu aje. Den terkejut sekejap, perut masih penuh dan kenyang sebab baru lepas makan, matahari pulak tak mengasihani kami, panas terik....dan kami pula disuruh berlari ..fuhhhh seksa nie...kalau jadi orang awam, waktu nie laa paling sesuai untuk zzzzzzzzz.....

Tak sampai 4 jam kami mula melapur di Kem Betutu, kami dah mula rasa akan keperitannya. Berlari dengan pack yang lengkap dan bersenjata, dengan perut yang tengah kenyang dan cuaca yang panas terik. Langkah dibuka dengan penuh semangat. Mula-mula larian kami diring dengan nanyian-nanyian yang penuh semangat .. KOMANDO...KOMANDO...KOMANDO...tetapi di pertengahan larian tersebut..yang kedengaran hanyala bunyi..senjata yang berlaga dengan pack, 'water bottle" yang berkocak yang sangat menganggu jiwa...serta suara-suara sumbang yang menyanyi lagu ..yang hanya kedengaran ......DOOO...Do...Doo...sahaja.Entah mana hilangnya perkataan KOMAN...tu..hanya tuhan aje yang tahu. Yang pastinya semua tengah penat dan lelah...Kami tidak berani untuk berhenti berjalan, kerana ada jurulatih yang sentiasa mengekori kami..mana-mana yang berjalan akan mendapat habuanya. Akhirnya kami sampai juga ke garisan penamatnya walaupun di dalam keadaan yang terhuyung hayang...

Pada senja selepas kami menamatkan larian tersebut, kami pun berangkat balik ke kem. Selepas makan malam, kami telah diarahkan unutk berkumpul semula. Pada masa ini, jurulatih telah memberi taklimat-taklimat tambahan berkaitan perautran-peraturan kursus dan sebagainya. Taklimat yang akhir diberi sebelum kami dibenarkan tidur adalah berkaitan dengan tempat tidur kami. Kami telah diarahkan untuk membuat basha sendiri (khemah dgn menggunakan poncho) dalam masa 5 minit selepas mendapat arahan untuk tidur. Sebaik sahaja arahan diberi, kami pun berlari ke suatu sudut dimana terdapat kayu-kayu yang telah dikumpulkan, dan kemudiannya kami pacakkan kayu tersebut untuk dijadikan basha di batas-batas yang pada petang tadi kami sangka digunakan untuk menanam sayur-sayuran. Mana-mana anggota yang tidak sempat siapkan basha dalam masa yang ditetapkan (termasuk Den)  telah dipanggil oleh jurulatih dan telah direndam di dalam kolam yang kami sangkakan sebagai pusat menternak ikan itu......Selepas basah kuyup dan berbaur yang tak menyenangankan, disamping adengan-adegan senaman tambahan, kira-kira sejam kemudian baru laa kami dibenarkan untuk membuat basha untuk tidur...

Malam tu Den pun tidur dengan baju yang basah dengan bau yang tak berapa menyenangkan..Bukan tak ada pakaian 'spare' cuma memang tak sesuai untuk digunakan kerana nanti pack kami akan basah kerana bukannya boleh dijemur ikut sesuka hati mana-mana pakaian yang basah. Kami mesti sentiasa menentukan bahawa pack kami sentiasa dikemaskan dan bersedia untuk bergerak pada bila-bila masa sahaja. Oleh sebab itu suka tak suka , pada malam tu, Den tidur juga dengan pakaian yang basah, hatta kasut pun tak dibuka, tetapi dengan mulut yang tersenyum...kerana  ": Ku sangka batas untuk menanam sayur, rupanya ia tempat ku tidur, ku sangka kolam untuk menternak ikan, rupanya ia tempat ku berendam...".....ini baru hari pertama, esok entah apa pula yang akan Den  lalui.....tunggu aje laa.

Wednesday, 20 April 2011

Siri 7 : Mengikuti Kursus Pemanasan

Diam tak diam dan hampir 8 bulan Den menjalani hidup sebagai GJ di unit 21 Komando. Dalam tempuh tersebut  pelbagai masalah dan halagan yang telah di lalui. Semuanya agak sukar untuk diceritakan secara teperinci. Rasa boring yang amat sangat dan terasa keseorangan. Akhirnya pad awal bulan Apr, Den telah dimaklumkan oleh Adjutan bahawa Den akan menghadiri kursus Asas Komando pada bulan Ogos. Tetapi sebelum Den layak menghadiri kursus tersebut Den di kehendaki menghadiri kursus pemanasan AK terlebih dahulu yang mana jangkamasanya adalah 2 bulan. Jika Den berjaya melalui kursus tersebut barulah Den akan mengikuti kursus AK yang sebenarnya di dalam bulan Ogos.

Sejak mendapat berita itu, Den telah mula berkerja keras. Siang malam bila ada kesempatan Den akan berlari tak kiralaa berlari kosong atau membawa pack. Dalam pada itu Den banyak bertanya dengan senior-senior tentang apa yang perlu Den buat bagi menghadapi kursus tersebut. Pelbagai nasihat dan petua telah diberikan oleh senior-senior Den. Ada yang memberi petua, untuk menjaga kaki supaya tidak pecah, disuruhnya sediakan minyak bawang. Minyak itu hendaklah disapukan pada keseluruhan tapak kaki sekurang-kurangnya dua kali sehari. tujuannya supaya kaki tidak akan melecet semasa berlari, lebih-lebih lagi semasa "long march" dan juga peringkat "escape and evasion". Ada yang memberi petua, supaya banyakkan minum air putih dan dimasak dengan gula. Menurutnya, semasa latihan memang banyak menggunakan tenaga, kalau nak harapkan makan nasi saja memang tak mencukupi, apatah lagi masa makan kadang-kadang tak menentu. Dengan adanya air gula tu sekurang-kurang ia dapat memberi tenaga. Selain dari itu ada pelbagai lagi petua dan nasihat yang diberikan oleh senior Den...untuk terus "survive" di dalam kursus tersebut.

Semasa menghadiri kursus pemanasan tersebut, kami tidak ada dibeza-bezakan...antara peringkat bawah dan juga pegawai. Semuanya di layan dengan cara yang sama.,lagipun pegawai masa itu, hanya dikenali sebagai  "siswa" sahaja oleh jurulatih. Keadaan  semasa latihan pemanasan itu di buat seolah-olah semacam menghadiri kursus AK yang sebetulnya. Masa pemanasan sahaja hampir 25 % dah tidak tahan dan minta pelbagai alasan untuk "turun skot" dan tidak mahu mengikuti latihan lagi. Masa tu tuhan saja yang tahun bagaimana perasaan Den. Kalau ikut-ikut kan hati memang nak cabut lari saja dari kursus tersebut,tapi entah macamana dengan kuasa Allah Den lepas juga peringkat tu.

Mungkin ada dari pembaca dah mendengar banyak cerita berkaitan dengan bagaimana latihan AK tersebut  dilaksanakan. Mungkin juga anda akan mendengar bermacam-macam versi . Den tak dapat menceritakan secara detail kerana kebanyakkan kisah-kisah yang Den alami pada dasarnya tidak sesuai untuk diketahui ramai kerana beberapa sebab yang tidak dibenarkan. Mungkin para pembaca pernah melihat atau mengetahui tentang " isu latihan video komando" yang telah dimanupilasi dan dijadikan cerita politik oleh golongan tertentu. Pelbagai tomahan dan cacian telah dilemparkan oleh mereka yang selama ini "duduk bergoyang kaki, hidup senang lenang" akibat dari pengorban orang lain.Sebenarnya mereka tidak faham dan tidak tahu akan pengorbanan yang telah banyak dilakukan oleh askar-askar kita. Yang mereka nampak cuma kelibat askar-askar yang berada di bandar-bandar...dan mereka dengan mudah menuduh askar-askar dengan pelbagai tomahan tanpa usul periksa. 

Jika ditanya pada mana-mana anggota yan gtelah menjunjung "bere hijau" berkaitan dengan insiden klip video itu..Den percaya ramai dikalangan mereka akan memberi komen..."Biasalaa tu, namapun komando ". Kalau tak percaya disini Den 'pastekan' beberapa komen komando berkaitan isu klip tersebut dan juga kesusahan semasa latihan komando"...Anda nilaikan sendiri....Kalau Den bercerita, mungkin ada yang kata Den tambah-tambah lak..."

Biasalah tu nak jadi seorang komando mesti kuat dari segi mental, fizikal, rohani dll… orang zaman skang ni mmg pandai komen… termasuklah aku hehhehe tapi diaorang tak tahu benda tu semua salah satu latihan… dont judge the book by it’s cover kata orang putih la…. cuba depa dok kat tempat komando tu.. baru depat tau nak jadi komando kena lalui pelbagai rintangan mungkin lebih teruk daripada gambar video klip tu…

AHMAD ZAFIR (GERAKHAS)
April 19, 2009 at 12:17 am #
Assalamu’alaikum (censored) . Sy zafir yg lulus komando siri 2 08. nk becrita skit pengalaman sy spanjang krsus slama 3 bulan, yg start dr km sg udang… ‘Dtg mu tak diundng, jika ragu sila pulang’. Mksudnya jika anda takut dan tak sanggup dgn latihannya maka jgn la cuba2 nk jdi komando!

June 16, 2009 at 5:36 pm #
Latihan macam ni ,biasala untuk Komando..dah nama pun special & elit unit..dia punya training kena la ‘special’ la sikit..
takkan kita nak komando pondan lak..

jun xray
March 18, 2010 at 5:27 pm #
salam…..buat rakan2….hidop komando,komando,komando…..ayat itu di gunakan setiap….ujian2 dlm peringkat apa jua pun……bukan senang nak senang…..tiada masa utk rehat,…..saya dari 1/96 rasa berbangga…..memang susah nak melepasi halangan yang getir dalam komando. 2 minit adalah tidurmu…itu lah yang boleh digambarkan betapa sengsaranya untuk menjadi seorang anggota komando….hanya tuhan saja yg tahu……cuba anda bayangkan…..masa tu saya dan rakan2 seperjuangan…..kena diuji sampai tahap kami lupa siapa diri kami…..di suroh nyanyikan lagu NEGARAKU pun boleh lupa lirik……hahahahaha…..kerana fobia……tengok muka2 jurulatih…..tapi alhamdulilah…..saya berjaya akhirnya…….179org yg ikut kursus asas komando yg lulus masa intek saya hanya 28 org saja….
Kesimpulan Den tak nak bercerita dengan lebih lanjut berkaitan dengan fasa latihan latihan komando ini ....Susah dan azabnya hanya mereka-mereka yang pernah melaluinya akan memahami..Tapi itu semua untuk kebaikan dan keutuhan sebuah unit yang bernama KOMANDO.


Sunday, 17 April 2011

Siri 6 : Hari Jadi Kor

Dalam diam-diam dah 2 bulan Den bertugas di unit komando ni. Den pun dah mula biasa dengan suasana dan cara hidup komando. Dalam masa dua bulan juga , Den tak pernah keluar ke Bandar untuk beriadah. Hanya sekali aje Den pernah keluar ke Bandar untuk ambil duit gaji anggota, sebab masa tu gaji askar masih lagi dibayar cara tunai dan di gelar “gaji tepuk”.  Ada kawad tertentu yang mesti dibuat semasa nak mengambil gaji itu. Den rasa askar sekarang mungkin tak tahu kot, sebab gaji semuanya dah dibayar melalui bank. Pendek kata kehidupan Den masa tu lebih kepada  dunia Den sendiri  sebagai anggota GJ. Den tidak ada peluang nak berinteraksi dengan dunia luar. Keluarga Den pun tak pernah Den hubungi dalam masa 2 bulan tu, sebab masa tu tiada kemudahan untuk berkomunikasi seperti sekarang. Nasib baik juga masa tu Den tak ada teman wanita lagi..kalau ada dah tentu tak boleh bertahan lama.
Pada masa tu, Markas GGK dan unit-unit di bawah naungannya sedang sibuk membuat persiapan untuk menyambut hari jadi kor. Mengikut sejarah penubuhan pasukan komando ini bermula ketika konfrontasi yang melibatkan  Persekutuan Malaysia-Indonesia pada tahun 1965. Sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul dari konfrontasi tersebut, Menteri Pertahanan Malaysia pada ketika itu, Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein, telah memberi arahan untuk mengadakan unit ujian. Menteri Pertahanan telah mengarahkan sukarelawan dan sejumlah sukarelawan dari tentera darat dan laut untuk mengambil bahagian.
Pada 25 Februari 1965, satu latihan asas komando diperkenal dan dikendalikan oleh Regimen ke-40 Komando Marin DiRaja British (40th British Royal Marines Commando) di Kem Majidee, Johor Bahru, Johor. Daripada 300 sukarelawan yang mengambil bahagian, hanya 15 orang sahaja yang terpilih untuk menjalani latihan asas Komando selama 6 minggu. Pada akhir latihan, hanya 4 Pegawai dan 9 anggota dari lain-lain pangkat berjaya dalam latihan ini dan juga merupakan trup nukleus yang pertama. Mereka adalah :
1.     Leftenan Kolonel Shahrul Nizam Bin Ismail (Jeneral Bersara)
2.     Mejar Abu Hassan bin Abdullah (Kolonel Bersara)
3.     Leftenan Mohd Ramli bin Ismail (Mejar Jeneral Bersara)
4.     Leftenan Dua Ghazali bin Ibrahim (Mejar Jeneral Bersara)
5.     Leftenan Dua Hussin bin Awang Senik (Kolonel Bersara)
6.     6842 Sarjan Ariffin bin Mohamad
7.     300152 Sarjan Anuar bin Talib
8.     4861 Sarjan Zakaria bin Adas
9.     201128 Sarjan Yahya bin Darus
10.202072 Koperal Silva Dorai
11.203712 Koperal Moo Kee Fah
12.13852 Lans Koperal Johari bin Haji Morhd Siraj
13.10622 Lans Koperal Sabri bin Ahmad
Kejayaan ini membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga berkebolehan untuk mengambil apa jua peranan dan tugas yang diberikan. Dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada jurulatih khas dari Rejimen ke-40 Royal Marines Commando British bawah pimpinan Mejar Bacons dan Kapten Seager, Grup Gerak Khas mula melebarkan sayap pada tahun yang sama, mereka berjaya mengatasi 6 latihan asas komando. Mejar Abu Hassan bin Abdullah merupakan Pegawai Komando Pertama bagi Grup Grak Khas (GGK), dan Sarjan Ariffin menjadi Mejar Skuadron yang pertama.
Walau macam mana pun, tarikh ulang tahun hari GGK ini disambut pada awal minggu pertama pada bulan Ogos pada setiap tahun. Kenapa perkara ini terjadi Den tak tahu. Biasanya sambutan akan dibuat selamat 3 hari dan akan dibuat di Kem Sungai Udang, Melaka. Pelbagai acara yang meriah telah diaturkan. Semasa hari sambutan tersebut, Kol Kehormat GGK, pada tahun tersebut, Almarhum Sultan Johor akan turun hadir bersama Sultanah dan juga kaum kerabat Diraja Johor sebab Almahrum adalah Kolonel Kehormat Gerak Khas, sekarang ini diwarisi oleh Baginda Sultan Johor. Jadi sudah tentulah satu persiapan rapi perlu dilaksanakan untuk menyambut rombongan di Raja.

Pada satu pagi kira-kira sebulan sebelum acara tersebut, Den telah dipanggil oleh Adjutan dan telah diberi tahu akan penugasan Den.  Kata Adjutan, “Kau tahu hari jadi Kor dah dekat dan kau akan diberi satu penugasan khas yang sangat penting. Kau jangan “kokap” (gagal) kerana tugas ini amat penting.” Den pun terus menjawab .”Tidak Tuan”...Dalam hati Den rasa amat bangga kerana baru dua bulan di dalam unit komando, dan masih berstatus GJ dah diberi satu penugasan penting. Fuhh ..meremang bulu roma Den masa tu.

Bangga..sekurang-kurangnya CO mesti mempunyai kepercayaan kepada Den, kalau tidak takkan Den diberi penugasan ini. Lepas tu Den dengar Adjutan berkata “Kau tahu apa tugas yang akan diberikan kepada kau semasa Hari Jadi Kor tu nanti ? “ Den tak pasti dan terus jawab “ Tak tuan”. Masa tu Den dah buat persiapan mental dan dah pun bersedia untuk diluku, kerana menjawab tidak tahu. Dalam komando jawapan TIDAK TAHU adalah bukan merupakan satu jawapan dan biasanya kalau level Den, memang kepala Den akan kena luku. Tapi kali ini kepala Den tidak diluku..ehh baik pulak si Adjutant nie. Walau bagaimanapun.... selamat Den. “OK tak pa, lepas ini kau pergi jumpa Mej..bla..bla...dan dia akan beritahu kau tugas tersebut dan kau akan dibantu oleh beberapa anggota lain”...”OK kau boleh pergi sekarang..” kata Adjutan. Den pun keluar dan berlari dengan pantas menuju ke pejabat Mej..bla..bla.. untuk menerima tugas. Perasaan bangga kerana telah diberi kepercayaan untuk turut menjadi AJK semasa Hari Jadi Kor.

Sesampai aje Den di pejabat Mej bla..bla..bla... Den disuruh masuk dan disuruh  duduk. Den rasa pelik juga, kerana dilayan begitu. Den rasa tugas Den ini mesti penting kalau tidak takkan Mej tu layan Den baik .semacam aje. Ini menambahkan lagi keegoan Den. Lepas bagi latar belakang fasal sambutan tersebut dan juga jadual atur cara....Mej tu kata, “ok sekarang aku nak bagi tahu tugas kau.” Jeng..jeng..jeng...Den tumpukan segala alat deria Den untuk mengetahui penugasan sebenar Den. Mej tu kata “...tugas kau adalah in charge karpet merah semasa acara kat mess, hanger, semasa ketibaan di LP dan di bla..blaa...blla...”  Pinngggg.....WHAT, DEN KENA IN CHARGE KARPET ??????...Den ingat mesti tugas yang penting-penting, in kena  in charge karpet aje...Den memang rasa sedih sangat masa tu, malu pun ada pada diri sendiri...Lepas tu Den dengar Mej tu kata “Sebagai GJ kau tak layak lagi nak jadi AJK yang penting-penting...buat masa ini kau jadi in charge karpet  dulu..OK”. Den pun menganggukkan kepala dan terus beredar dari pejabat tu...............dengan perasaan sedih dan...hiba, kerana penugasan itu tak seperti yang Den sangka.

Tiba hari sambutan, segala-galanya berjalan lancar seperti yang telah dirancang. Den pun dah boleh dikatakan jadi pakar  untuk menggulung dan membuka  karpet ini. Maklumlah hasil latihan yang pesat dan rehearsal telah berkali-kali Den dan tim Den lakukan...SO FAR SO GOOD. Tugas Den bila rombongan Tuanku tiba untuk majlis tertentu, Den akan bersiap untuk membuka/pasang karpet merah..sebagai laluan mereka. Den kena  pastikan bahawa karpet tu sentiasa kemas, lurus, bersih supaya semasa rombongan Tuanku berjalan di atasnya, tidak akan timbul sebarang masalah atau mendapat teguran dari Baginda Al Mahrum  pada masa tu. Hari kedua, malam tu, Sultanah akan hadir di Mess Pegawai untuk Majlis Ramah Mesra dengan  BAKAT. Boss Den...Mej Bla..bla....berada di tempat menginap rombongan DiRaja. Apabila entrourage Sultanah bergerak aje di dari sana, Mej bla..bla..menghubungi Den melalui walkie talkie...

Mej bla : 05 sini 01 ganti ...

Den : 05 terima, kirim ganti...roger...(masa tu Den tak mahir lagi bercakap menggunakan walkie-talkie)

Mej bla : 01...maklum entourouge no 2 dah bravo ke lokasi anda...ganti .(Ini isyarat yang Den tunggu dan mula bertindak dengan tim Den untuk roll karpet dan menunggu ketibaan mereka. Karpet tak boleh dipasang awal-awal kerana, dikhuatiri, akan kotor, atau ada kesan tapak kasut...oleh orang  yg berada di tempat menunggu.)

Den : 01 terima roger...(sambil Den buat tanda thumbs up) pada tim Den untuk mula buka karpet...bila karpet tu dipasang saja, Den perasaan ada beberapa kesan tapak kaki di atas karpet dan amat ketara sekali. ) Den terus hubungi Mej bla...

Den: 01 sini 05  MASALAH BESAR GANTI.....
Mej bla : dah tak pakai kod-kod lagi terus jawab : MASALAH BESAR ? APA DIA ?

Den : ehhhhhh...02 KARPET BERABUK/ DIDAPATI ADA KESAN TAPAK KAKI....DAN USAHA SEDANG DIBUAT UNTUK MEMBERSIHKAN KESAN TERSEBUT....GANTI..

Mej bla : KEPALA HANGUK KAU...PERGI CARI PENYAPU....CEPAT..CE
PAT.......SULTANAH DAH NAK SAMPAI TU (tempuh masa pergerakan dari lokasi Mej bla..bla ke mess adalah 5 minit).

Den :TERIMA...TERIMA...DIFAHAMI....DAH JUMPA PENYAPU.....SEDANG DIBERSIHKAN....aaa..DAN SULTANAH PUN DAH SAMPAI GANTI.....

Mej bla bla : ...05...KAU TUNGGU AKU KAT BELAKANG MESS SEKARANG , AKU AKAN KE SANA...KAU NIE ITU PUN KAU TAK BOLEH NAK TENTUKAN KE....TUNGGU AKU KAT SANA...(bunyinya macam marah aje...)

Den :  OK TUAN...OK TUAN...SAYA TUNGGU...

Lepas sahaja rombongan Sultanah beredar menuju ke majlis, Den terus bergerak ke tempat yang telah diarahkan oleh Mej bla..bla..Sampai aje...belum sempat Den bagi salam lagi pun...kelekuk...kepala Den kena luku dengan walkie talkie...Mej bla..bla tanya Den, “Kenapa kau tak check tadi  ? kenapa kau tak siap kan penyapu? Kau nie memang menyusahkan aku saja”. Kelekuk lagi..Lepas nie kalau  kau buat masalah lagi ..siap kau..”Mej bla..bla terus blah dan tinggal kan Den yang tak dapat nak membela diri walau sepatah pun....

Itu adalah pengalaman pertama Den  menjadi AJK penting di dalam sambutan hari jadi kor yang pertama bagi Den. Dari hari itu Den belajar bahawa kesilapan adalah sesuatu yang tak sepatutnya berlaku oleh mana-mana anggota komando, apalagi kalau semasa operasi sebenar. Den ingat lagi ungkapan yang selalu dikata-kata oleh komando...lalai sesaat , derita seumur hidup. Maksudnya...sebagai anggota komando...anda tak boleh silap ! dan silap bukanlah satu alasan.! Pening juga nie, sebab yang Den tahu manusia tak sunyi dari buat kesilapan, yang komando mahu...komando tak boleh buat silap. Begitulah nilai yang tinggi yang diletakkan kepada seorang anggota komando.