Friday, 15 April 2011

Siri 3 : Sorang Hondap Pertamo Den......

Den ghaso baru terlolap,tibo-tibo Den dongar bunyi jam loceng. Dah pukol 5:30 pagi. Kalo ikut-ikutkan maso Den baru tido dalam 45 minit, abih nak buek macamano dalam komando nie, bilo terkolip mato ajo itu dah kiro tidur. Kalau ikut hati memang tak pueh tido tapi nak buek macamano, Den nak kono bersiap sobab kojap lagi Den kono ambil kedudukan untuk buek "SORANG HONDAP"  pertamo Den. Sebonarnya maso latihan dulu Den dah selalu buek sorang hondap nie, tapi kali ini lain sikit, ini bukan latihan, sorang hondap sebonarnya. Den pun kojutkan si Asri tu,...dio bangun sambil mengoloh....Den kato kat dia copek siap kojap lagi kito kono masuk 'kawasan operasi". Lopeh mandi Den pun pakailaa baju loreng Den dan sebolom bergorak, Den buek pemeriksaan checklist nak masuk kawasan operasi.(askar mmg dah di aja untuk buek bondo ini  dan Den dapati io amat berguno dalam maso hidup hari-hari Den ).

Den pun mulo perikso checklist Den :
-Kasut combat - OK
-Baju lorang - OK
- Pouches- tak diisu lagi sobab Den baru lapor : kiro OK ado sobab.
-Pack 70 - tak diisu lagi sobab Den baru lapor : Kiro Ok gak.
-Touchligth- OK memang Den ado bawak sendiri punyo.
-Pen/buku Nota : OK: Bondo ini memang kono sentiaso ado.
-Disc:- OK
-Senjato - Tak do laie...Asri cadang guno batang penyapu ajo. Den setuju, abih Den patahkan batang mop cleaner kat toilet tu .
- Raso-rasonya dah OK..apo laie yang kurangnyo .????

Bilo Den pandang ajo muko Asri baru Den teringek...muko tak kono camoflage lagi. Den tanyo  Asri ado simpan 'cream tu ko ? Asri kato tak ado, mana nak terfikir yang kami nak guno bondo tu pado hari pertama lapor. Nak tak nak kami kono pakai jugo camo tu...apo laie...otak Den berpusing ligat cari penyelesainya....akhirnya kami setuju pakai kiwi kasut sebagai ganti cream camo tu....huu..Lopeh pakai tu,kami golak..ini baru komando boto nie...Kami melangkah keluar dari  bilik tu dengan banggo. Oppsss..dalam perjalanan ke destinasi...kami ghaso ado yg kurang lagi.....badan kami tak ado pakai camoflage daun lagi. Asri kato tak payah sobab kita nak buek operasi sorang hondap bangunan bukan kat hutan. Aku setuju..tapi aku kato dengan Asri...kalau kito tak pakai camoflage daun...banyak lak masalahnyo nanti. Akhirnya Asri setuju dengan cadanganDen,.Habis daun pokok manggo kat  kawasan tu kami patahkan sobab nak buek camoflage...tibo-tibo Den ghaso podeh-podeh kat badan Den macam digigit seranggo....Apo taknya memang seranggo yang ado kat daun manggo tu gigit Den. Den pun bukak silatlahh..terkinga-kinga nak buang keronggo tu.....sompek golak-golak laie....

Dalam jam 6 15 kami tiba di lokasi....kami ambil kedudukan menyiarap..lopeh tu Den lotak jam loceng kat dopan Den...sambil tunggu maso yang sesuai untuk 'spring ambush' (nak menembaklah)..Senjato kayu mop Den arahkan kat dopan pintu bilik senior Den. Den dan Asri tak bercakap sepatah pun takut "musoh " kami dongar....sambil nak tunggu maso nak spring ambush tu, kami pun terlolap...Tibo-tibo jam loceng pun berbunyi, jam menunjukkan pukul 6:30...Kami pun mulolah melopehkan tembakan dengan siap sound effeck lagi. bagi buek bunyi dengan mulut TRUMM.. Trummm.. Tummmm. tummmm.. .BOMMMMMMMMM.. Brmmmmmmmm......tujuannya nak kojutkan senior kami bangun, sobab jam dah pukul 6:30...Tibo-tibo, pintu bilik yang kami buek sorang hondap tu terbuko...senior kami keluar....Den torus bangun dan  buek ayam berkokok....KOOKKOOO..KOKOKO....dan lapor pada senior Den ." Selamat pagi tuan, jam dah pukul :6:30, hari dah siang...KOKOKOO>>KOKOOO.....serang hendap kami dah selesai tuan.dan berjaya Tuan "..Senior kami pun buka lampu verandah dan perekso pakaian kami...dari hujung kakii sampai hujung rambut....? Kami berdiri togak macam tiang lampu...tibo-tibo berdontum kepalo kami kono luku....Senior Den tanya tahu apo sobab kami kono luku...Kami  diam ..lopeh tu Den dongar Asri kato, sobab tak pakai pouches dan pack....berlotup kepalo Dendan Asri sekali lagi kono luku...Den ghaso mungkin ini pasal Asri dah bagi jawapan yang salah nie...Senior Den kato, "bukan pasal pack"..".Dia tanya balik masa serang hendap kena bawa pack ke ? Aku jawab .".TIDAK TUAN"...Senior aku tanya kenapa ?....Aku jawab lagi pack akan ditinggalkan di bahagian belakang bersama kumpulan pertahanan belakang...Senior aku jerkah aku....haaa "Tau pun..Jadi apa kesalahan kamu? ...tak pakai pouches tu satu ..satu lagi apa ?.....Den dan Asri diam tak jawap apo-apo....kami kono lagi 3 das luku...ghaso nak benjol jugo laa kepalo kami....Senior kami kato...".pasal apo tak pakai bere".... Laaa itu pasalnya...

Den pun jawab.".tuan masa serang hendap tak sesuai pakai bere, sebab cap badge komando dibuat dari metal cerah..senang dikesan melalui penglihatan".....jawab Den dengan banggonya dan Den memang raso confident jawapan Den boto....Keleluk.....Kepalo Den kena luku lagi.....jawab senior Den."..itu boleh  disamarkan dengan hanya menggunakan sehelai daun."..Kelelekuk..kono lagi Den sedas....Lopeh syarahan panjang pasal teknik dan tektik sorang hondap tu ...barulaa senior kami  lopehkan kami...masa tu kepalo Den pun dah lali dengan kono luku.......

Aktiviti sorang hondap tu berlaku..untuk beberapa waktu lain lagi...dari sogi moralnya memanglaa bondo tu banyak menyusahkan Den, tapi bondo jadi konangan manih Den bilo difikir-fikirkan Den semulo....senior yang dok menyuruh kami buek soran ghondap tu akhir jadi kawan rapat Den jugo.....Sampai laa nie....kalau Den teringat pasal aktiviti sorang hondap Den yang pertamo kat komando tu.....den tergolak sorang-sorang...!! Sebonarnya ado jugo kebaikkannyo latihan tu....sobab..senior Den  banyak membori Den pengajaran dari "lecture" yang disampaikan  dipagi-pagi buto tu.....Tu pasal orang tuo-tuo selalu kato...apa jugo musibah yang menimpo....pasti ado ikhtibarnyo....macam cakap orang putih ".....blessing in disguise...." ..Lobih kurang laa....Moralnya jangan selalu bersodih kalau ditimpo masalah....mesti ada hikmah kebaikkan disebaliknyo......