Saturday, 16 April 2011

Siri 5 : PT Komando

Tempoh Den hidup sebagai Green Jacko (lopeh nie Den guno GJ ajo sonang sikit) agak lamo disobabkan maso tu Den kuek bersukan. Selalu jugo tak ado kat unit sobab pogi pertandingan. Biasonya tempoh jadi GJ ini antaro 3  bulan  hinggo bertahon-tahon lamonyo, sampailaa lulueh kursus asas komando tu. Tapi biasonyo klau dah tigo ompek kali ambik tak lulueh-lulueh jugo….kono anta balik unit dah…Selalunyo yang tak lulueh nie, sobab tak tahan mental. Kalau dari sogi fizikal tak susah, sobab…sobolom kursus asas sebonar, biasonya anggoto akan lalu kursus asas pemanehsan, jangkamaso lobih kurang 3 bulan jugo, sllybus  pun lobeh kurang jugo..jadi maso masok  basic komando, sepatutnyo tak ado masalah fizikal..kalau ado..sahlah anggota tu kaki tuang maso kursus pemanehsan.

Kalau boleh lulueh kursus asas komando (AK) dongan sekali ambik  dah kiro geng terror tu..nak-nak kalau pegawai…Biasonya pegawai ambik duo tigo kali baru lulueh….bukan pasal pegawai tu bodo…tapi memang sengajo dibuek susah-susah sikit, macam-macam dibueknyo sobab bukan sonang nak jadi pegawai komando nie. Kalau bukan pegawai ini, ikut standard kito orang agak sonang sikit, sobab lulueh gagal dalam komando ini banyak dipengarohi oleh fakto..pizikal, mental, endurance, serta ketrampilan, (bukan maksud Den kalau muko handsome boleh sonang lulus, yg selalunyo…geng-geng muko pocahh pintu, yang muko berparut,dahi  bertobek, nampak ganeh…yg luluh..baru sesuai jadi komando ) Kau agak-agak Den ambik berapo kali AK  ini baru lulueh ….? Buek maso nie biarlah rahsio dulu..Den akan bagi tahu bilo sampai siri cerito tu….

Dalam tempoh jadi GJ tu, tiap –tiap pagi hari kojo lobeh kurang jam :  0530: Den dah bangun : komeh bilik, buek persiapan  dan kalau ada operasi sorang hondap….Den bueklaa..operasi nie ikut permintaan dan citarasa dia org. Ada yg suko dikojutkan dgn bunyi senapang, ado  yg suko bunyi bommm, ado yg suko bunyi ayamm…(kadangx nak golak jugo:..bila dia suruh buek bunyi senapang point 22…bunyi nyo…pehhh..pehhh macam bunyi bungo api das tu..tapi laei lombut yo. Tapi yg tak elokknya…bunyi tu kurang berkosan..lagi susah senio Den  nak bangun adolaa..Kalau bunyi bom dan mesigan sodap jugo ..chopek sikit dio bangun .(Kalau maso tu dah ado toko  bunyi radio era, ghaso-ghaso Den ado peluang bosa nak monang ). Ado jugo yg suko bunyi orang berlari buek PT : kalau kono version nie Den pun suko jugak sobab kadang-kadang Den golak…sendiri . Caro aeii Den berdiri sebolah senio yg nak dikojutkan tu, topek waktu nak spring ambush, Den  akan berlari setempat kat situ dan buaek bunyi Heat!, yak,Heat yak ! heat yak ! kuat-kuat sampai senio Den bangun, Lopeh tu Den  hontak kaki dan mulo nanyi lagu nie…tong..tong..tong kitong …tong..bekitong, ari mambo sumantara, ari  ari washa.mah hibo maha haru.mak klak plapplapplappalapl….piionnng..3x. (cubo baco  chopekx dalam masa senapeh :gagap dibueknyo.) Bahsa apo dan apo maksudnya …jangan tanyo, Den pun tak tahu…! Itu lagu keturonan geng GJ…Kalau ditanyo dengan komando sekarang Den ghaso mampuih dio org tak tahu agaknyo  nak-nak yang pegawai aee….

Solosai ajo operasi sorang hondap tu ..Den  buek persiapan unutk pogi  PT pagi lak…Maso PT pagi  biasonyo antaro 0630-0830 pagi : Kalau tak ado aktiviti luar/khas….kito org akan buek PT. Dalam komando ado perlbagai PT yang diperkonakan…Den pun tak tahu macamano dan siapo yang mencipto PT-PT  tu ..yang Den tahu kadang-kadang seronok walaupon ponek..kadang-kadang…ponek tak tontu arah sampai terjolir lidah .Kalau yang asas-asas macam  askar lain buek tu …tak masalah…tapi kat komando nie (maso tu laa) PT ikut kepalo ketuo yang ambil baris pagi tu…jonih yg polek-polek dan execlusive untuk komando yang Den ingat  adola…


a.       PT Kaki Ayam, (Lari ikut jalanraya, dalam Kem jarak lebih kurang 2.6KM (mungkin tak topek) tanpa kasut . Kami kono lagi dalam kumpulan, tanpa kasot…sekso jugo..terhenjut-henjut,terkinja-kinja jugo dibueknyo…Nak lak kalau ada sessi angkat –mengangkat orang nie…horse and jokey la, darling carry laa, fireman lift laa..lagi bertambah parah…biasonya..lopeh PT..mesti ado yg poei report sick sobab kaki poach, melecet, berdarah…


b.       PT Boat – lari bawak bot, keliling  kem jugo… biasonya bot bosi, 8-10 org satu boat, kalau ado  geng menuang, memang tak leh nak sampai. Maso tu memang kono bori kerjasamo seponohnyo.tak leh tuang Tapi kalau kau gondah macam Den, kau akan sonang..sobab..bondo tu susah nak cocah bahu kau..ini bukan kes menuang, tapi kes….Allah nalk selamatkan kamu…that’s the beauty being short..kato org puteh……Yang sebonarnyo, Den ghaso angkat kerando orang mati lagi sonang , sobab ado jugo pelapik kat bahu…dan tak lah borek manapon..tapi PT nie  nie tak ado pelapik langsung…lopeh PT selalunyo..bahu Den memang lobam-lobam..macam dihisap darah oleh  darkula ajo..


c.       PT Naik Turn Bangunan – Mulo-mulo kami kono lari keliling kem seround.. lopeh tu kono naik turun tango  rumah flat 5 tingkat yg dah ditinggakan kat sebolah LOGI  PERTONAS.  Naik tango lain turun tango lain…masuk dua kali, den dah jadi CAWAN dah…tangan cokak pinggang, terbongkok-bongkok..maso tu …memang nak cari tangki oksigen ajo. Nak sonyum pun pun susah . Den selalu sembang dengan kekawan, kalo kat ateh tu (tingkat 5) ado orang tunggu suruh sign borang berhonti askar, Den akan sign untuk bergonti…kat situ jugo….Den bergurau ajo…nak seronokan hati, nak lupokan keponekkan yang melampau yang soang dilalui…..


d. Ada jugola pelbagai  PT  yg lain seporti PT log,  Meronteh dataran,  PT Pantai, PT Bkt Mentagor…Dan sekarang nie kat Mersing..ado pelbagai PT menaiki/turun  bukit yg tolah diperkonakan .. Lopeh tu ajo jugo PT Porang, PT air..dan ntah apo-apo PT lagi….kadang-kadan PT tu tak ado pon dalam sllybus…tapi direko cipto oleh orang yang  ambik PT. dengan tujuannya nak mempelbagaikan latihan…Ado seorang pegawai tu dio mempunyai dayo inovatif dan kretiviti yang sangat tinggi , PT log yang biasonyo menggunakan kayu balak …telah di ubahsuai dan diadaptasikan menjadi PT BATU NESAN dan satu lagi PT TONG DRUM…..tapi PT ini biasonya di bori kepada orang yg bersalah atau jatuh hokum…yang kono masok guard room laa.


 e.       PT BATU NESAN nie…memang famous kat unit rejimen gerak khas dan den ponah kono sekali Den tahu dio diilhamkan oleh CO Den maso projek pembinoaan Desa Tun Razak (MQ Kat Dopan Sg Udang . Semaso Co buek lawatan kawasan, dio nampak banyak tiang-tiang piling yg berukoran lobih kurang  5” x 5” (inci yo bukan kaki) dan panjangnyo hamper 8 kaki. Mak oiii borek sunggoh, maklumlaa tiang untuk buat pilling..mostilaa kuek dan borek. Kalau tak sekali hontak ajo kepalo pilling tontu dah poach.  CO suruh cari orang untok potong tiang tu dalam 2 kaki setongah..tiap satu…Lopeh tu bilo ado org buek salah ajo atau kono dondo, orang tu kono lari keliling padang kawad dan pikul tiang yg macam batu nesan tu bagi mennggantikan log….memang azab…kalau kau dapek bawak kat bahu sambil berlari untuk setongah padang kawad pon dahkiro terror…sobab bondo to memang borek , lobih borek dari long kayu yg panjang…den dah ghaso dah….


.f.        PT Tong Drum. PT ini memang famous maso tu kat unit rejimen komando sungai udang . Caronyo, persalah akan dibori tali ghami..(jerami) yang panjang hamper dua meter, satu tong drum minyak diesl 200kg…(tong tu dah kosong laa, tak ado minyak..kalau ado , kobou  pun mati bilo nak mengankeknyo). Lopeh tu tong tu akan disini air, dalan 1/5 . Pesalah akan disuruh bawa tong tersebut keliling kem..tak kisah laa kau nak lari ko nak jalan ko janji bawak bondo tu dan nak guno tali ko tak ko kau punyo pasal…tapi kau tak leh tolak..atau guling-guling kan tong, tong mesti tak boleh kono tanah masa kau bawak…maksudnyo nak heret tong tu macam kobou buek memang tak leh jugo laa…sekksa memang seksa…tapi sekarang Den donga bondo tu dah tak dibuek lagi…mungkin ado komando mudo yg boleh jawab dalam hal ini kot…? 


Ado jugo PT yang tak rasmi yang hanyo diamalkan maso tempoh “salam pengonalan”…waktu jadi GJ tu…contohnyo…PT SONAMAN MATO….Bagi nak mengelakkan  dari  copek tido atau terlolap, masok dalam kelas ko, maso dalam…majlis ko…KOMANDO diajar buek senaman mato. Caronyo…mulo-mulo..pandang toruh kedopan, buko mata selueh-seluehnyo.(BUNTANGKAN  MATO. TERBELIAKKAN  MATO)….lopeh tutup pelahan-lahan..elok mato tu tutup ajo buka baliik..macam.mulo-mulo, ulangkan beberapo kali dan naikkan tempo nyo dari perlahan sampai ketahap secopekx yg boleh…buek dalam masa 2-3 minit insyAllah tak ngantok…Kalau ngantok jugo…kau poei hulo muko kau kat sesiapo yg ado doket sebolah kau…suruh dia orang starlight kat dahi kau…..gerenti tak ngantok lagi….tak caya…..Den cadang kau cubo sekarang…nak sodap lagi…ganti jari yang  nak  meyenstarligthkan tu dengan sudu bosi yang pada dan koreh…..Den gerenti kau tak akan ngantok laieee…dan mungkin boleh bertolo di dahi…budakx bawah 18  jgn cubo aksi ini yo……..Lopeh tu kau hanta komen kat Den…boto tak boto Den cakap……!!!!!!