Sunday, 10 July 2011

Kenali Pemimpin BERSIH ......

Den tidak mengonali Ambiga in secaro khusus atau doket, lalu Den bueklaa aktiviti menggogling dan Den jumpo fasal ambiga ini dan menurut ceritonyo ...”Ambiga Sreenevasan has stood up for religious tolerance and was the lawyer for Lina Joy in her apostasy case. Ambiga has argued that Article 121(1A) of the Constitution of Malaysia does not deprive Muslims from equality and freedom of religion. Acting in her capacity as President of the Malaysian Bar Council, Ambiga accepted a memorandum on the formation of an inter-faith commission, which also made 14 demands. Ambiga further held a forum on Article 121(1A) concerning syariah law and the rights of Muslims for freedom of religion, despite objections from conservative Muslim groups.

Lopeh tu baru Den teringek pasal permintaan IFC yang diperjuangkan oleh puak-puak Barcouncil dan beberapo pemimpin PKR seperti Tian Chua, Elizebeth Wong.dan Siambiga nie yang meyokong tuntutan yang dibuek oleh IFC....yang mano berikut merupakan 14  perkaro yang di tuntut oleh  IFC :
 • Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
 • Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
 • Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.
 • Tidak perlu dicatatkan didalm kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.
 • Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menagnut agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.
 • Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.
 • Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
 • Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
 • Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
 • Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
 • Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agam itu hendaklah diajar disemua sekolah.
 • Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
 • Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
 • Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.
Dalam hati Den, kalaulah  sobab tuntutan yang di atas itu kito tontang dan keluar berghamai-ghamai dan bantah...kan elok...Adolah sikit, unsur-unsur nak berjihad , nak mempertahankan kesucian Islam..kalau matipun ado kemungkinan kito termasok di dalam golongan para syahidin.....yang sodihnyo, suku sakat Melayu Islam ini yang sokong bersih  yang diketuai oleh Ambiga sanggup memusuhi sesama Islam, memusuhi dan memaki hamun pemerintah yang beragamo Islam....kerano terpedayo dan percayo dongan Ambiga si LindunganBulan nie....Lopeh tu Den goggling lagi, ...BERSIH...Den lihat kawan-kawan Ambiga adolah ....anak Pak  Berahim, Pak Nizar, Pak Mat Sabu, Mahfuz dan beberapo pemimpin Parti PKR dan PAS ...lalu Den maleh nak mengoggle lagi......Dalam hati Den , menyumpah...Hampeh kau Ambiga....si lindungan bulan yang tak tak sodar diri...dulu maso duduk kek estate,kerajaan tolong bagi belajar pandai-pandai, sekarang nak  memporak perandokan keamanan negaro lak..puihhhhhhhhh....lalu Den teringek pepatah tok guru ...Den...”  YOU CAN ALWAYS BRING THE INDIANS OUT OF THE ESTATE..BUT YOU CANNEVER  BRING THE ESTATES  OUT OF THE INDIANS....!

Mano yang sokong Siambiga tu sokonglah...sobab mungkin mereko ado sobab yang lobih Islamik dan dituntut oleh Islam untuk menyokong seorang pemimpin kafir seperti ambiga. Den tahu geng melayu yang lebih Islamik ini sentiasa ado fatwa dan nas yang akan menyokong tindakan mereko, walaupun bagi orang yang dangkal pengetahuan Islammnyo seperti Den ghaso bondo tu tak boto dari sogi Islam secara asasnyo. ...Bagi Den cukuplah....fakta di ateh  dijadikan sobab nak menolak si Ambiga nie....

Dan sebolom tu Den nak ingek ado tok guru posan...katonyo...kalau kito nak tahu hati budi seseorang tu...tengoklah dongan siapo dio berkawan dan bersengkongkol....dan kalau pemimpin-pemimpin seperti diatas berkawan dongan Ambiga yang telah berjuang untuk merosakan akidah umat Islam..mako Den ado sobab yang kukuh nak menolak pemimpin yang tersebut....Bukan begitu ya para ustaz..?.atau ado ustaz /ustazah yan gkato Den salah...kalau salah tolong botokan Den.....sebolom pantun buah compodak Den keluar.....